KAAN'a övgüler dizdiler: ABD hava araçlarýný tahtýndan edecek
ABONE OL

KAAN'ýn geliþtirilmesi, Savunma Sanayii Ýcra Komitesi (SSÝK) tarafýndan 2010 yýlýnda baþlatýlan Ulusal Savaþ Uçaðý Programý kapsamýnda gerçekleþti. Yabancý basýnda yer alan haberde, söz konusu program ile 2030'lara kadar emekliye ayrýlmasý planlanan Türk Hava Kuvvetleri'ndeki eski F-16 filosunun yerinin doldurulmasýnýn amaçlandýðý vurgulandý. Haberde KAAN'ýn, Türkiye için teknolojik bir sýçramayý temsil ederek, ülkeyi beþinci nesil savaþ uçaklarýný tasarlama, üretme ve entegre etme yeteneðine sahip seçkin bir grup ülke arasýna yerleþtirdiði ifade edildi.

ÇEÞÝTLÝ SÝLAHLARLA DONATILDI

KAAN'ýn yeteneklerine geniþ yer verilen haberde, TF-X'in özellikle havadaki çatýþmalar ve stratejik üstünlük konusunda önemli bir araç olacaðý belirtildi. KAAN'ýn gizliliði artýran ve radar izini azaltan dahili silah bölmeleriyle hava-hava ve hava-kara görevlerinde etkili bir þekilde çalýþmak üzere tasarlandýðý aktarýlan haberde, savaþ uçaðýna, uzun menzilli Gökdoðan hava-hava füzesi, kýsa menzilli Bozdoðan füzesi ve kara saldýrýlarý için SOM-J seyir füzesi gibi Türk yapýmý silahlarýn entegre edebileceðinin altý çizildi. Yerli silahlarý konuþlandýrma kapasitesinin Türkiye'nin hava kuvvetlerini silahlandýrmada artan kendi kendine yeterliliðini gösterdiði ifade edilen haberde ayrýca, KAAN'ýn yüksek hýzlarda hassas vuruþ kabiliyetine sahip olduðu belirtildi.

KAAN'IN YETENEKLERÝ ARTIRILDI

KAAN'ýn ayrýca, ASELSAN tarafýndan geliþtirilen MURAD AESA radarý da dahil olmak üzere geliþmiþ bir sensör takýmýyla donatýldýðý aktarýlan haberde, projenin uluslararasý iþ birliði yönünün de olduðu belirtildi.

2016 yýlýnda TUSAÞ'ýn yerli savaþ uçaðýnýn geliþimini hýzlandýrmak için BAE Systems ile bir sözleþme imzaladýðýnýn altý çizilen haberde, bu stratejik iþ birliði ile KAAN'ýn yeteneklerinin artýrýldýðý ve ayný zamanda Türkiye'de savaþ uçaklarý ve diðer geliþmiþ havacýlýk projelerinin üretimi için saðlam bir altyapý oluþturulduðu aktarýldý.

KAAN'IN PERFORMANSINA GENÝÞ YER VERDÝLER

Haberde, performans açýsýndan KAAN'ýn, güçlü motorlarý sayesinde art yakýcýlar olmadan süpersonik hýzlara ulaþabildiði ve 55 bin feet yüksekliðe çalýþabildiði ifade edildi. Haberde ayrýca, beþinci nesil savaþ uçaðýnýn çeþitli silahlarý taþýmak üzere tasarlandýðýnýn altý çizildi.

"Bu teknolojilerin entegrasyonu ve KAAN'ýn operasyonel potansiyeli, onu Türk Hava Kuvvetleri'nin modernizasyonunda merkezi bir figür haline getiriyor" denilen haberde, F-16'larýn yerini almasýnýn yaný sýra KAAN'ýn, önümüzdeki dönemde ülkenin hava savunmasýnýn omurgasý olmaya hazýrlandýðý ifade edildi. Haberde ayrýca, KAAN'ýn stratejik bir caydýrýcýlýk görevi görürken 2070'e kadar Türkiye'nin operasyonel gereksinimlerini karþýlayacaðý belirtildi.

ABD ÝÇÝN CÝDDÝ BÝR RAKÝP

Ýhracat açýsýndan ise KAAN'ýn, daha pahalý Amerikan tekliflerine alternatif arayan pazarlar için ciddi bir rakip haline gelebileceðinin altý çizildi. Ukrayna'nýn KAAN'a büyük ilgi gösterdiðine atýfta bulunulan haberde Suudi Arabistan'ýn yakýn zamanda 100'den fazla KAAN savaþ uçaðý edinme niyetinde olduðu vurgulandý.

  • KAAN
  • F-16
  • defence news