Gururlandýran görüntüler! KIZILELMA ilk uçuþ testini baþarýyla tamamladý
ABONE OL

Baykar tarafýndan milli ve özgün olarak geliþtirilen ve ülkemizin ilk insansýz savaþ uçaðý olarak görev yapacak olan KIZILELMA'nýn geliþtirilme sürecinde önemli bir aþama daha geçildi. KIZILELMA'nýn üretim prototipi olan TC-ÖZB3 kuyruk numaralý üçüncü prototipi ilk uçuþ testini baþarýyla gerçekleþtirdi.

YER TESTLERÝNÝ BAÞARIYLA GEÇTÝ

Üretim prototopi olan KIZILELMA PT-3, Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuþ Eðitim ve Test Merkezi'ne Temmuz ayý içerisinde intikal ettirildi. Burada önce emniyet baðlarý ile motor çalýþtýrma testini geçti. Ýlk uçuþa yaklaþýlýrken otomatik taksi testleri, koþu testleri ve teker kesme testleri baþarýyla tamamladý.

"TESTLERÝMÝZ DEVAM EDECEK"

Çorlu'da sabah saatlerinde icra edilen Bayraktar KIZILELMA PT-3 ilk uçuþ testini, Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar yönetti. Test sýrasýnda sistem tanýmlama faaliyetleri de baþarýyla tamamlandý. Baþarýlý geçen test sonrasý açýklama yapan Selçuk Bayraktar þöyle konuþtu: "Bayraktar Kýzýlelma'nýn üretim prototipi olan üçüncü prototipi, bugün ilk uçuþunu baþarýyla gerçekleþtirdi. Kýsa bir test uçuþu oldu. Bundan sonra testlerimiz devam edecek. Vatanýmýza, milletimize hayýrlý ve uðurlu olsun."

DAHA GÜÇLÜ, DAHA ÇEVÝK

Türkiye'nin ilk insansýz savaþ uçaðý Bayraktar KIZILELMA'nýn geliþtirme faaliyetleri tüm hýzýyla devam ediyor. Bu kapsamda ilk prototiplerden elde edilen tecrübeler sayesinde üretim prototipinde önemli deðiþikliklere gidildi. Yapýsal iyileþtirmelerin yaný sýra aviyonik mimarisinde geliþtirmeler yapýldý. Entegrasyonu baþarýyla tamamlanan art yakýcýlý motor alternatifi ile uçuþ gerçekleþtirildi. Güçlü yeni motoruyla ses hýzýna yaklaþacak olan Bayraktar KIZILELMA, aerodinamik iyileþtirmeler sayesinde yüksek hýzlarda çok daha iyi manevra yapabilecek. Sahip olduðu AESA radarý ile kazandýðý yüksek durumsal farkýndalýk sayesinde ise en zorlu görevleri icra edebilecek.

REKOR SÜREDE UÇTU

Baykar'ýn %100 öz sermayesi ile yola çýktýðý Bayraktar KIZILELMA projesi 2021'de baþladý. 14 Kasým 2022'de üretim hattýndan çýkan TC-ÖZB kuyruk numaralý Bayraktar KIZILELMA, Çorlu'da bulunan AKINCI Uçuþ Eðitim ve Test Merkezi'ne intikal etti. Burada yer testlerini süratli bir þekilde baþarýyla tamamladýktan sonra 14 Aralýk 2022 tarihinde ilk uçuþunu gerçekleþtirdi. Bayraktar KIZILELMA bir yýl gibi rekor bir sürede gökyüzü ile buluþtu.

HAVACILIK TARÝHÝNDE ÝLKLERE ÝMZA ATTI

Bayraktar KIZILELMA, TEKNOFEST 2023 boyunca dünya havacýlýk tarihinde ilk olan uçuþlara imza attý. Bayraktar AKINCI TÝHA ile formasyon uçuþlarý gerçekleþtiren Bayraktar KIZILELMA, 1 Mayýs 2023 tarihinde ise F-16 savaþ jeti SOLOTÜRK ve F-5 jet uçaklarýndan oluþan Türk Yýldýzlarý ile Ýstanbul semalarýnda filo konseptiyle kol uçuþu icra etti. Dünya havacýlýk tarihi için dönüm noktasý olan bu uçuþ konseptleri geleceðin hava muharebesine de yön verecek.

KISA PÝSTLÝ GEMÝLERE ÝNÝÞ-KALKIÞ KABÝLÝYETÝ

Bayraktar KIZILELMA özellikle kýsa pistli gemilere iniþ kalkýþ kabiliyetiyle muharebe sahasýnda devrim gerçekleþtirecek bir platform olacak. Türkiye'nin inþa ettiði ve hâlihazýrda seyir testlerini gerçekleþtirdiði TCG Anadolu gemisi gibi kýsa pistli gemilere iniþ ve kalkýþ kabiliyetine sahip olacak þekilde geliþtirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneði sayesinde denizaþýrý görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan'ýn korunmasýnda stratejik bir rol üstlenecek.

ÝHRACAT ÞAMPÝYONU

Baþlangýçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarý ile yürüten Baykar, 2003 yýlýndaki ÝHA Ar-Ge sürecinin baþlangýcýndan itibaren tüm gelirlerinin %83'ünü ihracattan elde etti. 2023'te 1.8 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtiren Baykar, ülkemizdeki tüm sektörlerde en çok ihracat gerçekleþtiren ilk 10 firma arasýnda yer aldý. Ýhracatýn Þampiyonlarý Ödülü alan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yýllarýnda Savunma Sanayi Baþkanlýðý ve Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) verilerine göre savunma ve havacýlýk sektörünün ihracat lideri oldu. Son yýllarda gelirlerinin %90'ýndan fazlasýný ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacýlýk sektöründeki ihracatýn 3'te 1'ini tek baþýna yaptý. Dünyanýn en büyük SÝHA ihracatçýsý olan Baykar'ýn hâlihazýrda imzalanan sözleþmelerinin %97.5'i ihracat kaynaklý gerçekleþti. Bayraktar TB2 SÝHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TÝHA için ise þimdiye kadar 10 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaþmasý imzalandý.