Türkiye'nin 2023 yýlýnda gökyüzüne çýkarmayý planladýðý KIZILELMA ile ilgili heyecanlandýran geliþme yaþandý.
Baykar tarafýndan kendi öz kaynaklarýyla milli ve özgün olarak geliþtirilen ülkemizin ilk insansýz savaþ uçaðý olarak görev yapacak olan Bayraktar KIZILELMA'nýn geliþtirilme sürecinde önemli bir aþama baþarýyla tamamlandý. Bayraktar KIZILELMA ilk Otomatik Taksi ve Koþu Testi'ni baþarýyla geçti.
Bayraktar KIZILELMA, Tekirdað, Çorlu'da bulunan AKINCI Uçuþ Eðitim ve Test Merkezi'ne hafta baþýnda intikal ettirildi. Burada önce emniyet baðlarý ile yapýlan Otomatik Taksi Testleri baþarýyla tamamlandý. Bugün, Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'ýn yönettiði emniyet baðlarý olmadan gerçekleþtirilen ilk Otomatik Taksi ve Koþu Testi baþarýyla tamamlandý. Böylece Bayraktar KIZILELMA ilk uçuþuna bir adým daha yaklaþmýþ oldu.
Bayraktar KIZILELMA özellikle kýsa pistli gemilere iniþ kalkýþ kabiliyetiyle muharebe sahasýnda devrim gerçekleþtirecek bir platform olacak. Türkiye'nin inþa ettiði ve hâlihazýrda seyir testlerini gerçekleþtirdiði TCG Anadolu gemisi gibi kýsa pistli gemilere iniþ ve kalkýþ kabiliyetine sahip olacak þekilde geliþtirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneði sayesinde denizaþýrý görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan'ýn korunmasýnda stratejik bir rol üstlenecek.
Bayraktar KIZILELMA, tasarýmýndan elde edeceði düþük radar izi sayesinde en zorlu görevleri baþarýyla gerçekleþtirecek. 6 ton kalkýþ aðýrlýðýna sahip olmasý hedeflenen Türkiye'nin ilk insansýz savaþ uçaðý milli olarak geliþtirilen tüm mühimmatlarý kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalý yük taþýma kapasitesiyle büyük bir güç çarpaný olacak. Ýnsansýz savaþ uçaðý, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkýndalýða da sahip olacak.
HARP SAHASINDA DENGELER DEÐÝÞECEK
Ýnsansýz hava araçlarýndan farklý olarak agresif manevralarla insanlý savaþ uçaklarý gibi hava-hava muharebesi gerçekleþtirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatlarý ile hava hedeflerine karþý da etkinlik saðlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasýnda dengeleri deðiþtirecek.
BAYRAKTAR AKINCI ÝLE BENZER SÜREÇ
Savunma Sanayii Baþkanlýðý liderliðinde yürütülen "AKINCI" projesi kapsamýnda Baykar tarafýndan milli ve özgün olarak geliþtirilen Bayraktar AKINCI TÝHA'da da benzer bir süreç yaþandý. Bundan tam 3 yýl önce, Kasým 2019'da ilk Taksi Testi'ni tamamlayan AKINCI, 6 Aralýk 2019'da ilk uçuþunu baþarýyla gerçekleþtirdi. AKINCI, ilk uçuþundan yaklaþýk 1.5 yýl sonra 29 Aðustos 2021'de envantere girdi. Bayraktar KIZILELMA'da da benzer bir süreçle ilerleniyor. Baykar'ýn yaklaþýk 20 yýllýk derin teknoloji birikimi ve tecrübesiyle geliþtirdiði Türkiye'nin ilk insansýz savaþ uçaðý Bayraktar KIZILELMA, yer testlerine devam edecek. Ýlk uçuþun yakýn zamanda gerçekleþtirilmesi hedefleniyor.
Baykar, yaklaþýk 20 yýl önce insansýz hava araçlarý geliþtirmeye baþladýðý ilk andan bugüne kadar toplam gelirinin %75'ini ihracattan elde etti. 2021 yýlýnda Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi tarafýndan savunma ve havacýlýk sektörlerinde ihracat lideri olduðu açýklanan Baykar'ýn, 2022 yýlýnda imzaladýðý sözleþmelerin %98'ini ihracat anlaþmalarý oluþturuyor. Baykar, 2022 yýlý itibariyle Bayraktar TB2 SÝHA'lar için 24 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TÝHA için ise 5 ülke ile ihracat sözleþmesi imzaladý.
Öte yandan, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da Twitter hesabýndan "Bayraktar KIZILELMA'yla bir pazar hatýrasý..." ifadesiyle teste iliþkin görüntü ve fotoðraf paylaþtý.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise Selçuk Bayraktar'ýn videolu paylaþýmýný "Ýlk uçuþa doðru..." ifadesiyle yeniden paylaþtý.
Bayraktar #KIZILELMA'yla bir pazar hatýrasý...
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) November 20, 2022
✈️
A sunday morning to remember with Bayraktar #KIZILELMA... pic.twitter.com/xq1dnNSJ7c
Ardýndan sosyal medyada bir paylaþýmda daha bulunan Selçuk Bayraktar videolu gönderisinde, "Emekledi, yürüdü, koþtu" ifadelerini kullandý.
emekledi, yürüdü, koþtu... #KIZILELMA ✈️
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) November 20, 2022
crawled, walked, ran... #KIZILELMA ✈️ pic.twitter.com/VQFRYcIfXf