Sayýlý ülkede bulunuyor! AKINCI TÝHA için gün sayýyor
ABONE OL

AKINCI Taarruzi Ýnsansýz Hava Aracý'nýn yeteneklerini önemli ölçüde artýracak aktif elektronik taramalý radar MURAD'ýn platforma entegrasyonu tamamlandý, uçuþa gün sayýyor.

ASELSAN, Anadolu Ajansýnýn (AA) 9'uncu kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde gerçekleþtirilen TEKNOFEST Ýzmir'de özgün mühendisliðin gücüyle geliþtirilen yerli sistemler sergiledi.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin insansýz hava araçlarýnda dünyanýn önde gelen ülkeleri arasýnda yer aldýðýný söyledi.

ASELSAN'ýn faydalý yükleriyle araçlara katma deðer, güç kattýðýný vurgulayan Akyol, bu kapsamda ÝHA'lar için radarlar, elektro-optikler, güdümlü mühimmatlar, haberleþme sistemleri geliþtirdiklerini ifade etti.

Bu kapsamda aktif elektronik taramalý radarýn önemli bir yetkinlik olduðuna iþaret eden Akyol, ASELSAN ve BAYKAR tarafýndan bu konuda yürütülen iþ birliðine iliþkin þöyle konuþtu:

"Az sayýda ülkenin geliþtirdiði, ÝHA'larýmýza yetenek olarak önemli katma deðer saðlayan bir ürünümüz. MURAD ismini verdik. Bu radarýmýzý AKINCI TÝHA'ya entegre etmiþ durumdayýz. Yazýlým entegrasyonu yapýldý. Önümüzdeki günlerde uçuþunu ve havadaki denemelerini birlikte yaþayacaðýz. Bu radar çoklu hedef takibi yapabilen, uzun menzilde hedef ayrýþtýrabilen, deniz modlarýndan hareketli hedef takibine, SAR/ISAR modlarýndan deðiþik bir takým özelliklere ÝHA'larýn havadaki farkýndalýðýnda fark yaratacak bir ürün. Ýçinde binlerce elektronik kompenentin olduðu, tamamen yerli tasarým ve üretim bir sistem. Uçuþ için gün saydýðýmýzý söyleyebilirim."

- AMBARGOYA YANIT 150'NCÝ CATS GÖKYÜZÜNDE

Bunun yanýnda ÝHA'larla birlikte kullanýlan elektro-optik keþif, gözetleme ve hedefleme sistemleri bulunduðuna deðinen Akyol, þu bilgileri verdi:

"Ambargoya karþý geliþtirdiðimiz CATS'te bugün 150'nci ürün uçuyor, 12 ülkeye de ihraç edilmiþ durumda. Daha iyisini yapma hedefiyle yola çýktýðýmýzda ASELFLIR-500'ü baþlattýk. Sahadan aldýðýmýz geri bildirimler ve edindiðimiz tecrübelerle tasarladýk. Son uçuþlarý yapýlýyor, hatta arkadaþlarýmýz þu anda uçuþtalar. Önümüzdeki günlerde kendi sýnýfýnda gerek görüntüleme gerek deðiþik bantlarda elde ettiði görüntü kalitesinde alanýnda dünyada fark yaratan bir kamerayý tamamladýk diyebilirim. Uçmasý, testleri bitmek üzere, envantere girmesine de gün sayýyoruz."

- TOLUN ENVANTERE GÝRDÝ, ÝHRACAT ÝÇÝN FAZLA BEKLEMEDÝ

ÝHA'larýn radarýný, kamerasýný yaparken bütün bu farkýndalýðýn üzerine tespit edilen unsurlarýn uzun mesafeden hassas þekilde etki altýna alýnmasýný saðlamak için hassas güdümlü mühimmatlar geliþtirdiklerini belirten Akyol, TOLUN mühimmatýnýn da uzun mesafede hedefe angaje olan, beton delici özellikte, çok hassas þekilde, çok uzun menzile gidebilen bir ürün olarak envantere girdiðini dile getirdi. Akyol, yakýn zamanda TOLUN'un ihracat sözleþmesini de imzaladýklarýný söyledi.

Akyol, geliþtirdikleri farklý sistemlerle bütün milli ÝHA'larý ASELSAN sistemleriyle donattýklarýný, güçlerine güç kattýklarýný, bu çalýþmalara devam edeceklerini belirterek, "Bu sistemlerin her biri farklý yeteneklerle harekat alanýnda oyun deðiþtirici yetkinlikleri ÝHA'larýmýza kazandýrýyor." dedi.

  • AKINCI TÝHA
  • radar
  • TEKNOFEST Ýzmir