Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, Milli Muharip Uçak'la ilgili yeni geliþmeler hakkýnda bilgi verdi.
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý'nýn "Savunma Sanayii 2023 Hedefleri" baþlýklý basýn toplantýsý, Teknopark Ýstanbul'da gerçekleþtirildi.
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir ve Teknopark Ýstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu'nun katýlýmýyla gerçekleþtirilen toplantý, Topçu'nun Teknopark Ýstanbul'a iliþkin sunumuyla baþladý.
Sunumun ardýndan Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý'nýn hazýrladýðý, Türk savunma sanayisinin 2023 hedeflerini içeren videonun gösterimi yapýldý.
Verilen bilgiye göre, 2023'te savunma sanayisinin hedefleri arasýnda þunlar yer alýyor:
"Havacýlýk ve uzayda, Milli Muharip Uçaðýmýzý hangardan çýkarýp tüm dünyaya göstereceðiz. Jet Eðitim ve Hafif Taarruz Uçaðý HÜRJET ilk uçuþunu yapacak. Muharip Ýnsansýz Savaþ Uçaðýmýz Bayraktar KIZILELMA'nýn çeþitli uçuþ manevra testleri ve mühimmat entegrasyonlarý gerçekleþtirilecek. ÖZGÜR Projemiz kapsamýnda aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16'larý teslim edeceðiz. Özgün Helikopterimiz GÖKBEY'in ilk teslimatlarýný Jandarma Genel Komutanlýðý'na gerçekleþtireceðiz. ANADOLU gemisine konuþlandýracaðýmýz Bayraktar TB3 SÝHA ilk uçuþunu yapacak. 6'ncý ve son P-72 Deniz Karakol Uçaðý teslimatýyla Meltem-3 projesi tamamlanacak. Milli ve yerli üretim LNA modülüne uzayda tarihçe kazandýrýlýp gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini saðlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fýrlatýlacak. ÝMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya fýrlatýlacak.
Deniz projelerinde, en büyük askeri gemimiz olacak Çok Maksatlý Amfibi Hücum Gemimiz ANADOLU'yu kullanýma sunacaðýz. Denizde Ýkmal Muharebe Destek Gemisi (DÝMDEG) DERYA'yý teslim edeceðiz. Ý Sýnfý fýrkateynlerimizin ilki ÝSTANBUL'u hizmete alacaðýz. Yeni tip denizaltýlarýmýzýn ilki olan PÝRÝ REÝS hizmete alýnacak. Kara araçlarý projelerinde, Zýrhlý Amfibi Hücum Aracý ZAHA'nýn ilk teslimatýný gerçekleþtireceðiz. Yerli Motorlu Vuran, 8x8 Tekerlekli Konteyner Taþýyýcý Araçlar ve Amazon zýrhlý araçlarýnýn ilk teslimatlarýný yapacaðýz. Yurt dýþý ihracat lisansýna tabi bazý alt sistemlerin yerlileþtirilmesinin ardýndan ilk ALTAY tankýnýn üretimini tamamlayacaðýz."
- 2023'TE HAVA SAVUNMA, SÝLAH, FÜZE VE MÜHÝMMATTAN ELEKTRONÝK SÝSTEMLERE KADAR BÝRÇOK HEDEF PAYLAÞILDI
2023'e iliþkin diðer alanlardaki hedefler ise þöyle:
"Hava savunma, silah, füze ve mühimmat alanýnda uzun menzilli hava savunma ve füze sistemimiz SÝPER'i hizmete vereceðiz. BOZDOÐAN Görüþ Ýçi ve GÖKDOÐAN Görüþ Ötesi Füzelerimizin ilk teslimatlarýný yapacaðýz. GÖKDENÝZ Yakýn Hava Savunma Sistemi'ni gemilerimize entegre etmeye baþlayacaðýz. KARAOK füzeleri ilk kez envantere girecek. ÞÝMÞEK Hedef Uçaðý seyir füzesi konfigürasyonuyla ilk kez teslim edilecek. Denizaltý Torpidomuz AKYA'nýn seri üretimine baþlanacak.
Elektronik sistemlerde, AESA Burun Radarý ilk kez AKINCI TÝHA'da kullanýlacak ve ilk defa F-16'larýmýza entegresyonuna baþlayacaðýz. F-16'larýmýz yerli-milli Elektronik Harp Podu ve Elektronik Destek Podu entegre edilerek görevlerini icra edecek. Erken Ýhbar Radar Sistemi ERALP'in ilk teslimatlarý yapýlacak. MERT Taþýnabilir Elektronik Taarruz Sistemleri ilk kez kullanýma sunulacak. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve Plaka Tanýma Sistemi Projesi kapsamýnda bütün kurulumlar tamamlanacak.
AR-GE, sanayileþme ve destek faaliyetleri kapsamýnda yakýt pili teknolojileri OTAÐ faaliyetleri baþlatýlacak. Milimetre dalga/Terahertz Bandýnda Haberleþme AR-GE Projesi baþlatýlacak. Kýzýlötesi/Görünür Dalgaboyunda Algýlama Teknolojileri'ne yönelik OTAÐ faaliyetleri baþlatýlacak. Dökülebilir Duyarsýz Patlayýcý Geliþtirilmesi teknolojilerine yönelik AR-GE projesi baþlatýlacak. Savunma Sanayii Yatýrým ve Geliþtirme Faaliyetlerini Destekleme Programýmýz kapsamýnda, firmalarýmýza saðlamýþ olduðumuz kredi tahsislerine devam edilecek.
TEKNOFEST, ROBOÝK, Siber Güvenlik Yarýþmalarý'yla gençlerimize ve yeni giriþimcilerimize destekler devam edecek. Ýstanbul'da düzenlenecek IDEF Fuarý ve dünyanýn çeþitli yerlerindeki 6 uluslararasý savunma sanayi fuarýna katýlým saðlanacak. Anadolu'nun savunma sanayi potansiyelini yerinde görmek ve yeni yatýrým alanlarý oluþturmak için il buluþmalarý programlarýmýza devam edeceðiz."
- "SAVUNMA SANAYÝMÝZ 'GÜÇLENEN TÜRKÝYE'NÝN YÜKSELEN YILDIZI' HALÝNE GELDÝ"
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, 2023 hedeflerine iliþkin video gösteriminin ardýndan yaptýðý konuþmada, "Türkiye Yüzyýlý'na girdiðimiz bu ilk günlerde gururla söylüyoruz ki her alanda atýlýmlarýn yaþandýðý son 20 yýlda en büyük hamlelerden birini savunma sanayisi yaptý. Savunma sanayimiz bugün 'güçlenen Türkiye'nin yükselen yýldýzý' haline geldi." dedi.
Özellikle Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn baþbakanlýðý döneminde, Mayýs 2004'te yapýlan Savunma Sanayii Ýcra Komitesi'nde alýnan kararlarýn bir milat teþkil ettiðini belirten Demir, "'Dýþ alýmlar bitecek, mümkün olan her þey Türkiye'de yapýlacak' iradesi çok net bir þekilde ortaya konuldu ve milli projeler baþladý. Bu projelerin koordinasyonunu yürüten Savunma Sanayii Müsteþarlýðý'nýn 2017'de Cumhurbaþkanlýðýna baðlanmasý, 2018'de Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi ile beraber Savunma Sanayii Baþkanlýðý yapýlanmasý bu alandaki ivmeyi daha da artýrdý." ifadelerini kullandý.
Demir, yerli ve milli savunma sanayisindeki dik duruþ ve kararlýlýðýn, ambargolara karþý da yerli projeleri hýzlandýrdýðýný aktararak, þunlarý kaydetti:
"Türk savunma sanayisi bugün, baþkanlýðýmýz koordinasyonunda tasarýmdan seri üretime, AR-GE ve inovasyondan sanayileþme politikalarýna, finansman ve sürdürülebilirliði saðlayacak çeþitli ekosistem koordinasyon çalýþmalarýna kadar, yürüttüðü proje faaliyetleriyle tüm güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarýný, yerli ve milli imkanlarla karþýlama yönündeki çabalarýný sürdürüyor.
Savunma Sanayii Baþkanlýðý olarak, bir yandan harekat alanýndaki ihtiyaçlarý yerinde tespit edip, ürünlerimizin inkiþafýný ve geliþmesini alandan gelen bilgilerle artýrarak yolumuza devam edip, bir taraftan da geleceðin muharebe ortamýnda ortaya çýkmasý muhtemel teknolojilerin ýskalanmamasý, hatta o teknolojiler konusunda bir adým önde gitmek üzere bazý çalýþmalar yapýlmasý konusunda da kararlýlýðýmýzý sürdürüyoruz."
Sektörde bugün 2 bine yakýn firma olduðunu bildiren Demir, "Ülkemize ekonomik ve katma deðer anlamýnda en büyük katkýyý oluþturan bir ekosistem bu. Bu kapsamda yürütülen 750'yi aþkýn projemiz var. Bu faaliyetlerin sonucunda 10 milyar dolarýn çok üstünde bir ciroya eriþmiþ durumdayýz. 2022 yýlýnda 4,4 milyar dolar ihracat yapmýþ bulunuyoruz. Yerli ve milli ürünler, güvenlik güçlerimizin yurt içi ve yurt dýþýndaki harekatlarýnda baþarýyla kullanýlýrken, dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarýný karþýlama yönünde önemli faaliyetlerde bulunuyoruz. Ürünlerimizin gördüðü ilgi ve sahadaki baþarýlarý da önümüzdeki yýllarda bu ihracat faaliyetlerimizin, dost ve kardeþ ülkeleri destekleme faaliyetlerimizin çok daha ileri boyutlara gideceðini bize gösteriyor." diye konuþtu.
- "2022'DE HER ALANDA HÝÇBÝR BOÞLUK BIRAKMADAN ÇALIÞTIK"
Ýsmail Demir, 2022'de hedeflerine büyük ölçüde ulaþtýklarýný aktararak, "Karada, havada, denizde, siber alanda, güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarýný yerli ve milli olarak karþýlamak üzere çeþitli teslimatlar gerçekleþtirdik. Platform üretiminden hava savunma sistemlerine, çeþitli silah ve mühimmatlardan füze ve elektronik harp sistemlerine, haberleþme ve bilgi teknolojilerinden muhtelif motor tiplerine, askeri ekipman ve teçhizat üretiminden AR-GE ve eðitim faaliyetlerine kadar bir dizi konuda olmamýz gereken her alanda hiçbir boþluk býrakmadan çalýþtýk." dedi.
Ýnsansýz hava araçlarýnda artýk dünyanýn en iyi ürünlerini üretir ve kullanýr hale gelindiði gibi bu ürünlerin kullaným konsepti, hareket alanýndaki uygulamalarý ve taktikleri açýsýndan da Türkiye'nin eriþtiði kabiliyetin baþka hiçbir ülkeyle kýyaslanamayacak derecede ileri seviyede bulunduðunu vurgulayan Demir, þu ifadeleri kullandý:
"Muharip Ýnsansýz Hava Aracýmýz KIZILELMA, beklenenden de önce bir tarihte ilk uçuþunu gerçekleþtirdi. Bundan sonra artýk muhtelif manevra testleri, muhtelif silah, füze ve sistemlerin uçaða entegrasyonu, atýþ testlerinin yapýlmasý gibi bir dizi faaliyetle yoluna devam edecek ve harekat alanýnda hizmete girmek için gün sayýyor olacak. Sadece KIZILELMA deðil, diðer insansýz hava araçlarýmýza da yerli ve milli mühimmatlarýmýzýn entegrasyonu, yeni geliþtirilen mühimmat, füze ve bombalarýmýzýn çeþitli fonksiyonlarla testlerinin, uygulamalarýnýn devam edeceðini de söylemek gerekiyor.
BOYGA, TOGAN gibi çeþitli fonksiyonlara sahip mini ÝHA'larýmýz ve bunlarýn kamikaze ailelere eklendi ve eklenmeye devam edecek. ÝHA'larýmýzdan GPS olmayan sahalarda görev yapabilme kabiliyetini oluþturduðumuz KERKES projesini de tamamladýk ve teslimatýný yaptýk, harekat alanýnda kullaným konseptlerini de geliþtirerek yolumuza devam edeceðiz. Milli Muharip Uçak ve HÜRJET gibi iki tane insanlý uçak konusunda da adýmlarýmýzý kararlýlýkla sürdürdük ve 2023 yýlýndaki hedeflerimizi gerçekleþtirme konusundaki kararlýlýðýmýz ve ümidimiz 2022'deki faaliyetlerde daha netleþti."
Demir, insansýz sistemlerin, geleceðin muharebe sahasýný oluþturacaðýný belirterek, "Bu anlamda da sadece SÝHA'larýmýz, ÝHA'larýmýz deðil, insansýz deniz ve kara araçlarý, denizaltý araçlarý gibi konularýn da gündemimizde olduðunu, çeþitli seviyelerde çalýþýldýðýný ve muhtelif ürünlerinin 2022 yýlýnda sahada denendiðini, bazý tatbikat ve harekatlarda deneme kullanýmlarýnýn yapýldýðýný söyleyebiliriz." dedi.
- "TÜRKÝYE YÜZYILI'NIN ÖNCÜ SEKTÖRLERÝNDEN BÝRÝ OLACAÐIMIZA ÝNANIYORUZ"
Hava savunma konusunun Türkiye'nin önemli mevzularýndan birisi olduðuna iþaret eden Demir, "5-6 sene önce çeþitli ülkelerde hava savunma konusunda muhtelif çalýþmalar yaptýk. Bugün bahsettiðimiz katmanlý hava savunma konseptinde birkaç katmaný kapsayacak birkaç ürünümüzü hizmete aldýk. KORKUT'un üzerine SUNGUR, ondan sonra HÝSAR A+, HÝSAR O+ gibi kademeler oluþturuldu ve SÝPER'in de baþarýlý testleri giderek artan irtifa ve menzil rakamlarý ile de ürünümüz, birçok tehdidi karþýlayabilecek yetenekleri oluþturma yolunda devam ediyor." deðerlendirmesinde bulundu.
Demir, TAYFUN füzesinin kamuoyunda duyulduðunu ve TAYFUN'un kendi içinde bir süreci olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:
"TAYFUN füzesinde, 2022 yýlýnda gösterilen baþarýnýn çeþitli örneklerini 2023'de de görmeyi planlýyoruz. 2022'de pek duyulmayan ama ihracat konusunda altýný çizmek istediðimiz KAPLAN orta sýnýf tanký Endonezya'ya teslim edildi. Ortak proje olan bu tankýn bir kýsmý Türkiye'de, bir kýsmý da Endonezya'da üretiliyor olacak.
Dünyada sýnýfýnýn en iyisi diyebileceðimiz PARS 6X6 mayýna karþý korumalý araçlarýmýzý modernize ettiðimiz zýrhlý muharebe araçlarýmýzý da envantere aldýk. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanýlacak, bizi yabancý baðýmlýlýðýndan kurtaracak KTJ3200 Turbojet Motoru'nu teslim ettik ve seri üretimine baþladýk. Bu motorun çok daha uzun menzilli sistemlerde kullanýlacak olan modelinin de çalýþmalarýný baþlattýk."
Güvenlik güçlerinin muhtelif alet, edevat ve teçhizatlarýyla ilgili birçok çözümün de hayata geçtiðini ve teslim edildiðini belirtmek istediðini dile getiren Demir, "Burada geliþtirilen teknolojilerin sivil alanlara yönelik uygulamalarýn da olmasý gayet tabii. Bunlarýn birkaç örneðini de 2022 yýlýnda gördük. Bunlardan bir tanesi X-ray araç ve konteyner tarama sistemi MÝLTAR, Ticaret Bakanlýðýnýn Ýzmir Alsancak tesisine kuruldu. 2023 yýlý da geçmiþte baþlayan projelerimizin tamamlandýðý, yeni sistemlerimizin güvenlik güçlerimize teslim edildiði, ihtiyaçlara göre yeni projeleri baþlatacaðýmýz bir yýl olacak. Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn kararlý liderliði ve verdiði güç ile Türkiye Yüzyýlý'nýn öncü sektörlerinden biri olacaðýmýza inanýyoruz." diye konuþtu.
- "KRÝTÝK VE STRATEJÝK HÝÇBÝR ÜRÜN VE TEKNOLOJÝDE DIÞA BAÐIMLILIÐI KABUL ETMÝYORUZ"
Ýsmail Demir, konuþmasýnýn ardýndan gazetecilerin sorularýný yanýtladý.
Savunma sanayisine uygulanan ambargolarla ilgili soru üzerine Demir, "Ambargolar devam edecektir, yumuþama olan yerler var ama bu bizim gerçekten ilgilenmediðimiz bir konu. Bize vermek için yalvarsalar dahi kritik ve stratejik hiçbir ürün ve teknolojide dýþa baðýmlýlýðý kabul etmiyoruz. Dersimizi aldýk, durmadan yola devam edeceðiz. Bu konuda kararlýyýz." ifadelerini kullandý.
Demir, savunma sanayisinin ihracat büyüklüðüyle ilgili soruya, "2022 ihracat rakamlarýný beklediðimiz ölçüde yakaladýk ve aþtýk. 2023 için 6 milyar dolarý gözümüze kestiriyoruz, çok daha üstü de olabilir." karþýlýðýný verdi.
Dost ve kardeþ ülkelerin savunma sanayi projelerine çeþitli seviyede ortak olarak katýlmalarý konusunda da kapýlarýnýn açýk olduðunu vurgulayan Demir, sözlerini þöyle tamamladý:
"Milli Muharip Uçak ile ilgili dost ve kardeþ ülkelere davetimiz var. Endonezya, Pakistan, Malezya, Azerbaycan bu ülkeler arasýnda sayýlabilir. Eðer talep olursa ki çeþitli seviyede bu konuyu kendilerine açtýk. Bu ortaklýðýn her taraf için faydalý olacaðýný düþünüyoruz."