KAAN, ANKA ve HÜRJET'in baþarýsý küresel pazarda ses getirdi
ABONE OL

AA muhabirinin aldýðý bilgiye göre, Türk Havacýlýk Uzay Sanayiinin ürünlerinin yurt içi ve dýþý kullanýcýlarýnýn envanterine girmesi ve operasyonel þartlarda aktif olarak kullanýlmasý, uluslararasý pazarda daha etkin bir konum elde edilmesini saðladý. Ayrýca yeni projelerin önemli mihenk taþlarýnýn olumlu sonuçlanmasýyla þirket dünya çapýnda daha tanýnýr hale geldi.

Milli muharip uçak KAAN'ýn ilk taksisini gerçekleþtirmesi, ATAK II, ANKA III ve HÜRJET'in baþarýyla ilk uçuþunu gerçekleþtirmesi küresel pazarda ses getirdi.

Teknolojik geliþmelere paralel olarak ürün çeþitliliðinin atmasý, müþteri odaklý çözümler sunulmasý ve stratejik ortaklýklar kurulmasý ihracat baþarýsýný etkileyen unsurlar arasýnda yer aldý.

Sivil tarafta uçak yapýsallarý olarak üretici firmalarýn küresel salgýn sonrasý eski üretim hýzýna dönmesiyle beraber teslimat sayýlarý da arttý. Salgýn sürecinde daha fazla yatýrým yaparak üretilen malzemelerin teslimatlarý da gerçekleþtirilerek 2023 yýlý ihracatýna katký saðlandý.

HÜRKUÞ eðitim ve görev uçaðý, T129 ATAK helikopteri, ANKA ve AKSUNGUR insansýz hava sistemleri 2023 yýlýnda ihraç edilerek, baþarýlarýyla þirketin adýný global pazarda üst basamaklara taþýdý.

Özgün ürünlerin yaný sýra modernizasyon kabiliyeti ve sunulan farklý eðitim programlarý da Türk Havacýlýk Uzay Sanayiinin baþarýlarýna katký saðladý.

Sivil taraftan uçak yapýsallarý parçalarýnýn üretimleri ile beraber þirketin 2022 yýlýnda 553 milyon 755 bin 313 dolar olan ihracatý yüzde 56 artýþla 864 milyon 684 bin 106 dolara çýktý.

Yýl içerisinde yaþanan jeopolitik geliþmeler ve Türkiye'nin bu geliþmelere karþý sunmuþ olduðu alternatif çözümler 2023'te öne çýktý. Müþterilerle yapýlan saha ziyaretlerinin, test ve deðerlendirme faaliyetlerinin artmasý, B2B süreçlerinin geliþtirilmesi ihracatýn artmasýna katkýda bulundu.

Ürün çeþitliði ile birlikte þirketin müþterilere sunduðu iþ birliði çeþitlikleri de bu çabalarý güçlendirdi. Yabancý üniversitelerle staj anlaþmalarý, "Mühendis Geliþtirme Programý"nýn yurt dýþý müþterilerine de sunulmasý bu yönde atýlan adýmlarýn örnekleri arasýnda yer aldý.

- ÇABALARIN KARÞILIÐI ÝHRACATLA ALINDI

Platform ihracatýnýn artmasýnda Türk Silahlý Kuvvetlerinin bu ürünleri operasyonel olarak kullanmasý ve daha önce ürün teslim edilen ülkelerdeki kullaným memnuniyeti belirleyici oldu.

Türk Havacýlýk Uzay Sanayii ve ürünlerin tanýnýrlýðýnýn artmasý ve küresel pazarda oyun deðiþtirici güç olarak anýlmasý ihracat faaliyetlerine ivme kazandýrdý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn yürüttüðü diplomasi ve savunma sanayisi alanýnda yerli-milli ürünleri ön plana çýkarmasý, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn iradesi, özellikle Türkiye'nin diplomatik ve ticari olarak etkin olduðu bölgelerde iliþkilerinin artmasý, çeþitlendirilmesi ve derinleþmesi ihracatýn artmasýna katký saðladý.

Afrika, Asya Pasifik, Orta Asya, Kafkasya, ABD ve Avrupa bölgeleriyle yürütülen yoðun devletler arasý temaslar ve savunma sanayisi alanýnda imzalanan anlaþma sayýsý artýþ gösterdi. Kýsa sürede geliþtirilen projelerden kazanýlan yeni kabiliyetlerin farklý platformlar üzerine aktarýlmasýyla, prototip aþamasýndan seri üretime geçilmesi, bunlarýn ihracat verilerine yansýmasý mümkün oldu.

Bununla birlikte, Türk Havacýlýk Uzay Sanayii son zamanlarýnda insan kaynaðýna ve teknolojik altyapýya yaptýðý yatýrýmlar sonucunda daha yetkin ve etkin, üretim odaklý bir firmaya evrildi.

Þirket, bugüne kadar entegre sistem/platform bazýnda 12 ülkeyle farklý sözleþmeler imzalayarak ihracatýný geliþtirdi, ticari faaliyetler ise devam ediyor. Havacýlýk yapýsallarý kapsamýnda da ABD ve Avrupa Birliði ülkeleri ile iþ birliði süreci artýrýldý.

Türk Havacýlýk Uzay Sanayii, 2022 yýlýndan bu yana uçak modernizasyon faaliyetleri de dahil edildiðinde, HÜRKUÞ, T129 ATAK, ANKA ve AKSUNGUR dahil 36 ürünü teslim etti ve yurt dýþýnda kullanýma sundu.

  • HÜRKUÞ
  • KAAN
  • ANKA
  • HÜRJET