Pilotlarýn gözü olacak! AZAT için geri sayým baþladý
ABONE OL

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliþtirilen ve pilotun dronu gözünün önünde hissetmesine veya görmesine olanak veren AZAT FPV (First Person View) kamikaze dron göreve hazýrlanýyor.

PÝLOTLARIN GÖZÜ OLACAK AZAT FPV GELÝYOR

Robit Teknoloji, 8. Doha Uluslararasý Deniz Savunma Fuarý ve Konferansý'nda (DIMDEX 2024) insansýz hava araçlarý konusundaki çözümlerini sergiledi.

Faydalý yükle birlikte yaklaþýk 2 kilogram aðýrlýða sahip olan AZAT, 800 gramlýk faydalý yük kapasitesiyle görev yapýyor. Yaklaþýk 20 dakika havada kalabilen AZAT, 2,5 kilometre menzilde kontrol edilip, görüntü aktarýmý gerçekleþtirebiliyor.

Robit Teknoloji Ýþ Geliþtirme Direktörü Ýbrahim Yiðit Özboyacý, AA muhabirine, fuara yoðun ve nitelikli bir katýlým olduðunu söyledi.

Türkiye'nin savunma sanayisindeki giriþimlerinin diplomasi baþta olmak üzere uluslararasý alanda büyük bir prestij ve saygýnlýk kazandýrdýðýný bu fuarda da gördüklerini ifade eden Özboyacý, "Uluslararasý rekabetin yoðun olarak yaþandýðý bu dönemde Türk savunma sanayisi gerek ürünlerinin niteliði gerekse de teknik kabiliyetleriyle bugün itibarýyla tercih edilir bir pozisyona gelmiþtir." dedi.

Savunma sanayisinin diplomasiye ve geliþen ittifaklara katký sunduðunu vurgulayan Özboyacý, "Bu çerçevede olayý deðerlendirdiðimizde Katar'ýn hem dost, kardeþ ve müttefik ülke olarak hem de stratejik ittifak olarak önemli bir konumunda olduðunu gözlemliyoruz. Doha gerek konumu, gerekse fuar katýlýmcýlarý dikkate alýndýðýna öne çýkan etkinliklerden birisi." diye konuþtu.

- 3 FARKLI BOYUTU, 2 AYRI MODELÝ OLACAK

Robit Teknoloji'nin 16 yýldýr biliþim alanýnda faaliyet gösterdiðini dile getiren Özboyacý, savunma sanayisindeki ihracat hedeflerine katký saðlamak için uluslararasý fuarlara katýlým saðladýklarýný söyledi.

Riyad'ýn ardýndan Doha'daki savunma sanayisi fuarýna katýldýklarýný dile getiren Özboyacý, fuarda kamikaze dron AZAB ve FPV kamikaze dron AZAT'ý tanýttýklarýný belirtti.

Özboyacý, fuarda söz konusu ürünlerle ilgili olumlu yansýmalar aldýklarýný dile getirdi.

FPV kamikaze dron AZAT'a iliþkin bilgiler veren Özboyacý, AZAT'ýn 5, 7 ve 9 inçlik modellerinin üretime hazýr olduðunu bildirdi.

AZAT'ýn hem hedefi etkisizleþtirme hem de keþif-gözetleme amaçlý kullanabildiðini anlatan Özboyacý, þunlarý kaydetti:

"Çeþitli mühimmat kullanýmlarýna imkan saðlayan 2 farklý modelimiz üretilmiþ durumda. Kontrol menzili 2,5 kilometre, yaklaþýk uçuþ süresi 20 dakika olan bir FPV dron. Muharebe sahasýndaki deðiþiklikler FPV dron modellerinin uluslararasý arenada daha fazla kullanýlabilir olmasýný saðladý. Dolayýsýyla sahadaki kullaným koþullarýný dikkate aldýðýmýz zaman AZAT'ýn ön plana çýktýðýný söylememiz mümkün. Sahadaki ihtiyaçlara cevap verme kapasitesine sahip bir ürün ortaya koyduk."

AZAT ile ilgili test çalýþmalarýný tamamladýklarýný ifade eden Özboyacý, yakýn zamanda mühimmatlý uçuþ gerçekleþtirmeyi amaçladýklarýný bildirdi. Özboyacý, bu çalýþmalar sonunda mümkün olan en kýsa sürede AZAT'ýn kullanýcýlarla buluþmasýný hedeflediklerini belirtti.