Milli Muharip Uçak için sayým baþladý: Bu yýl ortaya çýkacak
ABONE OL

TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine, þirketin gündemindeki konular ve yürütülen projelerdeki geliþmelere iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Nijer'e ihraç edilecek 2 Hürkuþ uçaðý için çalýþmalarý sürdürdüklerini ve yaz aylarýnda bunlarý teslim edeceklerini belirten Kotil, "Arkasý da gelir. Baþka ülkelere de tekliflerimiz var." dedi. Türk Hava Kuvvetlerine þubat-mart aylarýnda Hürkuþ teslimatlarý yapacaklarýný ifade eden Kotil, üretimi de artýracaklarýný söyledi.

Milli Muharip Uçak için sayým baþladý! Güzel haber geldi: Bu yýl ortaya çýkacak

TUSAÞ'ýn ürün geliþtirme ve prototiplerle tanýndýðýný, bu süreçlerin zor ve yorucu olduðunu anlatan Kotil, geliþtirme çalýþmalarý devam eden helikopter ve uçaklarýn tamamýnýn bugünkü Atak helikopteri, Hürkuþ gibi seri üretim ve teslimat aþamasýna geleceðini vurguladý. Kotil, "Bu þirketin geleceði çok parlak. Bir terslik olmazsa bu þirket dünyada kendi akranlarý arasýnda öne çýkacak." diye konuþtu.

Hava Kuvvetlerine teslim edilecek Hürkuþ'larýn temel eðitim, hava-yer destek görevlerinde kullanýlacaðýný dile getiren Kotil, þu bilgileri verdi:

"Üzerinde atýþlarý temsil eden sistemler de oluyor. Bu açýdan çok fonksiyonlu olacak. (Hürkuþ'u hafifletme çalýþmalarý) Bir ürün yaptýktan sonra deðiþik versiyonlarýný yaparak üretimi devam ettiririz. Her geçen gün daha iyi ürün çýkarmak lazým. Üretim tezgahý aynýdýr, tasarýmý iyileþtirirseniz daha iyi ürün çýkar. Milli Muharip Uçak'ta da böyle olacak. Geliþim doðal bir süreç olarak devam eder. (Silahlý versiyonlu Hürkuþ-C) O versiyonu da çalýþýlýyor ama bizim odaklandýðýmýz temel eðitim uçaðý Hürkuþ-B."

- MÝLLÝ MUHARÝP UÇAÐIN HANGARDAN ÇIKIÞINA 14 AY KALDI

Milli Muharip Uçak Projesi'ndeki son duruma iliþkin de bilgi veren Kotil, "Bu yýl uçak ortaya çýkacak, fiziksel olarak göreceksiniz, 18 Mart 2023'te de motor çalýþtýracak, yer testlerine baþlayacak." ifadelerini kullandý.

Konsept tasarýmý bitirdiklerini, rüzgar tüneli testlerini gerçekleþtirdiklerini, dýþ geometriyi, detay analizleri tamamladýklarýný aktaran Kotil, "Milli Muharip Uçaðýn imalatýna baþlýyoruz. 2028'de uçak teslim edilene kadar yapýsal analizlere devam ederiz, yeni sensörler koyarýz. 18 Mart 2025'te ilk uçuþunu göreceðiz. 14 ayýmýz kaldý, motor çalýþtýrýp hangardan çýkacak. Proje iyi gidiyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Kotil, projenin yapýldýðý birimin Uçak Genel Müdür Yardýmcýlýðý altýnda küçük bir ünite iken þirketin en büyük ünitesi haline geldiðini ve 2 kat daha büyüyeceðini kaydetti.

- FÝLÝPÝNLER TESLÝMATI TAMAMLANACAK, ATAK SAYISI 89'A ULAÞACAK

Temel Kotil, helikopter üretimi kapsamýnda bugüne kadar güvenlik güçlerine 69 Atak helikopteri teslim ettiklerini ve bu yýl sayýyý 83'e tamamlayacaklarýný bildirdi. Kotil, þöyle konuþtu:

"Filipinler'in 6 Atak helikopterini de tamamlayacaðýz. Dolayýsýyla 89 helikopteri bu sene içinde bitiriyoruz. Ýmalatýný yurt dýþýnda nasýl gerçekleþtiririz, bunun çalýþmasýný yapýyoruz. Gökbey helikopteri seriye dökülüyor. Jandarma için 3 tane yapýyoruz, sene sonuna kadar teslim edeceðiz. T70 dediðimiz Sikorsky lisanslý Back Hawk'larýn imalatý devam ediyor. 109 helikopter olacak toplamda. Milli Muharip Uçaðýn helikopterdeki karþýlýðý ise Atak-2 helikopteri. 11 ton aðýrlýðýnda, 1 ton patlayýcý taþýyabiliyor, 30 milimetre topu bulunuyor. Bu klasta ABD ve Ruslarýn helikopteri var. Onu da 18 Mart 2023'te uçuracaðýz, çok iddialý bir hedef. 10 tonluk 21 kiþi taþýyan, cephe gerisinde çalýþacak bir genel maksat helikopteri yapýyoruz."

Atak helikopteri için yurt içinde yeni bir talep bulunmadýðýný ifade eden Kotil, helikopteri geliþtirmek için Faz-2 çalýþmasý yaptýklarýný, bu konuda yeni fazlar gelebileceðini belirtti.

- PAKÝSTAN'A ÝHRACATTA BEKLEYÝÞ SÜRÜYOR

Temel Kotil, üretecekleri helikopterlerle Türkiye ve dost ülkelerin güçlü bir filo kurmasýný saðlayacaklarýný söyledi.

Pakistan'a Atak helikopteri satýþýndaki son duruma iliþkin de deðerlendirmede bulunan Kotil, "ABD Kongresinden onay bekliyoruz. Motor gelse helikopterleri yapýp vereceðiz. Rakibimiz Çinliler. ABD'lilerin tercihine kalmýþ, Atak helikopteri mi, Çin helikopteri mi Pakistan'a satýlsýn? Bizi daha iyi olduðumuz için seçmiþlerdi. Motorla ilgili henüz ihracat lisansý gelmedi. Taleplerimizi ABD tarafýna iletiyoruz ama henüz farklý bir karar yok." dedi.

Kotil, TEI tarafýndan geliþtirilen 1600 beygir gücündeki Türkiye'nin ilk helikopter motorunun ilk teslimatýnýn 2024 sonu veya 2025'in baþýnda yapýlmasýnýn beklendiðini bildirdi.

- ANKA, KAZAKÝSTAN TESLÝMATINA HAZIRLANIYOR

Ýnsansýz hava aracý Anka'yý ilk ihracatý kapsamýnda Tunus'a teslim ettiklerini anýmsatan Kotil, Kazakistan için de teslimata hazýrlandýklarýný, birkaç ay içinde bunu gerçekleþtireceklerini dile getirdi. Kotil, ilave teklifler yaptýklarýný, yeni ülkelerle de görüþmeler yürüttüklerini ifade ederek, "ÝHA'lar konusunda Türkiye'nin þu anda hiçbir baðýmlýlýðý yok. Yerli motoru Anka'da kullanmaya baþladýk. Türkiye'nin ÝHA konusunda yurt dýþýna baðýmlýlýðý sýfýr. Bu sýfýr güzel bir sýfýr. Anka'yý her gün biraz daha geliþtiriyoruz. Seri üretimde Türkiye ve dost ülkelerin iþine yarýyor." diye konuþtu.

Aksungur konusunda da ihracat çalýþmalarý yaptýklarýný anlatan Kotil, "Türkiye, Baykar ve TUSAÞ olarak dünyada rüþtünü ispat etmiþtir. Bizim imalat yeteneðimize kalmýþ. Talep yüksek, imalat hýzýmýza kaldý teslimatlar. Bu kadar güzel bir yerdeyiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Yüksek hýzlý hedef uçak Þimþek'i geliþtirme ve süpersonik hýza sahip insansýz hava aracý Göksungur'a yönelik tasarým çalýþmalarýnýn sürdüðü bilgisini paylaþan Kotil, þirket olarak özgün ürünlerinin seri üretimine odaklandýklarýný vurguladý.

- "GAZA BASMA ZAMANI"

Temel Kotil, Kovid-19 salgýnýnýn etkisiyle havacýlýk sanayisinde özellikle sivil havacýlýk alanýnda daralmalar yaþandýðýný, birçok firmanýn eleman çýkardýðýný, kendilerinin de bu kiþileri kadrolarýna katarak güçlendiklerini ifade etti.

Salgýnýn etkilerinin ortadan kalkmasýyla bir kapasite sorunu ortaya çýktýðýný dile getiren Kotil, þunlarý kaydetti:

"Kapasite sorunu güzel bir sorundur. Dolayýsýyla bize de fýrsatlar çýktý. Bu yýl ve önümüzdeki yýla fýrsat yýlý diyoruz. Büyümemiz katlanarak devam edecek. Havacýlýða yönelik imalat yapan herkesin gaza basma zamaný. Birçok kontrat yapýyoruz, iþimiz iyi gidiyor. Pandemi döneminde yatýrýmlarý, eleman alýmýný kesmedik, 2020'de 1000 kiþiden fazla personel aldýk, 2021'de 2 bin kiþi aldýk, bu yýl 2 bin kiþi alýyoruz. Çünkü bizim yetiþtirmemiz gereken ürünlerimiz var. Dolayýsýyla bu duruma gürbüz þekilde hazýrýz, tesislerimiz hazýr, bu sürece çok denk geldi. 2009 krizi Türk Hava Yollarý için dönüm noktasý olmuþtur. 2009'un baþý ile sonu arasýnda þirket deðeri çarpý 4 oldu. Dünyanýn bizi kabullendiði yýldý. Bu yýl ve önümüzdeki yýl finansallarýmýzý güzel göreceksiniz. Bu bizim ticari tarafýmýz. Seri üretim ve uçak yapýsalý para kazandýðýmýz tarafýmýz. Bunun yanýnda da özgün ürünlerimizin bittiðini göreceksiniz."