Kotil: Milli Muharip Uçak'ýn yapýlacaðý yer tümüyle dünyadan izole durumda
ABONE OL

Türk savunma sanayisinin önde gelen þirketlerinin üst düzey yöneticileri, bilgi güvenliði konusunda uyarýda bulundu ve bu alanýn savunma sanayisi kadar önemli olduðunu bildirdi.

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafýndan düzenlenen Milli Siber Güvenlik Zirvesi'nde, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkan Yardýmcýsý Celal Sami Tüfekçi moderatörlüðünde "Savunma Sanayiinde Yerli Siber Güvenlik Paneli" yapýldý.

TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil, buradaki konuþmasýnda, 2023'te hangardan motor çalýþtýrýp çýkacak, 2025'te ilk uçuþunu yapacak, 2029'da teslim edilecek Milli Muharip Uçak için oluþturulacak bilginin ülkenin bekasý için çok önemli olduðunu söyledi.

"Milli Muharip Uçaðýn nasýl bir uçak olacaðý bir tarafa, bilgi güvenliðinde en iyi olmak zorundayýz." diyen Kotil, burada kullanýlacak ürünlerin yerli ve milli olmasý gerektiðini vurguladý.

Kotil, yurt dýþýndan getirilen koruma tedbirlerinde bir "arka kapý" bulunacaðýný, bunun da "anahtarý vermek" anlamýna geleceðini belirterek, "Ýþ Milli Muharip Uçak gibi çok stratejik bir yere gelince tümüyle kapatýyoruz. Mühendislerin çalýþtýðý yeni bir bina var. Uçaðýn yapýlacaðý yeni hangarý da yakýnda yapmaya baþlayacaðýz. Dolayýsýyla uçaðýn fiziksel olarak yapýlacaðý, bir araya getirileceði yer ve mühendislerin çalýþtýðý ortam tümüyle dünyadan izole durumda." diye konuþtu.

- "SONRADAN ÖNLEM ALMAK ÇOK ZOR"

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, sistemlerin tümden durmasýna, zafiyete uðramasýna neden olabilecek çok entegre yeni teknolojilerle karþý karþýya bulunulduðunu bildirdi.

Tehditlerin projeler baþlamadan öngörülerek önlem alýnmasý gerektiðine iþaret eden Nacar, siber güvenlik tasarlanmadan yapýlan bir sisteme sonradan bunu entegre etmenin çok zor olduðunu dile getirdi.

Nacar, sistemlerin tehditler karþýsýndaki dayanýklýlýðýnýn da çok kritik önem taþýdýðýný, ayrýca alýnan tedbirlerin baðýmsýz bir göz tarafýndan kontrol edilmesi gerektiðini anlattý.

Þirketin siber güvenlik alanýndaki ürünleri ve hizmetlerine iliþkin bilgi veren Nacar, siber güvenlik tatbikatlarý üzerinde de çalýþtýklarýný bildirdi.

Nacar, "Bu alanda birbirine yakýn çalýþan birçok firma bulunuyor. Birbirimize destek olarak, el ele yapacaðýmýz çalýþmalarla ülkemizdeki siber güvenlik alanýný dolduracaðýz. Bu alanda herhangi bir güvenlik zafiyeti oluþturmamamýz, milli teknolojilere aðýrlýk vermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandý.

- "SÝBER VATAN"

ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ýkinci de siber güvenlik ve siber vatan kavramlarýnýn önemini vurgulayarak, "Kendi verisine, bu veriyi iþleme kabiliyetine sahip olamayan ülkeler geçmiþte olduðu gibi bu kabiliyete sahip ülkelerin doðal pazarý haline gelecek." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýkinci, bu alandaki kabiliyetlerin ve ihtiyaç duyulan insan kaynaðýnýn artýrýlmasý gerektiðini söyledi.

"Siber vatan" alanýndaki yatýrýmlarýn ve katma deðerli ürünlerin çoðalacaðýna inandýðýný dile getiren Ýkinci, þunlarý kaydetti:

"Yaptýðýmýz ürünlerin üzerinde çalýþan sistem ve sensörlerin siber güvenliðinin saðlanmasý, iletiþim mekanizmalarýndaki algoritmalarýn milli ve yerli üretilmesi son derece ciddi önem arz ediyor. Siz ne kadar kabiliyetli sistemler yaparsanýz yapýn, iletiþim mekanizmalarý, algoritmalarý milli olarak geliþtirilmediði durumda karþý tedbirler alýnmasý mümkün hale gelir. Bu verilerin güvenliðini saðlayamazsak, sistemler istediðimiz doðrultuda çalýþmaktan ziyade, manipüle etme kabiliyetine sahip taraflara çýkar saðlar."

- SAVUNMA VE KARÞI SALDIRI ÝÇÝN ÝÞ BÝRLÝÐÝ

STM Genel Müdür Yardýmcýsý Bülent Soydal, Türk savunma ve sivil siber güvenlik sanayisinin, Türkiye'nin korunmasýna yönelik "kalkan yapýsýný" oluþtururken ciddi bir iþ birliði yapmasý ve yerlileþtirmeyi mümkün olan her yerde en üst düzeye çýkarmasý gerektiðini söyledi. Soydal, karþý saldýrý durumunda da bu yapýnýn kurulmasýna ihtiyaç olduðunu ifade etti.

ASELSAN Genel Müdür Yardýmcýsý Bayram Gençcan da þirketin kurulduðundan beri Türk Silahlý Kuvvetlerinin kritik sistemlerindeki bütün kriptolu haberleþme ihtiyaçlarýný karþýladýðýný bildirdi.

Yýllardýr kazandýklarý tecrübeleri paydaþlarýyla paylaþtýklarýný belirten Gençcan, þunlarý kaydetti:

"Çoðunluk hissesine sahip olduðumuz Ulak þirketi ile 4,5G, 5G, gelecekte 6G'ye yönelik çok yoðun çalýþmalar içindeyiz. Siber güvenlik çözümlerimizin hem yerli-milli hem de güvenilir olmasý gerektiðinden yola çýkarak, bütün regülasyonlarýmýzý bu temellere oturtuyoruz. Artýk ufak bir tehdidin bile sonuçlarýný öngöremeyeceðimiz boyutlarda olabileceðini düþünüyoruz. Kara, deniz ve hava kuvvetlerimizin yanýna bir de uzay ve siber kuvvetleri katarak alanýmýzý geniþletiyoruz."