Komþuda gündem oldu! ANKA-3 ve KIZILELMA'ya yakýn markaj
ABONE OL

Yunan basýný Türk savunma sanayiindeki atýlýmlarý yakýndan takip ediyor.

Kathimerini gazetesi, jet motorlu KIZILELMA Muharip Ýnsansýz Uçak Sistemi'ni ve ΑΝKA-3'ü yakýn markaja aldý.

ANKA-3 VE KIZILELMA'YA YAKIN MARKAJ

Haberde, "Baykar þirketinin þemsiyesi altýndaki uluslararasý düzeyde tanýnan Bayraktar TB-2'nin ardýndan þimdi de KIZILELMA dronunun ilk test uçuþu yapýldý" ifadesi kullanýldý.

Kýsa süre önce TUSAÞ'ýn ΑΝKA-3 adlý yeni bir ÝHA projesini tanýttýðý da vurgulanan haberde, KIZILELMA ve ANKA-3'ün Türk havacýlýðý için mihenk taþý olarak görüldüðü belirtildi.

ΑΝKA-3'ün ilk test uçuþlarýnýn 2023 içinde yapýlmasýnýn beklendiði ifade edildi.

Türkiye'nin ANKA markasý altýnda Anka-B, Anka-2 gibi bir dizi insansýz hava aracý geliþtirdiðine iþaret edildi.

Haberde, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay'ýn ANKA-3'e iliþkin þu açýklamalarýna da yer verildi:

"TAI'den yeni tip insansýz savaþ uçaðý geliyor. Bu iyi haber. ANKA-3 MÝUS'un, insansýz hava araçlarýnda kabiliyeti daha ileri noktaya taþýyacak yeni nesil bir projedir. ANKA-3, jet motoru ve hýzýyla, yüksek yük taþýma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapýsýyla ÝHA alanýnda yeni bir sayfa açacak. Önümüzdeki yýl ANKA-3 MÝUS projemizden müjdeleri milletimizle paylaþmaya devam edeceðiz."

KIZILELMA'NIN ÝLK UÇUÞUNUN 2023'TE

Baykar'ýn yaklaþýk 20 yýllýk derin teknoloji birikimi ve tecrübesiyle geliþtirilen Bayraktar KIZILELMA Ýnsansýz Savaþ Uçaðý projesinin test süreci, yer testleri ile devam edecek. Bayraktar KIZILELMA'nýn ilk uçuþunun 2023'te gerçekleþtirilmesi hedefleniyor.

Bayraktar KIZILELMA özellikle kýsa pistli gemilere iniþ kalkýþ kabiliyetiyle muharebe sahasýnda devrim gerçekleþtirecek bir platform olacak.

Türkiye'nin inþa ettiði ve halihazýrda seyir testlerini gerçekleþtirdiði TCG Anadolu Gemisi gibi kýsa pistli gemilere iniþ ve kalkýþ kabiliyetine sahip olacak þekilde geliþtirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneði sayesinde denizaþýrý görevlerde önemli rol üstlenecek.

Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan'ýn korunmasýnda da aktif rol alacak.

KIZILELMA VE ANKA-3 NE ANLAMA GELÝYOR?

Her iki platform için de 'Türk hava savunma sanayiinin en kritik iþleri' deniliyor. Özellikle Kýzýlelma'nýn açýk kaynaklara yansýyan kimi özellikleri bu tür platformlarýn neden önemli olduðunu da gösteriyor.

Bayraktar TB-2 ve TUSAÞ imzalý ANKA'nýn farklý senaryolarda farklý görevler üstlendiði biliniyor. Uzmanlara göre, benzer bir hikayenin KIZILELMA ve ANKA-3 için yazýlmasý de mümkün. Bugün itibariyle aðýrlýklý olarak ANKA-3'ün derin taarruz için kritik görevler üstlenebileceði konuþuluyor.

ANKA-3 için beklentilerden biri de TUSAÞ imzalý bir diðer platform olan Milli Muharip Uçuk (MMU) ile birlikte görev yapabilmesi. Ýnsanlý ve insansýz savaþ uçaklarýnýn birlikte hareket edebilmesi meselesi ABD, Rusya, Çin gibi ülkelerin ciddi kafa yorduðu konulardan biri. Þimdi Türkiye de bu yola girdi. ANKA-3 ile MMU'nun birlikte hareket etmesi ve ANKA-3'e 'MMU Kanat Adamý' görevi verilmesi sürpriz olmayacak adýmlar.

  • ANKA-3
  • KIZILELMA
  • TUSAÞ
  • savunma sanayii
  • savunma