Sancar SÝDA'nýn ilk testleri tamamlandý! Dost-müttefik ülkelere milli güç
ABONE OL

Silahlý insansýz deniz aracý Sancar SÝDA'nýn denizdeki ilk testleri tamamlandý.

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türk savunma sanayisinin güvenlik güçlerine yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen yeni teknolojiler kazandýrmak için çalýþmalarýný sürdürdüðünü söyledi.

Bu amaçla farklý yeteneklere sahip þirketlerin iþ birliðiyle son dönemde baþarýlý insansýz deniz aracý projelerinin ürüne dönüþtüðünü vurgulayan Demir, "SÝDA'larý Deniz Kuvvetlerimize kazandýrmak için birçok koldan çalýþma yapýyoruz. Bunlardan biri de HAVELSAN ve Yonca-Onuk tarafýndan geliþtirilen Sancar SÝDA. Gururla söyleyebiliriz ki sýnýfýnýn en iyi araçlarý yakýn zamanda Türkiye ve dost-müttefik ülkelerin ihtiyaçlarýný karþýlayabilir noktaya gelecek. Bu projelere katký veren, görev alan tüm þirketlerimize teþekkür ediyoruz. Türk savunma sanayisinin geldiði noktayý bir kez daha gösterme konusunda baþarýlý çalýþmalara imza attýlar." dedi.

SANCAR SÝDA'NIN ÝLK TESTLERÝ TAMAMLANDI!

Ülkeler son dönemde geçmiþten çok farklý askeri tehditlerle karþý karþýya bulunuyor. Bu kapsamda, kolaylýkla tanýnamayan, alýþýlmadýk harekatlar düzenleyebilen ve çeþitlilik arz edebilen düþman tipi ile mücadele etmek gerekiyor.

Bu tarz asimetrik tehditler, uluslarýn güvenliðine ve uluslararasý dengelere ciddi zarar verme potansiyeli de içeriyor. Uluslarýn güvenlik birimlerinin bu nedenle kendi hükümetlerinin amaçlarý doðrultusunda geleneksel savunma faaliyetlerini icra etmeye devam ederken karþýlaþtýklarý tehditleri de tespit edip yok etmeleri gerekiyor.

Ýnsansýz sistemler uygun maliyetlerle üretildiklerinde, insanlý sistemler için riski azaltma, savunma faaliyetlerine destek saðlama ve insanlý sistemlerin yapamayacaðý görevleri icra etme potansiyeline sahip bulunuyor.

Sancar SÝDA da tüm bu ihtiyaçlara yanýt vermek üzere ortaya çýktý. Otonom 3. seviye SÝDA geliþtirilmesine yönelik olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý talebi doðrultusunda Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý ile HAVELSAN ve Yonca-Onuk Adi Ortaklýðý arasýnda 8 Nisan 2022'de imzalanan sözleþme ile Sancar'ýn geliþtirilmesi sürecine baþlandý.

Proje kapsamýnda HAVELSAN, platform otonomisi, görev sistemi yazýlýmlarý, yer kontrol istasyonu, mini-GVDS (Gemi Veri Daðýtým Sistemi), anti jam özellikli GNSS ve Uydu Haberleþme Sistemi geliþtirip üretiyor. Yonca-Onuk ise SÝDA platformu olan teknenin üretilmesi ve teknede kullanýlacak olan faydalý yüklerin tedarik ve entegrasyonunu gerçekleþtiriyor.

ALT BÝLEÞENLERÝ MÜSTAKÝL ÜRÜNLERE DÖNÜÞECEK

Proje tamamlandýðýnda, otonom seyir ve görev icra edebilen, Advent Savaþ Yönetim Sistemi (SYS) ile entegre ve Yer Kontrol Ýstasyonu ile Advent SYS üzerinden kontrol edilebilen HAVELSAN'ýn geliþtirdiði ilk otonom su üstü aracý ortaya çýkmýþ olacak.

Yapay zeka, öðrenen algoritmalar, büyük veri, veri füzyonu, otonom sistemler teknolojileri kullanýlarak geliþtirilmekte olan Sancar,12,73 metre uzunluðuna, 3,3 metre geniþliðine, 9 ton deplasmana sahip bulunuyor. Sancar, 40 knots'ýn üzerinde hýza, 740 kilometrenin üzerinde seyir menziline ulaþýyor.

Uzaktan kontrol edilebilen Sancar SÝDA, liman/üs koruma, arama/kurtarma, istihbarat, keþif, gözetleme, karakol, su üstü harbi, mayýn karþý tedbirleri görevlerini otonom olarak yerine getirebilecek.

SÝDA Projesi ile komple bir insansýz su üstü platformu üretildi ve seri üretime hazýr bir ürüne dönüþtürüldü. Ayrýca komuta kontrol entegrasyon yazýlýmý, görev planlama ve görev sonrasý deðerlendirme ve analiz yazýlýmlarý gibi sistemin alt bileþenleri de müstakil ürünler olabilecek. Böylece HAVELSAN ürün ailesine, stratejik seviyeden taktik seviyeye kadar kullanýlabilecek pazarlanabilir ürünler kazandýrýlacak.