Saha testlerine baþlandý! Havanlar yerli drondan ateþlenecek
ABONE OL

Ostim Teknik Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Kývrak ve öðrencileri, yürüttükleri laboratuvar çalýþmalarýyla Havan Býrakma Sistemi geliþtirdi. Laboratuvar ortamýnda yapýlan testlerin ardýndan drona entegre edilen sistemle saha testlerine baþlandý. Testte, býrakma sistemine 60 ve 81 milimetre 3 havan yüklendi. Dron, uzaktan kumandayla verilen komutla, patlayýcýsýz test mühimmatlarýyla belirlenen noktaya atýþ gerçekleþtirdi.

Kývrak, test sonrasý AA muhabirine yaptýðý açýklamada, sahada herhangi bir noktadan görüntü alýndýðýnda havan yüklü dronun istenen koordinata yönlendirilip býrakma sistemiyle 3 mühimmat býrakmasýnýn saðlanabildiðini söyledi. Kývrak, þöyle konuþtu:

"Bir tane 81, iki tane 60'lýk havan býrakan bir sistem geliþtirdik. Bu yönde bir ihtiyaç söz konusu oldu ama karþýlayamadýk. Üniversite, laboratuvar olarak bunu kendimiz yapalým dedik. Piyasadan bulduðumuz ekipmanlar ve kendi yaptýðýmýz elektronik kontrol sistemiyle çok hesaplý bir Havan Býrakma Sistemi gerçekleþtirdik ve patent baþvurularýný yaptýk. Süreç içerisinde de denemelerini gerçekleþtirdik. Sistemimiz gayet güzel çalýþýyor."

Projede dron üreticisi Arý Savunma ile iþ birliði yaptýklarýný ifade eden Kývrak, 25 kilogram yük taþýyabilen, yaklaþýk yarým saat havada kalabilen, farklý faydalý yüklerin baðlanabildiði dronun yazýlým ve donanýmýyla yerli olduðunu kaydetti.

- DRON YARDIMIYLA NOKTA ATIÞ

Kývrak, sistemin sahada saðlayacaðý avantajlara iliþkin þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bir karakol çevresinden görüntü alýndýðýný düþünün. Sistemi 2 dron kullanýlacak þekilde deðerlendiriyoruz. Birisi görüntü alacak diðeri de havanlarý taþýyacak. Yaklaþýk 2-3 kilometre mesafeden görüntü alýndýðýnda havanlarý taþýyan dron gönderilecek ve görüntülü þekilde unsurlarýn üzerine 3 havan mermisini býrakacak. Normal þartlarda yapmaya kalkýþýrsanýz bu koordinatlarý vurmanýz, silahý ayarlamanýz sýkýntýlý ve zor. Böyle bir sistemde ise çok basit ve uygun yapýyla terörist unsurlarý ortadan kaldýrmýþ olacaðýz. Maliyet olarak düþündüðünüz zaman da böyle bir sistemin yaklaþýk 1500-2000 liralýk bir maliyeti var.

Ýnsansýz hava araçlarý ve býrakma sistemleriyle alakalý ülke olarak çok güzel çalýþmalarýmýz var, dünyada da þu anda duyuluyor. Dolayýsýyla hesaplý ve sürdürülebilir ürünler gerçekleþtirirsek bir an önce hem kendi silahlý kuvvetlerimizin ihtiyacýný karþýlamýþ oluruz hem de þimdi olduðu gibi mazlum milletlerin derdine derman oluruz."