KARGU yine baþardý! Noktasal hassasiyetle imha etti
ABONE OL

STM'den yapýlan açýklamaya göre, deðiþen harp sahalarýný yakýndan takip eden ve hýzlý þekilde çözümler geliþtiren STM, milli imkanlarla geliþtirdiði ve terörle mücadele etkin kullanýlan milli vurucu ÝHA KARGU'ya zýrh delici harp baþlýðý entegre etti.

Yoðun bir geliþtirme safhasýnýn ardýndan sahaya çýkan zýrh delici KARGU, belirlenen hedefi ilk test atýþýnda tam isabetle vurdu. Zýrh delici mühimmatla havalanan KARGU, hedef olarak belirlenen zýrhlý araca dalýþ gerçekleþtirdi ve ilk test atýþýnda hedefini noktasal hassasiyetle imha etti.

Açýklamada görüþlerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, KARGU'yu harp sahasýnýn dinamiklerine göre sürekli geliþtirdiklerini belirterek, "Bir süredir KARGU'nun farklý faydalý yük versiyonlarý için çalýþýyoruz. Bugüne kadar anti-personel mühimmat baþlýðý ile sahada etkin þekilde görev alan KARGU bundan sonra zýrh delici harp baþlýðý ile de mobil ve yerleþik kara hedeflerine, dayanýklý yapýlara ve zýrhlý kara araçlarýna etki edecek." ifadesini kullandý.

Kullanýcý personelin sahadaki anlýk duruma göre, anti personel mühimmat baþlýðýný çýkarýp, zýrh delici baþlýðý hýzlýca deðiþtirebileceðini aktaran Güleryüz, þunlarý kaydetti:

"Özellikle KARGU'yu çok aktif þekilde kullanan Mehmetçiðimizin sahada elini güçlendirecek bir konsept ortaya koyduk. Ýhracat açýsýndan da son derece etkili olacak. Diðer yandan STM mühendislerinin imzasýný taþýyan RF (Radyo-Frekans) Arayýcý Baþlýk entegrasyonunda da sona geldik. RF Arayýcý Baþlýk ile de KARGU, düþman radar ve elektronik harp sistemlerini tespit edip, imha edebilecek. Özellikle etkin bir maliyetle düþman unsurlara etki edebilecek milli bir sistemi ülkemize kazandýrmýþ olacaðýz."

- TERÖRLE MÜCADELEDE ETKÝN ÞEKÝLDE KULLANILIYOR

Kamuoyunda "kamikaze ÝHA" olarak da bilinen vurucu ÝHA KARGU, STM tarafýndan yerli ve milli imkanlarla geliþtirildi. Türk Silahlý Kuvvetlerinin envanterine 2018 yýlýnda giren KARGU, Türk Silahlý Kuvvetleri baþta olmak üzere Türkiye'de çeþitli güvenlik güçleri tarafýndan terörle mücadele, özel operasyonlar ve sýnýr ötesi operasyonlarda etkin þekilde kullanýlýyor.

KARGU 2021 yýlýnda ilk ihracat baþarýsýna imza attý. 2024 itibarýyla üç farklý kýtada 10'dan fazla ülkeye ihraç edildi. Bugüne kadar 5 bin adetten fazla KARGU üretildi.

Düþük radar kesit alaný özelliði ile düþman bölgesinde tespit edilmesi zor olan KARGU, tek bir asker tarafýndan kolayca taþýnýp görev alanýnda 1 dakika içinde kurulabiliyor. Milli vurucu ÝHA KARGU, üzerindeki yapay zeka ve görüntü iþleme kabiliyetleri, sessizliði, taþýdýðý patlayýcýyý hedefe tam ulaþtýrma yetenekleriyle önemli bir sürpriz etki ve operasyonel üstünlük saðlýyor.

Vurucu Döner Kanatlý ÝHA (VÝHA) ve Yer Kontrol Ýstasyonu'ndan oluþan KARGU, sahip olduðu geliþmiþ elektro optik ve kýzýlötesi kameralar ile gece-gündüz etkin operasyon yapabiliyor. 30 dakikadan fazla havada kalabilen KARGU, 10 kilometre menzile sahip. Görev iptali, eve dönüþ ve kendini imha kabiliyetlerine sahip KARGU, yüksek performanslý seyrüsefer ve kontrol algoritmalarý ile donatýldý. KARGU'larýn sürü halinde görev yapmasýný saðlayan sürü ÝHA teknolojisinin yaný sýra GPS'ten baðýmsýz görev yapabilmelerine imkan saðlayan KERKES Projesi de bulunuyor.

Eski Türkçe'de "dað baþýndaki gözlem kulesi" ve "atmaca" anlamýna gelen KARGU, görev bilgisayarý marifetiyle tamamen otomatik þekilde seyrüsefer icra ediyor. KARGU, özellikle tehdit açýsýndan riskli bölgelerde askerlerin girmeden, o bölgedeki tehditleri tespit edip, etkisiz hale getirilmesinde görev alýyor. "Man-in-the-Loop" prensibi ile tamamen operatör kontrolünde görev yapan KARGU, yüksek riskli, kompleks çatýþma bölgelerindeki hedeflerin tespit ve teyidini saðlayarak kullanýcý personele keþif, gözetleme, istihbarat ve hassas vuruþ imkaný saðlýyor.

Azerbaycan'dan 'DELÝ'ye yoðun ilgi

TAYFUN füzesini yakýn takibe aldýlar: Türkiye yeni bir dönemin sinyalini veriyor

Türklerden kardeþ ülkeye çýkarma

  • KARGU ÝHA
  • zýrh delici harp baþlýðý
  • hedef