KAAN son düzlükte! ''Yeni yüzyýl heyecanlý olacak''
ABONE OL

Türk Havacýlýk Uzay Sanayii (TUSAÞ), milli muharip uçak KAAN'ý ilk uçuþuna hazýrlýyor.

Þirket Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine, 2023'ün Türkiye için çok önemli bir yýl olduðunu, Cumhuriyet'in 100. yýlýnýn tamamlandýðýný ve ikinci yüzyýlýna girildiðini söyledi.

Geçen yýlýn TUSAÞ için bereketli, güzel geçtiðini vurgulayan Kotil, bunun yanýnda "asrýn felaketi" olarak nitelenen deprem yýkýmý ve arkasýndan Ýsrail eliyle yapýlan Gazze yýkýmýnýn farklý duygular yaþamalarýna yol açtýðýný ifade etti.

HÜRJET, ATAK II ve ANKA III'ün 2023'ün ilk uçuþlarýný gerçekleþtirdiðini anýmsatan Kotil, "Yakýnda KAAN uçacak. 2023 için sözümüz vardý ama tam denk gelmedi. Nasip böyleymiþ. Þirket için iyi bir yýl geçirdik ama Gazze'yi unutmak mümkün deðil. Oradaki masumlarýn bakýþlarý çok etkileyici. Oradan ne Selahaddin Eyyubi'ler çýkacak zaman gösterir bunu. Ýnsanlar yeter ki hidayet etsin. Kötü yapan da iyi yapan da kendine yapar. Ýnþallah iyi yapanlardan olmuþuzdur." dedi.

"2024, yeni yüzyýlýmýz hayýrlý olsun" temennisinde bulunan Kotil, þunlarý kaydetti:

"Çocuklar, bebekler için bu 100 yýl anlamlý, biz 100 yýlýn sonunu görmeyiz doðal olarak. TUSAÞ bu yüzyýla altyapýlarýný pratik olarak bitirmiþ girdi. Rüzgar tüneli, mekanik, yýldýrým, kuþ çarpma test tesisi gibi havacýlýk ve uzay sanayisi için gerekli bütün altyapýlarýmýz tamamlandý. Ýnsan altyapýmýz epey bir yere geldi, 7 bin mühendisiz þu anda. 6 bin teknisyenimiz var. 17 bine yakýn toplam çalýþana geldik. Bu açýdan yeni yüzyýla yeni bir cesaretle giriyoruz. Ürünlerimiz kýsmen tamamlandý, teslimata, seri üretime geldi. KAAN'ýn da önümüzdeki günlerde uçmasýný bekliyoruz. Yeni yüzyýl heyecanlý olacak. Bir eþiðin geçildiði bir yüzyýl bu. Türkler hep baþarýlý olmuþlar Osmanlý'da, Selçuklu'da... Biz o baþarýlarý inþallah bu yüzyýlda daha fazla göreceðiz. Her þeyini yapan, kimseyi ihtiyacý olmayan, ekonomik olarak güçlü, her tarafa elini uzatýp destek olan bir ülke olarak Türkiye'yi görürüz inþallah."

TUSAÞ'ýn yürüttüðü faaliyetlerle kritik eþiði geçtiðini vurgulayan Kotil, özgün GÖKBEY, HÜRJET, HÜRKUÞ, ATAK II platformlarý ve yakýnda uçacak KAAN'ýn bunun göstergesi olduðunu dile getirdi.

Soðuk savaþ döneminde ABD ve SSCB'nin performansý bir yana býrakýldýðýnda 1960'lardan sonra çýkardýðý ürün, hýz ve kalite konusunda en yüksek performansý gösteren havacýlýk sanayisi þirketinin TUSAÞ olarak öne çýktýðýný ifade eden Kotil, "Bir devrim yapýlmýþ durumda. Yeni yüzyýla da bu devrimler gerekir." diye konuþtu.

Sektörün 2023 ihracat þampiyonu Baykar'ý da kutlayan Temel Kotil, ihracat faaliyetleri konusunda, "Biz de çýkýþ yaptýk. Daha önce yalnýzca uçak parçasý satan bir þirkettik, þimdi savunma sistemi satan bir þirketiz. 2024 ve sonrasý çok daha iyi olacak." dedi.