ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, "Mavi Vatan'da milli çýkarlarýmýzý korumak için her zaman görev baþýndayýz. Meltem-3 Projesi kapsamýnda ikinci P-72 Deniz Karakol Uçaðýmýzý da teslim ettik. P-72 Deniz Karakol Uçaklarýmýz #MaviVatan savunmasýnda Deniz Kuvvetlerimizin stratejik unsuru olarak hizmet edecek" dedi.

MELTEM-3 PROJESÝ

Uzun Ufuk Bütünleþik Deniz Gözetleme Sisteminin bir parçasý olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna havadan deniz gözetleme kabiliyeti saðlamak amacýyla baþlatýlan Meltem projelerinin geçmiþi 1990'lý yýllara uzanýyor. Meltem-1 ve Meltem-2 projeleriyle Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý, 6 adet CN-235 tipi (P-235) deniz karakol uçaðýna kavuþtu. Projenin son aþamasý olan Meltem-3 ile 6 adet ATR-72 tipi (P-72) deniz karakol uçaðýnýn envantere girmesi planlandý.

Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna hizmet veren P-235 deniz karakol uçaklarýndaki görev sistem ve sensörlerinden farklý olarak, P-72 deniz karakol uçaklarýnda Link 16 taktik veri baðý ve Mark-54 torpidosu atma kabiliyeti de bulunuyor. Ayrýca, P-72 Deniz Karakol Uçak, P-235 uçaklarýna kýyasla daha uzun süre havada kalýyor.

TUSAÞ, HAVELSAN, ASELSAN ve MÝLSOFT gibi birçok savunma sanayii kuruluþunun alt yüklenici olarak görev aldýðý Meltem-3 Projesiyle ülkeye bu alanda önemli bilgi birikimi ve katký saðlandý.

Kalkýþ aðýrlýðýna baðlý olarak azami 9 saate kadar havada kalabilecek P-72 deniz karakol uçaklarýyla öncelikle keþif gözetleme ve denizaltý savunma harbi görevleri icra edilecek.

Uçak üzerinde bulunan denizaltýlarý belirlemekte kullanýlan akustik ve manyetik algýlayýcýlar sayesinde tespit edilen denizaltýlar uçakta bulunan Mark-46 ve Mark-54 torpidolarýyla imha edilebilecek.

Ayrýca P-72 uçaklarýnýn çok tehditli ortamda görev yapabilmesini saðlamak maksadýyla elektronik karýþtýrmayý önleyici ve güdümlü mermi tehdidine yönelik kendini koruma sistemleri mevcut.

Keþif gözetleme maksatlý kullanmak üzere radar ve elektro optik kamera sistemleri de bulunan P-72 uçaðý, "Mavi Vatan"ýn taktik deniz resminin oluþturulmasýna katký verecek ve bu bilgileri anlýk olarak Deniz ve Hava Kuvvetlerinin ilgili birlikleriyle Link 11 ve Link 16 veri baðý sistemleri üzerinden paylaþacak.

Ayrýca Arama ve Kurtarma görevlerinde kullanýlmak üzere uçak üzerinde can salý taþýnabilecek ve kazazedeleri kurtarma maksadýyla denize atýlabilecek.

Uçak üzerinde bulunan görev sistemlerinin montajlarýnýn da gerçekleþtirildiði TUSAÞ/Ankara tesislerinde, 11 Aralýk'ta ana yüklenici Leonardo firmasý tarafýndan teslim edilen TCB 751 kuyruk numaralý ilk P-72 Deniz Karakol Uçaðý, ayný gün icra ettiði uçuþla Deniz Hava Komutanlýðý Kartepe'ye intikal ederek Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý envanterine katýldý.

Projenin diðer 5 adet P-72 Deniz Karakol Uçaðý, 2021 yýlý sonuna kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna teslim edilecek. Bu amaçla, projenin ikinci uçaðý TCB 752'nin yer testlerine gelecek hafta baþlanmasý öngörülüyor.

Milli Gemi MÝLGEM projesiyle baþlatýlan Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý ile Savunma Sanayi arasýndaki iþ birliði bu projeyle daha ileri seviyelere taþýnmaya devam edecek.

Bu kapsamda, Havadan Deniz Gözetleme sistemlerinin de millileþtirilmesi amacýyla insanlý-insansýz deniz karakol uçaðý ve görev sistemlerinin geliþtirilmesi çalýþmalarý devam ediyor.