Milli savaþ uçaðý KAAN'da yeni geliþme! Ýlk testi geçti
ABONE OL

Türkiye'nin en önemli teknoloji projesi milli muharip uçak KAAN'ý bu yýlki ilk uçuþa hazýrlamak için yoðun mesai harcanýyor.

Türk Havacýlýk Uzay Sanayii (TUSAÞ), Anadolu Ajansýnýn (AA) 9. kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde gerçekleþtirilen TEKNOFEST Ýzmir'de, insanlý ve insansýz milli hava araçlarýný sergiledi.

TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, festivali ziyaret eden gençlerin Türkiye'nin havacýlýktaki geleceði olduðunu söyledi.

TEKNOFEST'in bu anlamda görevini yaptýðýný vurgulayan Kotil, þirket olarak ürünlerini sergilediklerini, gençlerin bu ürünlere dokunduðunu ifade etti. Kotil, "Bütün dünyaya da mesaj veriliyor." dedi.

Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden milli muharip uçak KAAN'a iliþkin sorularý yanýtlayan Kotil, þu ifadeleri kullandý:

"KAAN mekanik testlerden geçiyor. Takvime devam ediyoruz. Bu yýl içinde Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn da dediði gibi ilk uçuþu gerçekleþtireceðiz. Fýrlatma koltuðunu Ýngiltere'den alýyoruz. Testleri Ýngiltere'de yapýlýyor. KAAN'ýn bir ön kýsmýný yapýp oraya gönderdik testlerde kullanýlmasý için. Ýlk fýrlatma yapýldý, ikinci fýrlatma yapýlacak. Böylece Allah korusun, uçarken bir terslik olursa pilotumuzun kurtulmasý saðlanacak. Program aynen devam ediyor. Herkeste on numara heyecan var. Bize hizmet veren firmalar da çalýþýyor. Sözümüz söz, Allah tutmayý nasip etsin."

- SAVUNMA ÝHRACATINDA YUKARI ÝVME SÜRÜYOR

Þirketin ve sektörün ihracat performansýna yönelik sorular üzerine Temel Kotil, ayný zamanda Savunma ve Havacýlýk Sanayi Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný olduðunu anýmsatarak, sektörün ihracat performansýndaki artýþýn sürdüðünü ve bu yýl yaklaþýk 6 milyar dolar rakamýnýn görüleceðini söyledi.

Ayný durumun TUSAÞ için de geçerli olduðunu bildiren Kotil, þunlarý kaydetti:

"Çok kontrat imzalýyoruz. Ülkenin ileriye dönük sipariþlerinin artýþý üretimde verebildiðimizin çok üzerinde. Türkiye'ye önümüzde 3-4 yýllýk çok güzel sipariþler geçiliyor. Bunlarý gerçekleþtirince 3 yýl sonra diyelim 20 milyar dolarlarý görürüz. 20 milyarý görürsek Türkiye, savunma sanayisinde dünyada oyuncu oluyor. Ýhracatýn ithalatý karþýlama oranýna bakarsanýz ithalatýn 2 katý ihracat yapýyoruz. Türkiye savunma sanayisinde artý pozisyonunda."