SAHA EXPO 2024'te boy gösterecek! ''Savaþ ortamýnýn Tesla''sý...
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaklýðý ile 22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleþtirilecek SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarýnda (SAHA EXPO 2024), savunma ve teknoloji alanýnda yeni ürün ve uygulamalar gün yüzüne çýkacak.

Savunma ve havacýlýk sektöründe giriþimci kimliðiyle tanýnan Uður Coþkun tarafýndan 1 yýl önce kurulan Ad Astra Technology Group (AATG), geçen sürede oluþturduðu ekosistemin imza attýðý ürünlerle SAHA EXPO 2024'te boy gösterecek.

AATG Holding bünyesindeki Quadrobotics ve TS Tech firmalarý tarafýndan geliþtirilen insanlý ve insansýz araçlar ile bunlarýn bir arada görev yaptýðý kullaným konsepti ilk kez tanýtýlacak.

Savunma sanayisindeki güncel ihtiyaçlar ve teknoloji dünyasýndaki geliþimi dikkate alan TS Tech, hem insanlý hem de insansýz olarak kullanýlabilen çok hafif taktik tekerlekli araç ailesi geliþtirdi.

TS Tech, ürün ailesinin ilk 4 üyesi ile ilgili çalýþmalarýný tamamladý. Bunlar, faydalý yük taþýma kapasitesine göre 1400, 1000, 600 ve 200 kilogramlýk araçlardan oluþuyor.

Otonom hareket de edebilen araçlar, insanýz kullanýmda, metaverse teknolojilerini de içeren yeni nesil bir komuta kontrol uygulamasý üzerinden yönetilebiliyor. Araçlar, IoBT (Internet of Battlefield Things / Muharebe Sahasý Nesnelerinin Ýnterneti) altyapýsý ile yeni nesil komuta kontrol aðlarýna entegre olabiliyor, NATO Genel Araç Mimarisi ile uyumlu altyapýya sahip bulunuyor.

Araçlar, eklem bacaklý robotlarý, küçük boyutlu insansýz kara araçlarýný ve dronlarý taþýyan, onlarla birlikte görev yapabilen bir platformlar olarak geliþtirildi. Böylece bu robot, araç ve dronlar, araçlarýn doðal birer parçasý olarak kullanýlabilecek.

- ÝHTÝYAÇ DUYULAN NOKTAYA HAVADAN DA GÝDEBÝLECEK

Çok hafif taktik tekerlekli araç ailesi; C-130 uçaðýnýn ve CH-47 helikopterinin kabinine sýðma, nakliye uçaðýndan paraþütle atýlabilme ve amfibi araçlarla nakledilebilme ya da nakliye helikopterleri tarafýndan askýda taþýnabilme gibi avantajlara da sahip bulunuyor.

Araçlara; tanksavar silahlar, uzaktan komutalý silah istasyonlarý, kapý makineli tüfeði, mast üzerinde faydalý yükler ve benzeri sistemler entegre edilebiliyor. TS Tech, araçlarýný; dizel yakýtlý, elektrikli ya da hibrit konfigürasyonlarda teslim edebilecek.

Araçlarýn özel kuvvetler, komandolar, deniz piyadeleri, havadan indirme birlikleri gibi taktik ve stratejik seviyede hareket ihtiyacý olan birliklerin, muharebe etkinliklerini önemli ölçüde arttýrmasý bekleniyor.

Robotlarla desteklenen araç konsepti için Holding bünyesinde diðer þirketlerin yeteneklerinden yararlanýldý. Bu kapsamda araçlarýnýn tasarým aþamasýndaki mühendislik faaliyetlerinde EDA Tasarým, insansýzlaþtýrýlmasýnda ise Oguzkagan Savunma'dan destek alýndý. Araçlardaki eklem bacaklý robotlar ise Quadrobotics imzasýný taþýyor. Kontrol birimi ise AATG Holding'in karma ve arttýrýlmýþ gerçeklik teknolojileri alanýnda çalýþan iþtiraki XRTG tarafýndan geliþtiriliyor.

- "SAVAÞ ORTAMININ TESLA'SI"

TS Tech Üst Yöneticisi Uður Coþkun, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, günümüz muharebe þartlarýný inceleyip ihtiyaçlarý dikkate aldýklarýný, robotlarýn koordinasyonunu da içeren bir konsepti Türk savunma sanayisindeki yeteneklerle birlikte hayata geçirdiklerini söyledi.

Bu yapýnýn merkezinde çok hafif taktik tekerlekli araçlarýn yer aldýðýný ifade eden Coþkun, helikopterle taþýnan, paraþütle atýlabilen araçlarýn özel kuvvetler veya ileri noktalardaki operasyon ihtiyaçlarý için hýzla ulaþtýrýlabileceðini belirtti.

Savaþ alanýnda teknolojik üstünlük saðlayacak ürün ailesindeki araçlarýn otonom kabiliyetine dikkati çeken Coþkun, þöyle konuþtu:

"Aslýnda bakarsanýz savaþ ortamýnýn Tesla'sý gibi düþünebilirsiniz. Savaþ alanýndaki bu araçlar düþman hattýnda veya düþmana yakýn bir bölgede personeli býraktýktan sonra evine geri dönebiliyorlar ya da savaþ bölgesindeki insanlarý almak için bölgeye girebiliyorlar. Ayný zamanda mühimmat taþýyabiliyorlar. Tanksavar sistemlerini, roketleri, silah sistemlerini, büyük kalibreli silah platformlarýný taþýyarak düþman hattýna hýzlý þekilde intikal edebiliyorlar. Böyle bir araçla bir tank sistemini devre dýþý býrakabiliyorsunuz. Bu çevik bir üstünlük saðlýyor. Hýzlý þekilde intikal yeteneði saðlýyor. Hava yoluyla býrakýlabildiði için hýzlý þekilde bölgeye intikal edebilmiþ oluyorsunuz.

Quadrobotics markamýz eklem bacaklý robotlara yoðunlaþmýþ durumda. 4 bacaklý robotlar, ilerleyen dönemde ise insansý robotlar ve 6-8 bacaklý örümcek robotlarla ilgili de çalýþmalarýmýz olacak. Robokol ismini verdiðimiz bir Robot Karakol konseptimiz var. Onunla da bütünleþik bir sistem. Savaþ alanýndaki robotlarý yönettiðimiz bir yazýlýmla çalýþýyoruz. Bu yazýlým geliþtirdiðimiz araçlarla entegre olacak. Bu yazýlýmla tüm robotlarý ve araçlarý bir filo halinde takip edebiliyoruz."

- ARAÇLAR ÝHTÝYACA UYGUN OLARAK ÞEKÝLLENECEK

Coþkun, robotlarla konuþabilen, onlarla görev yapabilen araçlar sayesinde belli bir noktaya kadar insanlý olarak kullanýlan araçlarýn, tehlikeli bölgeye gelindiðinde otonom olarak kullanýlmaya devam edilebileceðini anlattý.

Aracýn elektrik motorlu versiyonuyla ýsý izi býrakmadan görevini icra edebileceðini vurgulayan Coþkun, motor seçeneði dahil araçlarýn modüler olarak tasarlandýðýný ve ihtiyaca uygun her türlü deðiþikliðin, ekipman uygulamasýnýn yapýlabildiðini söyledi.

Kolay eriþilebilir, maliyet etkin, yerli, isteklere göre þekillendirilebilir bir altyapý oluþturduklarýný dile getiren Coþkun, þunlarý kaydetti:

"Ýnsan ve robotun takým halinde çalýþacaðý yazýlým altyapýsýyla sistemi ürettik. Dünyada kabul görmüþ, kendini ispatlamýþ konseptleri bir araya getirdik. Bize uygun olarak modifiye ettik ve bunu Türk mühendisleriyle, Türk savunma sanayinin etkin þirketleriyle birlikte yaptýk. En büyük hedeflerimizden bir tanesi Türk Silahlý Kuvvetlerimiz, gözbebeðimiz, ona bir an önce ürünlerimizi teslim etmek, arkasýndan da dünya pazarlarýna açýlmak ve Baykar'ýn yaptýðý gibi Türk sistemlerinin bir an önce yurt dýþýndaki ordularýn envanterine girmesini saðlamak. SAHA EXPO'da ürünlerimizi ilk defa sergileyeceðiz, çok heyecanlýyýz."

Türkiye'nin teknoloji lideri 'ASELSAN' SAHA'da

Bakan Kacýr: Son 22 yýlda saðlýk sektöründe 3 bin 363 yatýrýma teþvik verdik

Avrupa ambargo uyguladý, Türkiye üretti! 560 milyon dolar yurt içinde kaldý

  • SAHA EXPO
  • ASELSAN
  • Türk savunma sanayisi