Türkiye, savunma sanayii ürünleri sayesinde imza attýðý baþarýlarla göz doldurmaya devam ediyor.
Fransa'nýn önde gelen ulusal gazetelerinden Le Monde, Fransa'nýn savunma sanayisine yönelik yaptýðý analizde, Fransa'nýn, Türkiye'nin savunma sanayisi karþýsýnda uluslararasý arenada yer kaybettiðini ve Türkiye'nin bu alanda Fransa için tehdit olduðunu yazdý.
Çalýþmada Ankara'nýn yürüttüðü çalýþmalara iþaret edilerek, "Türkiye, Fransýz askeri endüstriyel kompleksinin zorlu bir rakibi" vurgusu yapýldý. Fransa'nýn silah sanayisinin "güçlü yönlerine ve dünyanýn en büyük üçüncü silah ihracatçýsý konumuna raðmen bazý zayýf yönleri" olduðu kaydedildi.
Avrupa ülkesindeki endüstrinin, "neredeyse tüm askeri teçhizatý kendisi ürettiði" ifade edilerek, "Türkiye, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarýna yerli imkanlarla çözümler üretiyor. Yurt dýþýna baðýmlýlýðýn en aza indirilmesi hedefiyle çalýþmalar hýz kesmeden sürdürülürken, savunma ürünleri yurt dýþýndan çok sayýda alýcý buluyor" denildi.
Fransýz ordusunun üretimde etkin olmasýna raðmen ihracat yapamaya ihtiyacý olduðu kaydedilen makalede, Türkiye'nin Fransa'nýn satýþ yaptýðý pazarlarda ciddi bir rakip olduðu kaydedildi.
TEK ÜRÜN RAFALE
Fransa'nýn en çok talep edilen ürününün Rafale savaþ uçaðý olduðu belirtilirken, "Fransa, tek bir ürün üzerine kurulu bir yapýya sahip. Eðer Rafale olmasaydý, kenarda kalýrdý" diyen çok fazla uzman olduðuna dikkat çekildi.
ASKERÝ GÜÇ SIRALAMASINA TÜRKÝYE DAMGASI
Her yýl dünya devletlerinin askeri güçlerini yakýn mercek altýna alarak küresel güç sýralamasý yayýnlayan ABD merkezli Global Firepower adlý þirket, 2024 yýlýnda "Dünyanýn En Güçiü Ordularý" listesini güncelledi.
Listede 2023 yýlýnda 11. sýrada olan Türkiye, 3 basamak atlayarak 8. sýraya yükseldi ve listeye damga vurdu. Türkiye'yi ise Pakistan ve Ýtalya takip etti.
Sýralamada ülke ordularýnýn teknoloji yönünden geliþmiþlik, insani gücü, sahada uzun kalma ve hareket kabiliyeti gibi özellikleri dikkate alýndý. Ýlk üçte ABD, Rusya ve Çin yer aldý.