Mehmetçiðe ''Komando Havaný''... Envantere girmek için gün sayýyor
ABONE OL

Uçak bombalarý, aðýr silah ve mühimmatý üretim projeleri ile muharebe araçlarý için parça ve alt sistemlerin üretimi alanlarýnda sorumluluklar üslenen ASSAN Group Savunma, ilk kez tümüyle kendisine ait bir ürünü güvenlik güçlerinin envanterine kazandýrma aþamasýna geldi.

Mobilitesi yüksek komando birliklerinin sayýsýnýn artýrýlmasý ve bu birliklerin donatýlmasý sürecinde 60 milimetre Komando Havaný silahlarýna ihtiyaç oldu. Bu ihtiyacýn karþýlanmasýna yönelik Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý tarafýndan yürütülen proje kapsamýnda ASSAN Group Savunma görevlendirildi.

Tasarým ve geliþtirme süreçlerinin sonunda tedarik ve son kullanýcý makamlarla birlikte yaklaþýk 20 zorlu testten geçirilen havanlar, malzemenin analiz ve zorlanmasýndan yaklaþýk 400 mühimmatla çok farklý koþullarda yapýlan atýþlara kadar bir dizi sýnavý baþarýyla tamamladý. Komando havanlarýnýn farklý iklim þartlarýnýn da oluþturulduðu bu testlerin sonunda kalifikasyonu ve ilk seri üretimleri gerçekleþtirildi. Kýsaltýlmýþ son bir test sürecinin ardýndan ilk seri üretim komando havanlarý kýsa süre içinde güvenlik güçlerinin envanterine girecek.

- 2000 METREYE KADAR ATIÞ ÝMKANI

Komando Havaný, Türk Silahlý Kuvvetleri ve dünyanýn diðer ordularýnda kullanýlan üst açý yoluyla atýþ yapabilen bir silah. Komando Havaný, terörle mücadele, konvansiyonel ve müþterek harekatlarda yakýn mesafe ateþ desteði saðlamak için kullanýlýyor.

Komando birliklerindeki diðer silahlar görerek atýþ yapmaya imkan veren doðrudan atýþ yapan silahlar iken bunlarla genellikle 500-800 metreye kadar etkinlik saðlanýyor. 60 milimetrelik Komando Havaný ile üs bölgeleri ya da intikallerde saðlanacak temaslarda mühimmatýn cinsine göre 1500-1800-2000 metreye kadar saldýrýyý bertaraf etmek, inisiyatifi ele geçirmeye yönelik baskýn atýþlar yapmak mümkün oluyor.

Havanda çabuk atýþ imkaný saðlanmasý için mühimmatýn farklý barut haklarýnýn oluþturulmasýna yönelik gece ve gündüz kullanýlabilen bir niþangah yer alýyor. Silah, tehlike beklenen yöne doðru destek ayaklarýyla mevzilendirilebiliyor. Terazisi de oturduktan sonra riskli bölgeden bir taciz atýþý olduðunda baþka bir ayara gerek kalmadan bölge hýzla ateþ altýna alýnabiliyor.

Tahrip atýþ mühimmatý yanýnda havanla aydýnlatma, sis ya da eðitim mühimmatlarý da kullanýlabiliyor.

ASSAN Group Savunma'nýn çözümü, havanda kullandýðý destek ayaklarý, çok çabuk kullanýlabilir niþangah ve namlu aðzýndaki doðru atýþ yapma düzeneði ile benzer ürünlerden farklýlaþýyor.

- MEHMETÇÝK NEREDE, HAVAN ORADA

Komanda timinde bir adet bulunan bu silahla, yakýn aðýr silah desteði saðlanabiliyor.

Komando Havaný ile ASSAN Group Savunma'nýn kalifiye edilmiþ ilk ürünü muharebe ve operasyon sahasýna çýkacak. Havanlar, Türk Silahlý Kuvvetleri birlikleriyle yurt içinde ve dýþýnda görev yapacak.

Özel namlu çeliðinden kullanýlan malzeme ile 6 binin üzerinde atýþ yapýlabilen havan, bu sayede uzun servis ömrüne ulaþýyor. Kullaným sýrasýnda ihtiyaç duyulan ya da duyulabilecek tüm ekipmanlar da havanla birlikte teslim ediliyor.

60 milimetrelik havanda elde edilen bilgi birikimi ve teknolojik kazanýmla 81, 82, 120 milimetre havanlarýn ve top sistemlerinin üretimi mümkün olacak. Daha üst kalibre havanlar için kalifikasyon çalýþmalarýný sürdüren ASSAN Group Savunma, ayný zamanda bu silah sistemlerinin mühimmatlarýný üretebilecek kabiliyete sahip bulunuyor.