MMU, Kýzýlelma, Tayfun... Türkiye baþardý: 4 milyar dolarlýk rekor
ABONE OL

Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen bir dizi projede 2022 yýlýnda önemli aþamalar kaydedildi, yeni ürün ve sistemler güvenlik güçlerinin kullanýmýna sunuldu.

Atýlan güçlü adýmlarla dünyada adýndan söz ettiren Türk Savunma Sanayii için 2022 yýlý son derece verimli geçti. Kara sistemlerinden hava ve uzay çalýþmalarýna, deniz platformlarýndan diðer kritik tamamlayýcý alt sistemlere kadar çok geniþ bir alanda oldukça deðerli iþleri hayata geçiren sektör, yýl sonu itibarýyla 4 milyar dolar ihracat hedefinin de üzerine çýkarak yeni bir rekora imza attý.

SSB Baþkaný Ýsmail Demir, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 2022 yýlýný sektör açýsýndan önemli geliþmelerin yaþadýðý ve hedeflere büyük ölçüde ulaþýlan bir yýl olarak geçirdiklerini söyledi. Demir, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Yerli ve milli imkanlarla tasarladýðýmýz, geliþtirdiðimiz ve ürettiðimiz, SÝHA'larýmýzý, deniz platformlarýmýzý, kara araçlarýmýzý, füzelerimizi, insansýz kara ve deniz araçlarýmýzý, elektronik harp sistemlerimizi güvenlik güçlerimizin hizmetine sunarak, onlarýn sahadaki gücüne güç kattýk. Savunma ve havacýlýk ihracatýmýz 4 milyar dolarý aþarak tarihin en yüksek seviyesine ulaþtý.

2023 yýlýnda da Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde tam baðýmsýz savunma sanayisi hedefimizde milli teknoloji hamlelerimizi bir bir hayata geçirmeye devam edeceðiz. Türkiye Yüzyýlý'nýn lokomotif sektörlerinden biri olarak gördüðümüz savunma sanayimizi, kullanýcý makamlarýmýz, güvenlik güçlerimiz, firmalarýmýz ve ekosistemimizin diðer bütün paydaþlarýyla daha da ileriye taþýyacaðýmýza yürekten inanýyorum."

KIZILELMA GÖKYÜZÜNDE MMU ÜRETÝM BANDINDA

Bu yýlýn þüphesiz en çok ilgi çeken anlarýndan biri Baykar tarafýndan üretilen Kýzýlelma insansý muharip uçaðýn gökyüzüyle buluþmasýydý. Pist üstü testlerinden kýsa süre sonra havalanan Kýzýlelma için 2023 boyunca önemli çalýþmalar yapýlacak.

TUSAÞ imzasý taþýyan Milli Muharip Uçak da ilginç bir sürpriz vardý. Uçak son montaj hattýnda görüntülendi. MMU için bir diðer güzel haber de ilk uçuþ tarihinin güncellenmesi oldu. Daha önce 2025'te beklenen ilk uçuþ tarihi 29 Ekim 2024'e çekildi.

2022 yýlýnda Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, ülkemizin en büyük kompozit üretim binasý ve Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezi de hizmete girdi.

SÝHA TESLÝMATLARI TÜM HIZIYLA DEVAM ETTÝ

Türk savunma sanayii denince akla ilk gelen platformlardan biri de insansýz hava araçlarý... Dünyada bu alanda çok deðerli bir konumda bulunan Türkiye, 2022 yýlý boyunca SÝHA teslimatlarýyla elini daha da güçlendirdi.

Akýncý, Aksungur, ANKA, Bayraktar TB-2 ve Kargu gibi platformlar ilgili kuvvetlere art arda teslim edildi.

SÝHA'larýn sadece üretimi ve teslimatlarýyla deðil ateþledikleri mühimmatlarýn çeþitliliði açýsýndan da 2022 bir kilometre taþý oldu. Akýncý TÝHA'dan atýlan mühimmatlara TEBER-82, KGK-SÝHA-82, LGK-82 güdüm kitleri, TOLUN minyatür bomba ve TRG-230-ÝHA eklendi.

BOYGA VE TOGAN ÝLK KEZ ENVANTERDE

Ýnsansýz hava araçlarý konusunda öncü ülkelerden biri konumuna yükselen Türkiye, bu yýl farklý amaçlara hizmet edebilecek ÝHA'larla ilgili de iyi bir sýnav verdi.

Mühimmat býrakan ÝHA BOYGA ilk kez envantere girdi. Keþif, gözetleme ve istihbarat amaçlý geliþtirilen döner kanatlý milli gözcü ÝHA TOGAN'ýn ilk teslimatlarý da gerçekleþtirildi.

Yerli ve milli ÝHA'larýn GPS olmayan sahalarda da görev yapabilmesini saðlayan KERKES Projesi baþarýyla tamamlandý ve ilgili kuvvete teslim edildi.

A400M FÝLOSU TAMAMLANDI

Havacýlýk alanýnda atýlan adýmlar bunlarla da sýnýrlý deðil... Envanterdeki F-16'larýn ömürlerini yapýsal iyileþtirmelerle uzatmaya devam edildi. Son A400M ulaþtýrma uçaðýnýn teslimiyle 10 uçaklýk A400M filosu tamamlandý.

Bu noktada havacýlýk adýna son derece önemli iki ihracat haberi de yine 2022'de geldi... ATAK Helikopteri ve AKINCI TÝHA ilk kez ihraç edildi.

"MAVÝ VATAN" DAHA GÜVENLÝ

Savunma Sanayii Baþkanlýðý'nýn himayelerinde devam eden çok sayýda projenin en önemli yansýmalarýndan biri de þüphesiz denizlerde görüldü... Mavi Vatan'da çok daha güçlü ve baðýmsýz bir Türkiye için kollarý sývayan savunma sanayii sektörü, 2022'yi baþarýyla tamamladý.

Bu kapsamda, Türkiye'nin ilk istihbarat gemisi TCG UFUK hizmete girdi. Yeni tip denizaltýlardan Hýzýr Reis'in havuza çekimi, Selman Reis'in ise ilk kaynak töreni gerçekleþtirildi.

Savunma Sanayii Baþkaný Prof. Dr. Ýsmail Demir'in özellikle üzerinde durduðu insansýz deniz araçlarý platformlarý için 2022 adeta bir dönüm yýlý oldu.

ULAQ, SALVO, SANCAR, MÝR, ALBATROS, MARLÝN gibi projelerle insansýz deniz araçlarýnýn Türk Donanmasý'na kazandýrýlmasý için ciddi yol alýndý. Ayrýca Sürü ÝDA çalýþmalarýna da hýz verildi.

Öte yandan kontrol botlarýnýn yeni teslimatlarýyla Türk sahillerinin güvenliði daha da artýrýldý.

TÜRKÝYE ÝLK KEZ TANK ÝHRAÇ ETTÝ

Kaplan MT orta sýnýf tanklarýn Endonezya'ya teslimiyle Türkiye, ilk tank ihracatýný yaptý.

Pars 6x6 Mayýna Karþý Korumalý Araçta ilk teslimatlar gerçekleþtirildi.

Modernize ve insansýz silah kulesi entegre edilen ilk Zýrhlý Muharebe Aracý-ZMA güvenlik güçlerinin kullanýmýna sunuldu.

Envanterdeki Leopard 2A4 tanklarýnýn modernizasyonu sürdürüldü.

Emniyet Genel Müdürlüðü için üretilen Yeni Nesil Kriminal Ýnceleme Aracý Kýraç'ýn teslimatlarý devam etti.

- TAYFUN FÜZESÝ VÝTRÝNE ÇIKTI

HÝSAR O+ sisteminin ilk Radyo Frekans Arayýcý Baþlýklý Test Füzesi atýþýyla hava savunmaya yeni bir kabiliyet eklendi.

HÝSAR-O+ füzeleri, K+ füzeleri, tanksavar füzeleri, güdüm kiti ve mühimmatlarýn teslimatlarýna devam edildi.

Portatif hava savunma füze sistemi Sungur, tek er tarafýndan omuzdan atýlan versiyonuyla da Türk Silahlý Kuvvetlerinin kullanýmýna sunuldu.

Türkiye'nin þu ana kadarki en uzun menzilli füzesi Tayfun'un ilk atýþý gerçekleþtirildi. Tayfun "kýsa menzilli balistik füze" olarak Türkiye'nin güvenliðine katký saðlayacak.

Kaideye Monteli Cirit (KMC) Silah Sistemi'nin ilk teslimatý yapýldý.

Mini/mikro ÝHA'larýn imhasý için geliþtirilen Þahin 40 milimetre Fiziksel Ýmha Sistemi ilk kez envantere girdi.

SOM ve Atmaca füzelerinde kullanýlacak KTJ3200 Turbojet Motoru teslim edildi ve seri üretimine baþlandý.

- GÜVENLÝK GÜÇLERÝNE YENÝ EKÝPMANLAR

Hava Trafik Radar Sistemi ilk kez Türk Silahlý Kuvvetlerine teslim edildi.

Ambargolardan sonra yerli ve milli imkanlarla geliþtirilip üretilen CATS kameralarýnýn SÝHA'lara entegrasyonuna devam edildi.

Jandarmaya Akýllý Kontrol Noktasý ve Jandarma Akýllý Devriye Uygulamasý'nýn kurulumlarýna baþlandý.

Platformlar için 7,62 milimetre makineli tüfek, 5,56 piyade tüfeði, Mete tabancasý, TG40-BA, Taþýnabilir Mühimmat Sistemi, El Bombasý Kutusu, Pasif Dýþ Ýskelet gibi ekipman ve teçhizatlarý ile sahada avantaj saðlayacak geliþmiþ teknolojiler güvenlik güçlerine kazandýrýldý.

Ýlk kez yerli ve milli olarak üretilen PMT 12,7 milimetre makineli tüfek seri üretime geçti.

Ýlk x-ray araç ve konteyner tarama sistemi MÝLTAR (Milli Tarama Sistemi) Ticaret Bakanlýðýnýn Ýzmir Alsancak Limaný'ndaki tesisine kuruldu.

Ankara Uzay ve Havacýlýk Ýhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde inþasý tamamlanan 23 yeni tesis hizmete alýndý.