Rafale F5'e eþlik edecek SÝHA geliþtirecekler
ABONE OL

Fransa, 2030 sonrasýnda piyasaya sürülmesi beklenen Rafale F5'lere hizmet verecek insansýz hava aracý geliþtirme çalýþmalarýna baþladý.

Fransýz Stratejik Hava Kuvvetleri'nin 60. kuruluþ yýldönümünü anma töreninde duyuruldu.

Fransýz havacýlýk ve savunma þirketi Dassault Aviation CEO'su Eric Trappier, "Bu gizli savaþ uçaðý, 2033 yýlýna kadar Fransýz Hava Kuvvetleri'nin teknolojik ve operasyonel üstünlüðüne katkýda bulunacak" dedi.

FRANSA'DAN RAFALE F5'TEN KONTROL EDÝLEBÝLEN SÝHA

Rafale F5'in kokpitinden kontrol edilebilecek SÝHA otonom kontrol sistemleri ile iþ birliði muharebe için tasarlanacak.

"MÝRAGE 2000'DEN RAFALE'YE GEÇÝÞ KADAR ÖNEMLÝ BÝR DEVRÝM"

Fransýz Silahlý Kuvvetler Bakaný Sébastien Lecornu, sosyal medyadan yaptýðý açýklamada, "Bu, konvansiyonel havacýlýkta olduðu gibi stratejik hava kuvvetleri için de Mirage 2000'den Rafale'ye geçiþ kadar önemli bir devrimdir" ifadelerini kullandý.

RAFALE F5'ÝN ÖZELLÝKLERÝ

Rafale F5'in ilk çalýþmalarý geçen yýl baþladý ve tam ölçekli geliþtirmenin 2026-27 yýllarýnda baþlamasý bekleniyor.

Savaþ uçaðýnýn, SCALP seyir füzesi ve Exocet gemisavar füzesinin halefleri de dahil olmak üzere yeni nesil silahlar ve insansýz hava araçlarýyla mürettebatlý-insansýz iþbirliði gibi özellikler barýndýrarak 2060'lý yýllara kadar önemini korumasý öngörülüyor.

Rafale F5'in yeni nesil kinetik kabiliyetlerinin yaný sýra düþman hava savunmasýnýn bastýrýlmasý ve imhasý gibi görevlerde beka kabiliyetini artýracak konformal yakýt tanklarý ve radar kesit alaný azaltma kitlerine sahip olmasý bekleniyor.