Savunma Sanayi Baþkaný Ýsmail Demir ve BAYKAR Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar CNN TÜRK'e açýklamalarda bulundu. Demir, "Yerli hava savunma sistemi HÝSAR Bahar Kalkaný Harekatý'nda yerini alacak. HÝSAR hava savunma sistemi bir haftaya sahada olacak." dedi.
Ýsmail Demir konuþmasýna þöyle devam etti:
Hava savunma katmanlý bir sistem. Korkut sistemimiz devrede, þu anda sahada. O parçacýklý mühimmat atan ve biraz yakýn hava savunmasý yapan. Ama büyük bir müjde olarak þunu söyleyebiliriz. Hisar A ve O sistemlerimiz inþallah sahada olacaklar. Bu operasyon sýrasýnda inþallah bu hava savunma sistemimizin sahaya kurulduðunu önümüzdeki bir hafta içinde sahada görmek de baþka bir müjde olacak. Bu da hava savunmamýza baþka bir boyut ekleyecek. Onun için bu anlamda çaba gösteren ROKETSAN ve ASELSAN'a teþekkür ediyoruz. Sahada bu ürünlerimiz gücümüze güç katacak.
HÝSAR hava savunma sistemi özellikleri
HÝSAR ailesinin, alçak irtifa hava savunma füze sistemi olan HÝSAR-A, 15 kilometre menzile ve 5 kilometre irtifaya sahip. Hareket halindeki birliklerin hava savunmasýný saðlamak amacýyla hava tehditlerinin alçak irtifada etkisiz hale getirilmesi görevini yerine getirecek HÝSAR-A, Kundaðý Motorlu Otonom Alçak Ýrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Füze Fýrlatma Sistemi (FFS), Alçak Ýrtifa Füzesi ve Füze Taþýma ve Yükleme Sisteminden oluþuyor.
Hedef tespit, teþhis ve takip özellikleri bulunan HÝSAR-A ayrýca, dost düþman tanýma sistemi (IFF), çoklu angajman ve ardýþýk ateþleme, takým halinde görev yapabilme ve komuta kontrol, üst komuta kontrol unsurlarý koordinasyonunda görev yapabilme, gece/gündüz ve kötü hava koþullarýnda görev yapabilme, konumlama ve yön bulma sistemi, zýrhlý mekanize birlikler ile hareket kabiliyeti nükleer, biyolojik ve kimyasal koruma, balistik koruma özelliklerine de sahip.
Mart 2019'da, HÝSAR-A, füze fýrlatma sistemi üzerinden ilk defa dik olarak yapýlan atýþta, yüksek hýzlý hedef uçaða karþý yüzde 100 baþarý saðlanmýþtý.
HÝSAR-A'nýn füze fýrlatma sistemi üzerinden ilk defa dik olarak gerçekleþtirilen atýþta, füzenin ilk hedefe yönlenmesi, radar bilgisiyle ara safha güdüm, arayýcý baþlýkla hedef tespiti, takibi ve hedefe ulaþma yeteneklerinde baþarý saðlanmýþtý. Akabinde yapýlan angajman deðiþikliðiyle füze havadaki ikinci hedefe yönlendirilerek ayný baþarý tekrar edilmiþti.
ASELSAN ve ROKETSAN tarafýndan milli ve yerli olarak geliþtirilen HÝSAR-A, yapýlan nihai sistem testlerinde hedefi yüzde 100 baþarýyla imha etti. Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, HÝSAR-A'nýn seri üretime geçeceðini açýkladý.
BAYKAR Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ýn programda yaptýðý açýklamalarýn sateýbaþlarý ise þöyle:
Öncelikle milletimizin baþý saðolsun. Biz tabi tüm millet olarak çok üzüldük. Bu operasyonda bizim insansýz hava araçlarýmýz görev alýyordu ama bu bizi insani olarak çok etkiledi. Þehitlerimizin kanýnýn yerde kalmamasý için bizim bu takým oyununu uygulamamýz gerekiyor. Sürekli yeni fikir ve tedbir üretmeye çalýþýyoruz. Orada caný pahasýna mücadele eden Mehmetçiðimize destek olabilmemiz lazým.
Biz elimizden gelen tüm gayreti yüreðimizle milletimizin dualarý gibi ortaya koymak istiyoruz. Türkiye dünyada bu alanda en ileri ülkelerden hatta operasyonel kullaným kabiliyeti açýsýndan baktýðýmýzda dünya da en iyi bir veya iki ülkeden biri diyebilirim. Tüm dünya bunu hayranlýkla izledi. Onlarca SÝHA görev alýyor. Dünyada da bu pek eþi benzerine rastlanmamýþ bir durum. Bunlarý TSK kullanýyor böyle bir teknolojiyi adapte edebilmiþ bir orduda açýkçasý bu anlamda yok diyebilirim.
Bayraktar TB2 27 saate kadar havada kalabiliyor. Hatta bu bir dönem dünya rekoruydu.
Benim yaklaþýk 3 senem arazide geçti. Bir kýsmý güney doðuda olmak üzere. O dönem yeni ekipler yetiþtirdik diyebilirim. Arazi bu anlamda en büyük manevi tatminin olduðu yer. Bu anlamda en büyük iç huzurun en büyük olduðu yer diyebilirim.