Selçuk Bayraktar duyurdu: Bir baþarý daha saðlandý!
ABONE OL

Baykar açýklamasýna göre, Baykar tarafýndan milli ve özgün olarak geliþtirilen silahlý insansýz hava aracý Bayraktar TB3'ün test süreci devam ediyor.

Milli SÝHA'nýn orta irtifadaki sistem performansýnýn ölçüldüðü 5'inci uçuþ testi Tekirdað'ýn Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuþ Eðitim ve Test Merkezi'nde gerçekleþtirildi.

Bayraktar TB3 SÝHA, test uçuþu kapsamýnda orta irtifada gerçekleþtirdiði performans testi sýrasýnda ilk kez iniþ takýmlarý kapalý þekilde uçtu. Milli SÝHA, 6 saatlik baþarýlý uçuþ testi sonucunda önemli bir eþiði daha atladý.

- Zorlu þartlarda uçtu

Verilen bilgiye göre, TEI tarafýndan yerli olarak geliþtirilen PD-170 motoruyla uçan Bayraktar TB3 SÝHA, 4 Kasým'da Marmara bölgesini etkisini alan ve 130 km/sa hýza ulaþan güçlü lodos fýrtýnasýnýn oluþturduðu zorlu hava koþullarýna raðmen 3'üncü uçuþ testinde 5 saatlik uçuþ gerçekleþtirdi.

Milli SÝHA, 8 Kasým'da yapýlan 4'üncü uçuþ testinde ise 6 saat havada kalarak yüksek ve düþük hýzlarda sistem tanýmlama testlerini baþarýyla tamamladý.

- Ýlk kez TEKNOFEST'te sergilendi

Bayraktar TB3 SÝHA, Cumhuriyetin 100'üncü yýlýný taçlandýrmak için 3 büyük þehirde düzenlenen TEKNOFEST kapsamýnda 27 Nisan-1 Mayýs arasýnda Atatürk Havalimaný'nda TEKNOFEST Ýstanbul'da ilk kez halka açýk olarak sergilendi. Ardýndan Ankara ve Ýzmir'de yapýlan TEKNOFEST'lere de katýldý.

Kanatlarý katlanabilir yapýda tasarlanan Bayraktar TB3 SÝHA ve Türkiye'nin ilk insansýz savaþ uçaðý Bayraktar KIZILELMA, daha önce dünyanýn ilk SÝHA gemisi olarak adlandýrýlan TCG Anadolu'nun uçuþ güvertesinde Ýstanbul ve Ýzmir'de sergilendi. Cumhuriyet'in 100'üncü yýlý dolayýsýyla yapýlan törenlerde de TCG Anadolu'nun uçuþ güvertesindeki yerlerini alan Bayraktar TB3 ve KIZILELMA'yý yüz binlerce vatandaþ ziyaret etti.

- TCG ANADOLU'dan ilk uçuþ 2024'te

Bayraktar TB3 SÝHA, katlanabilen kanat yapýsýyla TCG Anadolu gibi kýsa pistli gemilerden kalkýþ ve iniþ kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlý insansýz hava aracý olacak.

Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yýlý içinde TCG Anadolu gemisinde testlere baþlanmasýný planladýklarýný açýklamýþtý.

Bayraktar TB3'ün sahip olacaðý kabiliyetler bu sýnýftaki insansýz hava araçlarý açýsýndan da önemli bir yenilik olacak. Görüþ hattý ötesi haberleþme kabiliyetine de sahip olacak milli SÝHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keþif-gözetleme, istihbarat ve taþýdýðý akýllý mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aþýrý hedeflere karþý icra ederek Türkiye'nin caydýrýcý gücünde çarpan etkisi yapacak.

- 33 ülkeye ihracat

Baþlangýçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarý ile yürüten Baykar, 2003 yýlýnda ÝHA Ar-Ge sürecinin baþlangýcýndan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti.

2021 ve 2022 yýllarýnda Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) verilerine göre savunma ve havacýlýk sektörünün ihracat lideri oldu. 2022'de imzalanan sözleþmelerde ihracat oraný yüzde 99,3 olan Baykar, 1,2 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdi.

Bayraktar TB2 SÝHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TÝHA için ise þimdiye kadar 8 ülke ile olmak üzere 33 ülkeyle ihracat anlaþmasý imzalandý.