Rüzgar tersine döndü! Türkiye kendisi de kullanýyor: Kapasiteyi 2 katýna çýkartacaðýz
ABONE OL

Savunma sanayisi, biyomedikal ve enerji sektörlerine hizmet veren, rekor sürede fýrlatýlan uydularýn tüm elektronik kartlarýný üreten tesisin kapasitesi ikiye katlanýyor.

Türkiye'de teknoloji alanýnda faaliyet gösteren üreticiler için önemli bir altyapý desteði sunan INFINIA, bünyesindeki elektronik kart üretim tesisi için önemli bir yatýrým yaptý.

INFINIA Kurucu Ortaðý ve Operasyon Direktörü Berker Yaþar, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, þirketi ortaokul, lise ve üniversite sýralarýnda yan yana oturduklarý çocukluk arkadaþý Tugay Güzel ile ortak kurduklarýný söyledi.

Öðrencilik yýllarýnda firma için ilk adýmlarý attýklarýný daha sonra kendi yollarýna gittiklerini anlatan Yaþar, yurt dýþý ve ASELSAN deneyimlerinin ardýndan 2015-2016 yýlýndan sonra tümüyle INFINIA bünyesinde koþmaya baþladýklarýný ifade etti.

Yaþar, sahip olduklarý elektronik üretim tesisi bünyesindeki mekanik prototipleme atölyesinde tasarým ekipleriyle firmalara teknoloji partnerliði yaptýklarýný dile getirerek, firmalarla beraber ürün geliþtirdiklerini, ürünler tasarladýklarýný ve üretim yaptýklarýný dile getirdi. Yaþar, bunun yanýnda niþ alanlarda, patentine sahip olduklarý kendi ürünleri bulunduðunu bildirdi.

Ortaya koyduklarý ürünlerle bölgede ve dünyada ilk olmaya çalýþtýklarýný vurgulayan Yaþar, bu kapsamda Yeni Nesil Tekne Altý Kirlenme Önleyici Sistem Marisonia, sarýlabilir ve katlanabilir led ekranlar gibi bir dizi çözüm oluþturduklarýný söyledi.

Bir diðer faaliyetlerinin deneyim alanlarý olduðunu aktaran Berker Yaþar, bu kapsamda müzeler, interaktif sergi alanlarý ya da firmalarýn kendi ürünlerini deneyimlettikleri teknolojik alanlar oluþturduklarýný ifade etti.

- TEKNOLOJÝK ÇÖZÜMLERLE YURT DIÞI KAPISI ARALANDI

Türk cumhuriyetleri ve Körfez ülkelerinde iþler yaptýklarýný, geçen yýl Amsterdam'da yeni bir þube kurduklarýný bilgisini paylaþan Yaþar, "Deneyim alanlarýndaki tasarým dünyasýnýn baþkenti orasý. Batý tarafýnda da bir adým atarak dünyanýn önde gelen oyuncularýndan biri olmak hedeflerimizden. Orada iþlerimiz büyüyor. Batýdan gelen büyük firmalarla beraber iþ yapmaya baþladýk." dedi.

Yaþar, 2021'den beri farklý firmalarla ortak giriþimler kurduklarýný anlatarak, Türkiye'nin ilk özel uydu giriþim projesi Plan-S'nin bunlardan biri olduðunu, uydularýn, tesislerinde üretildiðini ve 5 uydunun uzaya gönderildiðini kaydetti.

Yaptýklarý iþlerde kalite ve hýza çok önem verdiklerine iþaret eden Yaþar, Plan-S'nin ilk uydusunu 8 ayda gönderdiðini ve bunun bir rekor olduðunu söyledi.

Yaþar, makine saðlýðý üzerine donaným ve yazýlým çözümleri iþtirakinin Ýngiltere merkezli olarak faaliyet gösterdiðini aktararak, çeþitli giriþimlere de finansman ve üretim desteði verdiklerini belirtti.

- BEYÝN GÖÇÜNÜ DURDURMAYA KATKI SAÐLADI

Beyin göçünü önlemeye yönelik çabalarýna deðinen Yaþar, savunma sanayisinde yurt dýþýna gitmeyi düþünen 11-12 kiþiyi bünyelerine katmayý baþardýklarýný bildirdi.

Bundan sonraki ana hedeflerinin globalleþme olduðunu vurgulayan Yaþar, þöyle konuþtu:

"Neredeyse yarýya yakýn iþ hacmimiz yurt dýþýndan. Bunu çok daha büyütmek istiyoruz. Deneyim alanlarý dünyada rekabetin az olduðu, niþ ve gerçekten iyi bir pazar. O yüzden burada farklý teknolojilerle, bize özel teknolojilerle güzel bir büyüme hedefliyoruz. Ürün geliþtirmemiz sürekli devam ediyor. Tasarým ve üretim altyapýsýnýn olma amacý zaten yeni ürünleri hýzlý devreye sokmak. Firma içinde herkesin katýldýðý görüþmeler yapýyoruz. Çay getiren ablamýzdan gelen ürün fikirleri bile çok deðerli. Bu hedefler bu üretim tesisinin de büyümesini saðlýyor. Son 3 yýlda 6 kata yakýn büyüdü bu tesis ve önümüzdeki 3-4 yýlda da böyle büyüyecek gibi duruyor.

Plan-S'nin uydu sektöründe ticari olarak da dünyada ilk 5'e girmesi önümüzdeki 2-3 yýldaki ana hedeflerden biri. Makine saðlýðý konusunda Türkiye'de en çok iþ yapan firmalardan biriyiz. Hem Avrupa hem de yine Körfez bölgesinde büyümemizi devam ettirmek ana hedeflerimizden. Amsterdam ofisiyle o bölgedeki büyük altyapý projelerine girmeyi amaçlýyoruz. Yakýn zamanda Körfez bölgesindeki çok büyük firmalarla umuyoruz ki bir anlaþma haberi de çýkaracaðýz. Microsoft gibi uluslararasý firmalarla düzenli çalýþýyoruz. Türkiye'den dünyaya açýlmýþ büyük inþaat firmalarýyla çalýþýyoruz. Onlarýn projelerinde teknoloji partneri olarak yer alýyoruz."

- HATLAR BÜYÜYOR, ÝSTÝHDAM YÜZDE 50 ARTIYOR

INFINIA Üretim Müdürü Ceren Türer de tesiste 2020 yýlýndan bu yana elektronik kart üretimi gerçekleþtirdiklerini, 2 aydýr da çalýþmalarýný yeni binaya taþýdýklarýný söyledi.

Elektronik kart üretiminin yüzde 50'sini savunma sanayisi, biyomedikal ve enerji sektörüne yönelik olarak yaptýklarýný anlatan Türer, uzay ve IoT sistemlerinin de yüzde 25'lik bir paya sahip olduðunu belirtti. Türer, kalan yüzde 25'lik payý da kendi ürünlerine yönelik üretimin oluþturduðunu ifade etti.

Kart üretiminde 2 dizgi hatlarý bulunduðunu dile getiren Türer, ortalama bir kart için ayda 30 bin adet üretim kapasitesine sahip olduklarý bilgisini paylaþtý. Türer, þunlarý kaydetti:

"Nisan ayýnda gelmesini planladýðýmýz yeni cihazlarýmýzla kapasiteyi 2 katýna çýkartacaðýz ve ayda 60 bin kart üretebilir hale geleceðiz. Birinci önceliðimiz kalite. Kapasite artýþýndan ziyade kaliteyi artýrmak amaçlý ciddi cihaz yatýrýmlarý gerçekleþtirdik. 9 farklý cihaz yatýrýmý yaptýk üç aylýk dönemde. Mevcut hattý yeni yerine taþýyarak deðiþimi baþlattýk.

Uzay, savunma sanayisi kartlarý gibi kritik kartlarýn üretim hattýnýn kurgusu, buna uygun altyapýnýn seçilmesi en kritik unsurlardý. Uydu/uzay kartlarý dediðimizde kalite standartlarý gerçek anlamda zorlayýcý oluyor. Uzman teknik kadronun kurulmasý da çok kritik. Teknisyen kapasitesinde de yaklaþýk yüzde 30'luk büyüme gerçekleþtirdik. 2 ayda bu oran yüzde 50'ye yaklaþacak."

- KARTLAR 1 HAFTADA, UYDULAR 2 AYDA ÜRETÝLÝYOR

Prototip doðrulama aþamasýndan baþlayarak uydu kartlarýnýn üretilebilir tasarlanmasý için yoðun bir çalýþma yaptýklarýný vurgulayan Ceren Türer, tüm süreçleri kalite ve izlenebilirlik açýsýndan uyduya özel yürüttüklerini ifade etti.

Türer, tümüyle INFINIA tarafýndan üretilen kartlardan oluþan uydularýn uzayda görev yaptýðýna iþaret ederek, gelecek dönemde uydu kartlarý özelinde ciddi bir artýþ beklediklerini bildirdi.

Bir uydu için gerekli olan tüm elektronik kartlarý tesislerinde üretildiklerine, elektromekanik montajlarý gerçekleþtirebildiklerine deðinen Türer, þöyle konuþtu:

"Kart üretimi 4-6 haftalýk malzeme temin süreciyle baþlýyor. Malzemeler temin edildikten sonra üretim çok hýzlý þekilde 1 hafta içerisinde tamamlanýyor. Buradaki kritik konu alt malzemelerin temini ve daha sonraki test süreci. Bundan sonraki hedefimiz test sürecinin INFINIA bünyesinde gerçekleþtirilmesi. Test sürecini tamamlandýktan sonra da mekanik montajý gerçekleþtirebilir olmak istiyoruz. Kart üretimi, malzeme temini yaklaþýk 6 haftalýk bir süreç. Mekanik test ve montajla uydu üretimi 2 ay gibi bir süre alabiliyor."

  • Türkiye Savunma Sanayi
  • Elektronik Kart Üretimi
  • Biyomedikal ve Enerji