Kotil'den müjdeli haber: Bir kabiliyet daha millileþtirildi
ABONE OL

Þirketten yapýlan açýklamaya göre, TUSAÞ, ABD'de bulunan Turkish Aerospace USA ofisi ve dünyanýn önde gelen üniversitelerinden akademisyenlerin de dahil olduðu uluslararasý bilimsel çalýþma gerçekleþtirdi.

"Dijital Ýkiz" teknolojisini de devreye alacak þirket, test aþamalarý baþladýðý anda ürünün sanal ortamda tasarlanan ikizinin de testini baþlatacak. Yapay zeka ile test aþamasýný kýsaltmayý baþaran TUSAÞ, bu sayede sanal ortamda tasarlayacaðý ayný parçadan test verisi toplayacak. Buradan elde edilen test verileri neticesinde hangi alanlarýn ne kadar yorulacaðý daha önceden tespit edilebilecek. Parçanýn dayaným ömrü de böylece bilinecek.

TUSAÞ, böylece yorulma testlerini yüzde 70 azaltabilecek. Zaman tasarrufunun yaný sýra insan kaynaðýnýn etkin kullanýmý saðlanacak, testler esnasýnda ortaya çýkan hurda malzeme oraný düþürülecek ve test esnasýnda oluþan enerji tüketimi azaltýlacak.

Konuya iliþkin deðerlendirmelerde bulunan TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Hava araçlarýmýzýn dünya standartlarýnda ve yarýnýn teknolojileri ile geliþtirilmesine yönelik çalýþmalarýmýz hýzla devam ediyor. Þirketimizin ABD'de bulunan ofisindeki mühendislerimiz ve alanýnda uzman akademisyenler ile ortak çalýþma meyvelerini verdi. Bir kabiliyeti daha millileþtirmiþ bulunuyoruz ve bunu ülkemizin saygýn üniversitelerinden TOBB Üniversitesi ile de doðruladýk. Daha ileri teknolojilerin de kullanýlmasýna yönelik çalýþmalarýmýz devam ediyor. Ülkemizin havacýlýk ekosistemine katký saðlayacak geliþmelere imza atan herkese teþekkür ediyorum." deðerlendirmesinde bulundu.