Resmen onay verildi! Türkiye'nin Eurofighter alýmýnda engel kalkýyor
ABONE OL

Türk Hava Kuvvetleri'ne 40 adet Eurofighter Typoon savaþ uçaðý alýmýnda kritik bir eþik aþýldý. Uzun süredir satýþý engelleyen Almanya, teknik görüþmelerin baþlamasýna onay verdi.

Edinilen bilgiye göre, Eurofighter konsorsiyumunu oluþturan Ýngiltere, Ýtalya, Ýspanya ve Almanya'dan uzmanlarýn oluþturduðu teknik bir heyet Türkiye'ye gelerek görüþmelere baþladý.

Yaklaþýk 3 hafta sürmesi planlanan görüþmelerde savaþ uçaklarýnýn tedarik sürecinin aþamalarý, personel eðitimlerinin nasýl yapýlacaðý, bakým programlarýnýn nasýl uygulanacaðý baþta olmak üzere birçok teknik ayrýntý masaya yatýrýldý.

ÝLK AÞAMADA 24 SAVAÞ UÇAÐI ALINACAK

Teknik görüþmelerin ardýndan Almanya'nýn da satýþa nihai onay vermesi halinde Türkiye, ilk aþamada 24 adet Eurofighter savaþ uçaðýný mümkün olan en kýsa sürede alacak. Sürecin ileriki aþamalarýnda bu sayý 40'a tamamlanacak.

Eurofighter savaþ uçaklarýnýn tedarik edilmesiyle Türk Hava Kuvvetleri envanterine ilk kez AESA radara sahip uçaklar girmiþ olacak.

Uzmanlar, Milli savaþ uçaðý KAAN'ýn ve F-16 Blok 70 savaþ uçaklarýnýn envantere girmesine kadar geçecek süreçte en uygun çözümün Eurofighter olacaðýný vurguluyor.

40 UÇAK ÝÇÝN ÇALIÞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler bir süre önce yaptýðý bir açýklamada, "Türkiye, Ýngiltere ve Ýspanya ile görüþerek 40 adet Eurofighter temini çalýþmalarýný sürdürüyor. Almanya'yý ikna etmeye çalýþýyorlar" demiþti.

Uzun süredir Türkiye'ye silah ve savunma ekipmanlarý satýþýný engelleyen Almanya'nýn, son günlerde bu tavrýný yumuþattýðýna dönük iþaretler gelmeye baþlamýþtý.

Almanya'nýn Türkiye'ye yaklaþýk deðeri 336 milyon euro olan bir silah paketinin satýþýna yeþil ýþýk yaktýðýna yönelik haberler Alman basýnýna yansýmýþtý.