''Narwhal'' test edildi
ABONE OL

Tayvan Uluslararasý Gemi Ýnþa Þirketi, "Narwhal"ýn liman kabul testinin son aþamasýna geçildiðini açýkladý.

Þirket yetkilileri, 7 saatten fazla süren yüzdürme testinin Kaohsiung kentindeki limanda yapýldýðýný belirtti.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, geçen yýl Narwhal'ýn resmi tanýtým töreninde yaptýðý konuþmada, yerli üretim denizaltýnýn, "donanmanýn asimetrik harp kabiliyeti açýsýndan kritik önemde" olduðunu vurgulayarak, bunun Tayvan'ýn "savunma özerkliðine" katký saðlayacaðýný belirtmiþti.

Öte yandan, Çin Savunma Bakanlýðý Sözcüsü Vu Çien, Tayvan'ýn söz konusu giriþimini eleþtirerek, "Tayvan otoriteleri, ne kadar silah yaparsa veya satýn alýrsa alsýn ulusal bütünleþmenin genel eðilimini, Çin ordusunun ulusal baðýmsýzlýðý ve toprak bütünlüðünü savunma iradesini ve kabiliyetini durduramayacak." demiþti.

Çin Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mao Ning de "Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý fikrine inatla baðlý olanlar, Tayvan halkýnýn zor kazandýðý parayý silahlar almak ve Tayvan Boðazý'nda cepheleþme yaratmak için harcýyor. Tayvan, Çin'in ayrýlmaz bir parçasýdýr. Tayvan Boðazý'nýn iki yakasý er geç yeniden birleþecektir." ifadelerini kullanmýþtý.

Çin'in, topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk halen devam ediyor.