Milli Muharip Uçak'ta tarih güncellendi: Ekip arkadaþlarým sürpriz yaptý
ABONE OL

Milli Muharip Uçak beklenenden önce tamamlandý. Uçuþun 2025'te planlandýðýný ama önce çekildiðini duyuran Türk Havacýlýk Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, 'Milli Muharip Uçak 2023'ün sonlarýnda uçacak' dedi. Kotil, "Milli Muharip Uçak'ýn ilk uçuþunu 2025'te yapmasýný planlýyorduk ama ekip arkadaþlarým sürpriz yaptý, uçuþu öne çektik." diye konuþtu.

CNN Türk'e açýklamalarda bulunan Kotil þu ifadeleri kullandý:

Gerçekten çok güzel gitti iþlerimiz. Uçuþu 2025'e planlanmýþtý. 2023 sonunda uçacak. Yapýldý, uçacak. Bütün sistemlerini install ediyoruz. Hiçbir kaçak yok.

Ýlk kez yapýyoruz ve tam tutturuyoruz. TUSAÞ herkesle çalýþarak geldi. Mühendis deðil, teknisyenlerimiz de. Teknisyen arkadaþlar harika yapýyorlar. Havacýlýkta yaptýðýnýz iþi doðru yapmanýz gerekiyor. Yýllar boyu kaportacýlýk yaptýk. Uçak kaportacýlýðý yaptýk. Milli muharibin hýzlanmasý, teknisyen arkadaþlarýn sürpriz yapmasýndan kaynaklanýyor.

Önce konsept olarak baþladý. TUSAÞ, SSB ile imzaladý. 5 yýl önce baþladý, 5 yýlda buraya kadar geldi. Rüzgar tünelleri, malzeme testleri... Son bir yýlýn bu kadar baþarýlý geçeceðini bilmiyordum, tebrik ederim. 2000 mühendis, 1000 teknisyen çalýþýyor.

'RADARLAR GÖREMÝYOR'

Motor takýyorsunuz, yakýt tanklarýný kontrol ediyoruz. Hidrolikler kontrol ediliyor. Yakýt alacaðýz depolara ve motorlarý çalýþtýracaðýz. Ýþleri çok güzel yaptýðýmýzý gördük.

Milli Muharip 5. nesil savaþ uçaðý. Radarlar bunu göremiyor. Bugünkü radarlar bunu göremiyor, yarýnki Teknoloji geliþir görür. Elimiz boþ durmaz ki, geliþtiririz. Yüzlerce km'den hava ve yer hedeflerine kitlenerek onlarý imha edebiliyor. Ýt dalaþý diyoruz ya Yunan uçaklarýyla Türk uçaklarý it dalaþý yaptý diyoruz ya bu onu yapmýyor. Çok uzaktan hava ve yer hedeflerini fark edip füzelerini oraya kitliyor, üzerine radyo dalgalarý gönderip füzeleri gönderiyor. 2 tane F-16 motoru var üstünde. 2 F-16 deniyor, 5-6 ton rahatlýkla kullanýyor.

Stratejik assetimiz bu bizim. Bu geldiði zaman bir tanemiz, göz bebeðimiz oluyor. Ambargo yiyince insanlar pozitif etkileniyor. F35 programýndan Türkiye'nin çýkarýlmasý doðru deðil. F35 programý joindi. Türkiye, Ýtalya, Ýngiltere var. Konsorsiyum bu. Biz de zamanýnda girmiþiz, para da vermiþiz.

Bunun üzerine Türkiye'ye iþ vermiþler. Biz de TUSAÞ olarak güzel ürünler teslim etmiþiz. Durup dururken siz çýkýyorsunuz diyorlar, bu delikanlýlýða sýðmýyor. Personelim bundan pozitif etkileniyor. Görseniz aðlayabilirsiniz. Uçak üzerine onlarca kiþi çalýþýyor. 8 saat mesai deðil, 24 saat çalýþýlýyor.

ANKA-3'TE SON DURUM

Uçaðýn kuyruðunu kaldýrdýðýnýz zaman radyo dalgalarýnýn yansýyacaðý yeri ortadan kaldýrýyorsunuz. Kuyruk olmazsa gitmiyor. Kuyruksuz yapmak zor. Kuyruk gidince uçaðýn stabilitesi bozuluyor. Biz onun küçük modelini yaptýk uçurduk. Pilot kendi füzesini ateþliyor, yanýndan giden insansýzýn füzesini de ateþliyor. Onun için ANKA 3 bu amaçla yapýlýyor. Mart ya da Nisan olur. Sözümüz var. Ölümüne çalýþýyoruz.

Çok büyük kazaným var, ciddi sayýda mühendis yetiþti. Bu acele acele yapýlýnca bir sürü insan yetiþti. En büyük baþarý insanlar. Türkiye þu anda TUSAÞ 6000 mühendis kazandýrdý. Eðitilmiþ insanýnýz varsa her þeyi yaparsýnýz. Almanya nasýl kendini toparladý, insaný vardý, insan kazandýk.