ABONE OL

Baþarýlý teknolojilerle rüþtünü ispatlayan Türk savunma sanayisi yeni rekorlarý da beraberinde getiriyor. Bu baðlamda Türkiye'nin ilk milli ve özgün SÝHA'sý Bayraktar TB2, 750 bin uçuþ saatini baþarýyla tamamlayarak Türk havacýlýk tarihinde yeni bir rekora daha imza attý.

Baykar'dan yapýlan açýklamaya göre, Türk havacýlýk tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SÝHA Sistemi, 750 bin uçuþ saatini baþarýyla tamamladý. Böylece Bayraktar TB2 SÝHA, gökyüzünde milyon saate daha da yaklaþarak en uzun süre görev yapan ilk milli hava aracý oldu.

Türkiye'nin milli SÝHA sistemlerini üreten Baykar tarafýndan geliþtirilen, teknik özellikleri ve katýldýðý operasyonlar deðerlendirildiðinde kendi sýnýfýnda dünyanýn en iyisi olarak gösterilen milli SÝHA Bayraktar TB2, 2014'te Türk Silahlý Kuvvetlerinin (TSK) envanterine girdi.

2015'te silahlandýrýlan insansýz hava aracý, TSK, Jandarma Genel Komutanlýðý, Emniyet Genel Müdürlüðü ve MÝT tarafýndan operasyonel olarak kullanýlýyor. Bayraktar TB2 SÝHA, 2014'ten beri, yurt içinde ve sýnýr ötesinde terörle mücadelede etkin olarak görev yapýyor.

Bayraktar TB2 SÝHA yeni rekoruna imza attý

7 ÜLKEDE YARDIM KAMPANYASI DÜZENLEDÝ

Bayraktar TB2 SÝHA'lar, Rusya ile Ukrayna arasýnda süren savaþta Ukrayna Ordusu tarafýndan savunma amacýyla aktif olarak kullanýlýyor. Bayraktar TB2'leri satýn alarak Ukrayna Ordusu'na baðýþlamak için Litvanya, Ukrayna, Polonya, Letonya, Norveç, Ýspanya ve Kanada'da halk tarafýndan yardým kampanyalarý düzenlenmiþti.

Baykar, Litvanya, Ukrayna ve Polonya'da düzenlenen kampanyalardan toplanan baðýþý kabul etmeyerek Bayraktar TB2 SÝHA satýn almak amacýyla toplanan yardýmý Ukrayna halkýnýn insani ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için baðýþlamýþtý.

YERLÝLÝK ORANI REKOR DÜZEYDE

2000'li yýllarýn baþýndan itibaren insansýz hava araçlarý alanýnda en büyük katma deðer olan yazýlým ve donaným sistemlerini Türk mühendislerinden oluþan ekibiyle milli ve özgün olarak geliþtiren Baykar, 13 farklý disiplindeki mühendislik gücüyle alanýnda dünyanýn lider teknoloji firmalarýndan biri olarak gösteriliyor.

Tüm kritik aksamý, tasarým ve yazýlýmlarý Baykar tarafýndan milli ve özgün olarak geliþtirilen Bayraktar TB2 SÝHA'lar, dünyada rekor sayýlacak düzeyde yüzde 93'lük bir yerli sanayi katýlýmýyla Ýstanbul'da bulunan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'nde üretiliyor.

REKORLARIN SAHÝBÝ

Bayraktar TB2 SÝHA, 16 Temmuz 2019'da Kuveyt'teki demo uçuþunda yüksek sýcaklýk ve kum fýrtýnasý gibi zorlu coðrafi ve iklim þartlarýnda tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak rekor kýrdý.

Milli SÝHA'lar Avrupa'dan Afrika'ya kadar dünyanýn birçok farklý bölgesinde karþýlaþtýðý çöl sýcaðý, dondurucu soðuk, kar ve fýrtýna gibi tüm olumsuz hava þartlarýnda görev yapmaya devam ediyor.

Türk havacýlýk tarihinde taktik sýnýfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalýþ süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kýran milli SÝHA, 750 bin saatlik uçuþla birlikte Türk havacýlýk tarihine geçti.

Milli SÝHA, en uzun süre baþarýyla Türkiye'ye hizmet eden hava aracý unvanýný da elinde bulunduruyor.

ZEYTÝN DALI HAREKATI'NA DAMGASINI VURDU

Bayraktar TB2, TSK tarafýndan sýnýr içi ve ötesinde gerçekleþtirilen Hendek, Fýrat Kalkaný ve Zeytin Dalý harekatlarýnda aktif olarak rol aldý.

Savunma uzmanlarý harekatlarýn beklenenden çok daha kýsa sürede sona ermesi ve daha az kayýp yaþanmasýnda en önemli etkenlerden birinin milli SÝHA'lar olduðunu belirtti.

Bayraktar TB2 SÝHA sistemleri özellikle Afrin'de düzenlenen Zeytin Dalý Harekatý kapsamýnda gerçekleþtirilen tüm uçuþlarýnýn yüzde 90'ýndan fazlasýný yaparak, 5 bin 300 saat uçuþla adeta harekata damgasýný vurdu.

Bayraktar TB2 SÝHA, Türk havacýlýk tarihinde yeni bir rekora daha imza attý

MAVÝ VATAN'I GÖZLÜYOR

Terör örgütüne yönelik Pençe ve Kýran gibi birçok operasyonda görev yapan Bayraktar TB2 SÝHA'lar, bölücü terör örgütünün sözde yöneticilerine yapýlan operasyonlarda da önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor.

Milli SÝHA'lar bu görevlerinin yaný sýra Mavi Vatan'ýn korunmasýnda da görev alýyor. Bu kapsamda Doðu Akdeniz'de görev yapan sondaj gemilerine de güvenlik için havadan refakat etti.

Yine ayný kapsamdaki görevler için KKTC'de konuþlandýrýlmak üzere 16 Aralýk 2019'da Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlýðýndan kalkarak Geçitkale Havaalanýna inen Bayraktar TB2 SÝHA, tarihi bir uçuþa imza atmýþtý.

DEPREMLERDE GÖREV YAPIYOR

Bayraktar TB2 ÝHA'lar depremlerde görev alarak büyük katký saðlýyor. 24 Ocak 2020'de meydana gelen Elazýð Sivrice merkezli 6,8 büyüklüðündeki depremin ardýndan çok kýsa sürede bölgeye intikal ederek 25. dakikadan itibaren Ankara ve deprem olan illerin kriz komuta merkezlerine anlýk görüntü ve bilgi aktardý.

Asrýn Felaketi olarak nitelenen 6 Þubat depremlerinde 2 bin 417 saat 6 dakika uçarak görev icra etti.

Bu kapsamda toplamda 8'i Baykar Hýzlý Haritalama Podu entegreli 42 Bayraktar TB2 görev aldý.

Bayraktar TB2 SÝHA'lar arama ve kurtarma çalýþmalarýna gökyüzünden destek vermenin yaný sýra deprem sonrasý oluþan yoðun araç trafiðinin kontrol edilmesi ve gelecek yardýmlarýn aksamadan devamý için de görev yaptý.

GÖÇMENLERÝN KURTARILMASINDA ROL ALIYOR

Bayraktar TB2'ler, Ege ve Akdeniz'de devam eden düzensiz göç hareketlerini gökyüzünden takip ederek birçok düzensiz göçmenin hayatýnýn kurtarýlmasý ve dünyanýn gündeminden düþmeyen geri itmeler gibi insan haklarý ihlallerinin belgelenmesine de önemli katký saðlýyor.

ULUDAÐ'DA KAYBOLAN TURÝSTÝ BULDU

Bayraktar TB2 SÝHA'lar ayný zamanda doðada gerçekleþtirilen arama kurtarma faaliyetlerinde de etkin olarak görev yapýyor.

Milli SÝHA, 31 Aralýk 2021'de Bursa Uludað'da yürüyüþe çýkan ve hava þartlarýnýn kötüleþmesi üzerine kaybolan Danimarka uyruklu Yusuf Sepehizade'nin bulunmasýnda da rol aldý.

Hava koþullarýnýn aðýrlaþmasý nedeniyle bölgedeki ekipler tarafýndan ulaþýlamayan Danimarkalý turistin yeri, Aydýn'dan havalanan Jandarma Genel Komutanlýðý'na ait Bayraktar TB2 SÝHA tarafýndan tespit edildi.

Kayýp turist bulunduðu yerin gökyüzünden tespit edilmesinin ardýndan bölgedeki ekipler tarafýndan kurtarýldý.

ORMAN YANGINLARINI TESPÝT

Bayraktar TB2 ÝHA'lar güvenlik ve insani yardým görevlerinin yaný sýra orman yangýnlarýyla mücadelede de önemli bir rol üstleniyor.

Orman Genel Müdürlüðü (OGM) ile yapýlan iþbirliðiyle Bayraktar TB2 ÝHA'lar, 2020'den itibaren orman yangýnlarýnýn erken tespiti ve söndürme çalýþmalarýnýn verimli yönetilmesinde etkin görev alýyor.

2020'den bugüne dek toplam 3 bin 166 orman yangýný Bayraktar TB2 tarafýndan tespit edildi.

Bu sayede Avrupa'da ilk kez yüksek teknolojiye sahip ÝHA'lar orman yangýnlarýyla mücadelede kullanýlmaya baþlandý.

Türkiye'nin orman yangýnlarýyla mücadelede izlediði öncü ve yenilikçi çözüm 2020'den günümüze büyüyerek devam ediyor.

OGM'nin belirlediði merkezlerde konuþlanan Bayraktar TB2 ÝHA'lar, Baykar'ýn uzman ekibinin koordinasyonunda görev yapýyor.

Baykar'ýn geliþtirdiði yazýlým ve kurduðu teknolojik altyapý ile görev yapan Bayraktar TB2'ler, tek seferde 400 kilometrekarelik alaný termal kamera vasýtasýyla tarayabiliyor ve 185 kilometre kadar uzaklýktaki yangýnlarý baþlangýç aþamasýnda tespit edebiliyor.

Bayraktar TB2 ÝHA'lar 2020'de 345, 2021'de 267, 2022'de 1109, 2023'de ise 1445 yangýný ilk anda tespit ederek orman yangýnlarýnýn söndürülmesinde etkin rol aldý.

Bunun neticesinde ülkede orman yangýnlarýna müdahale süresi 45 dakikadan 11 dakikaya kadar indi.

DÜNYADA HAYRANLIK UYANDIRDI

Barýþ Pýnarý Harekatý'nda TSK'nýn keþif gözetleme kabiliyetlerini büyük oranda artýrarak baþarýya ulaþýlmasýna katký saðlayan Bayraktar TB2 SÝHA'lar ayný zamanda harekat boyunca birçok hedefi baþarýyla imha etti.

Bahar Kalkaný Harekatý'nda ise ilk defa filolar halinde uçarak birçok zýrhlý araç, obüs, Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) ve hava savunma sistemini imha etti.

Bayraktar TB2 SÝHA dünyada ilk defa muharebe sahasýnda birincil unsur olarak SÝHA'larýn kullanýldýðý Bahar Kalkaný Harekatý'na katýlan hava araçlarýnýn yaptýðý tüm sortilerin yüzde 80'ini gerçekleþtirdi.

Suriye'nin Ýdlib bölgesinde düzenlenen harekat kapsamýnda her türlü elektronik harbe raðmen baþarýyla görev yapan Bayraktar TB2 SÝHA'lar, 2 bin saatin üzerinde uçtu.

Bayraktar TB2 SÝHA'larýn dünya muharebe tarihinde ilk kez filolar halinde uçarak harekatta etkin görev yapmasý dünya basýnýnda büyük yanký uyandýrdý.

KARABAÐ'IN KURTARILMASINDA ÖNEMLÝ ROL ÜSTLENDÝ

Bayraktar TB2 SÝHA'lar Azerbaycan'ýn yaklaþýk 30 yýldýr devam eden Karabað iþgalini sonlandýrmasýnda da önemli bir rol üstlendi.

Azerbaycan, Ermenistan'ýn iþgali altýndaki Daðlýk Karabað'a yönelik olarak 27 Eylül 2020'de bir askeri harekat baþlattý.

Harekatýn baþlangýcýndan 44 gün sonra, 10 Kasým 2020'de Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ýn iþgalini sonlandýrarak Daðlýk Karabað'ý kontrol altýna aldý.

Ermenistan'a yönelik harekat esnasýnda Azerbaycan Ordusu, Baykar tarafýndan milli ve özgün olarak geliþtirilen Bayraktar TB2 SÝHA'larý tüm cephe hattýnda kullandý.

Savunma analistleri tarafýndan teyit edilen çalýþmalara göre Bayraktar TB2 SÝHA'lar ile Ermenistan Ordusu'na ait birçok hava savunma sistemi, radar sistemi, tank, zýrhlý araç, kamyon, cephanelik, mevzi ve birlik imha edildi.

Azerbaycan ordusunun dünyayý þaþýrtan bu baþarýsý üzerine, dünya medyasý ve savunma uzmanlarý tarafýndan Türk SÝHA'larýnýn harp tarihini deðiþtirerek oyun kurucu bir güce ulaþtýðý yorumlarý yapýldý.

UKRAYNA'DA ÇOCUKLARA "BAYRAKTAR" ADI VERÝLDÝ

2022'nin þubat ayýnda baþlayan Ukrayna-Rusya savaþýnda gösterdiði üstün baþarý ile Bayraktar TB2 SÝHA, Ukrayna halký nezdinde bir kahraman haline geldi.

Savaþta bir güç çarpaný olarak dengeleri deðiþtirdi. Adýna marþlar bestelenen ve oyuncaklarý yapýlan silahlý insansýz hava aracý adýna "Bayraktar Radyosu" yayýna baþladý.

Yeni doðan erkek çocuklarýna "Bayraktar" adý dahi verildi. Bayraktar TB2 Ukrayna'da muharebedeki etkisinin yanýnda artýk umudun sembolü oldu.

Ukrayna'daki bu baþarý Bayraktar TB2'nin etkisini ve sýnýfýnda en iyisi olduðunu dünyaya gösterdi.

NATO VE AB ÜLKELERÝNÝN SEMALARINDA

Baykar, rekabete dayalý bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride býrakarak Kuveyt Savunma Bakanlýðý ile imzaladýðý anlaþmayla 2023'e 370 milyon dolarlýk Bayraktar TB2 için yapýlan ihracat sözleþmesiyle baþladý.

Romanya'ya gerçekleþtirilen ihracatla Bayraktar TB2 SÝHA'lar, NATO üyesi 4 ülke, AB üyesi 2 ülkenin envanterine girdi.

33 ÜLKEYE ÝHRACAT

Baþlangýçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarý ile yürüten Baykar, 2003'te ÝHA AR-GE sürecinin baþlangýcýndan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti.

Baykar, 2021 ve 2022 yýllarýnda Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) verilerine göre, savunma ve havacýlýk sektörünün ihracat lideri oldu.

2022'de imzalanan sözleþmelerde ihracat oraný yüzde 99,3 olan Baykar, 1,2 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdi.

Bayraktar TB2 SÝHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TÝHA için 8, toplamda ise 33 ülkeyle ihracat anlaþmasý imzalandý.

  • Bayraktar TB2
  • Türk teknolojisi
  • SÝHA geliþimi