Kara, uzay ve deniz sýnýrý konularý ile HAARP teknolojilerinin iþleneceði 4. Askeri Radar ve Sýnýr Güvenliði Zirvesi (MRBS) baþladý.
Ýçiþleri Bakanlýðý, Milli Savunma Bakanlýðý, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ve Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn destekleriyle MÜSÝAD Ankara Þubesi tarafýndan hayata geçirilen 4. Askeri Radar ve Sýnýr Güvenliði Zirvesi (MRBS), Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleþtiriliyor. Ýki gün boyunca devam edecek programda, kara, uzay ve deniz sýnýrý konularý ile HAARP teknolojileri iþlenecek.
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, programýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, 6 Þubat'ta meydana gelen depremlerin ilk gününden itibaren savunma sanayisi sektörünün hýzlýca harekete geçtiðini vurguladý.
Demir, bu zorlu süreçte sahadaki birimler ve vatandaþlarýn yanýnda olmaya çalýþtýklarýný ifade ederek, yardým faaliyetlerine devam edeceklerini kaydetti. Depremlerden etkilenen yerlerin yeniden ayaða kaldýrýlmasý ve kalkýnmasý için savunma sanayisinin bazý alanlardaki yatýrýmlarýnýn söz konusu bölgelere yapýlacaðýný belirten Demir, bu kapsamda gerekli çalýþmalara baþladýklarýný söyledi.
Türkiye'nin sýnýr güvenliði alanýnda önemli birçok ürün ve sistemi ürettiðine iþaret eden Demir, radar sistemlerinin harp alaný ve sýnýr güvenliðinin temel, vazgeçilmez unsuru haline geldiðini aktardý. Demir, "Bu nedenle askeri ve sivil radar sistemlerine yönelik orta ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarýmýzýn yurt içinden karþýlanmasý ve bu alanda yerli sanayinin kabiliyetlerinin geliþtirilmesi, üniversite ve araþtýrma merkezlerimizin de bilgi birikimlerinin savunma sanayisi bünyesinde kullanýlmasý büyük önem arz etmektedir." deðerlendirmesinde bulundu.
Demir, Erken Ýhbar Radar Sistemi ailesinin yeni ürünü olan Alçak Ýrtifa Radar Sistemi Projesi'nin ilk ürününü yakýn zamanda envantere ekleyeceklerini bildirdi. Milli radar sistemi sayýsýný artýrmayý planladýklarýný dile getiren Demir, bu kapsamda yeni sözleþmeler imzaladýklarýnýn altýný çizdi.
Sektörün ve ülkenin, tarihi günlerden geçtiðine dikkati çeken Demir, þunlarý kaydetti:
"Yakýn zamanda Kýzýl Elma insansýz savaþ uçaðýmýz ilk uçuþunu yaptý. 18 Mart bizim için bir milat tarihti ve 18 Mart'ta uçaðýmýz hangardan çýktý, taksi yaparak iþbaþýna gitti. Bunun yanýnda 'Hürjet'imiz, Atak-2 ve Anka-2'miz de artýk görücüye çýktý. Bayraktar TB3'ümüzün de Anadolu Gemisi'nde operasyon yapmak üzere hazýrlandýðýnda belirtmek istiyorum. Bütün bu çalýþmalar gösteriyor ki inþallah istiklalin 100. yýlýna havacýlýk ve savunma sanayisi olarak en büyük katkýyý desteði vereceðiz."
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardýmcýsý Hasan Büyükdede de Ankara'nýn savunma sanayisinde "önemli baþkentlerden biri haline geldiðini" belirtti.
MÜSÝAD Ankara Baþkaný Hasan Fehmi Yýlmaz da savunma sanayisi alanýnda faaliyet gösteren üreticileri bir araya getirmeyi amaçladýklarýna iþaret ederek, "Amacýmýz yerli ve milli askeri radar, sýnýr güvenliði teknolojilerini ön plana çýkartarak yurt dýþýna tanýtmak ve nihayetinde ihracatý artýrmaktýr." ifadesini kullandý.