SÝHA'lar GÖKKURT'la daha uzaðý vuracak
ABONE OL

Türk savunma sanayisi bünyesinde, dünyanýn en çok ülkesine ihraç edilen milli silahlý insansýz hava araçlarýnýn vurucu gücünü artýrmak amacýyla GÖKKURT (SKYWOLF) Akýllý Mühimmat Ailesi geliþtirildi.

ASTECH DEFENCE, Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaklýðý ile 22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleþtirilecek SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarýnda (SAHA EXPO 2024), GÖKKURT Akýllý Mühimmat Ailesi'ni (GAM) ilk kez sergileyecek.

Türk savunma sanayisi bünyesinde bugüne kadar seri üretime geçen çeþitli füze ve mühimmat projelerinde görev alan, 20 yýlý aþkýn deneyime sahip mühendis ekibinin bir araya gelmesiyle oluþturulan startup þirketi ASTECH, bu bilgi birikiminden hareketle yenilikçi ve özgün silah sistem çözümlerini hayata geçiriyor.

ASSAN Group Savunma Yönetim Kurulu Baþkaný Emin Öner'in desteðiyle kurulan ASTECH, mühimmat sistemleri, hava araçlarý, füze ve alt sistemlerinin tasarýmýndan; sensörler, arayýcý baþlýklar, güç sistemleri ve roket motorlarýna kadar geniþ bir yelpazede teknolojik çözümler sunuyor.

Küçük ama uzman mühendislik ekipleriyle kýsa sürede ileri teknoloji ürünlere yoðunlaþan ASTECH, küresel iþbirlikleri ve sektörel ortaklýklarla uluslararasý sahnede de yer edinmeyi hedefliyor.

Modern savaþ alanýnýn ihtiyaçlarýný hýzla karþýlayacak çözümlere odaklanan þirketin ilk ürün grubu GAM Ailesi oldu.

- SÝHA'LARIN YUMRUÐU GÖKKURT'LE GÜÇLENECEK, DAHA UZAÐI VURACAK

ÝHA/SÝHA'lar ve sabit kanatlý hava araçlarý için geliþtirilen bu mini akýllý silah sistemleri ailesi, 20 kilometre menzilli GAM-A, 40 kilometre menzilli GAM-B ve 80 kilometre menzilli GAM-D olmak üzere 3 farklý silah sisteminden oluþuyor.

Modüler yapýsý sayesinde 4 farklý arayýcý baþlýk ve 2 farklý harp baþlýðý seçeneðiyle görev gereksinimlerine göre özelleþtirilebilen GAM ailesi, ANS/KKS güdüm ve arayýcý teknolojileri ile sabit ve hareketli hedeflere hassas vuruþ kabiliyeti saðlýyor.

Tüm sistemlerde ana gövde, aviyonik sistemler ve platform arayüzü ortak bileþenlerden oluþuyor. GAM-A temel konfigürasyonu temsil ederken, GAM-B ve GAM-D modellerinde ana gövdeye farklý kanat kitleri entegre ediliyor. GAM-D modelinde, artýrýlmýþ menzil ve dolanma (loitering) kabiliyeti saðlayan itki sistemi yer alýyor. GAM ürün ailesi, 20, 40 ve 80 kilometrenin üzerindeki menzil seçenekleri ve 16 kilogramlýk harp baþlýklarý ile muharebe alanýnda kullanýcýya operasyonel üstünlük saðlayacak.

- ZIRHLI HEDEFLERE KARÞI GAM EXTRA

GAM ürün ailesinin zýrhlý veya korumalý hedeflere karþý özel olarak geliþtirilen en büyük üyesine ise GAM-X (Extra) ismi verildi. Delicilik, yüksek tahribat ve yýkým için tasarlanan GAM-X, GAM ailesinin diðer varyantlarýndan çok daha büyük bir harp baþlýðý taþýyarak yüksek tahrip gücünde hassas vuruþ kabiliyetini yeni bir seviyeye çýkarýyor.

GAM ailesinin, özellikle milli SÝHA sistemleri ile entegre þekilde çalýþarak harp ortamýnda önemli bir oyun deðiþtirici olmasý hedefleniyor. GAM mühimmatlarý, sektördeki muadillerine göre 2-3 kat daha güçlü harp baþlýklarý, uzun menzilleri ve geniþ atýþ zarfýyla dikkati çekiyor.

Tekli veya sürü konseptine uygun olarak kullanýlabilecek GAM mühimmatlarý, at-unut özelliðiyle kullanýlabildiði gibi, iki yönlü iletiþimle döngüde insan (Man in the Loop) atýþ moduna da sahip bulunuyor. Bu modda pilotla mühimmatýn etkileþimi saðlanýrken anlýk olarak hedef güncellenmesi yapýlabiliyor.