Tamamen milli! Yüksek teknolojiye Türk damgasý: Kritik parça Türkiye'de üretilecek
ABONE OL

Akyol, ATO Congresium'da düzenlenen "6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarý" kapsamýnda gerçekleþtirilen V.Talks etkinliðinde yaptýðý konuþmada, savunma sanayisinin þu anda geldiði aþama itibarýyla 80 milyar dolar proje yönetim hacmine ulaþtýðýný belirterek, "5,5 milyar dolarlýk ihracatý ilk defa bu sene yakaladýk." dedi.

ASELSAN'ýn savunma sanayisinde en kapsamlý kuruluþ olduðunu dile getiren Akyol, "Dünyada her sene savunma firmalarýnýn sýralamasý yayýnlanýyor. Türkiye'deki en büyük kuruluþ olarak burada da dünyanýn 47. büyük savunma þirketi durumuna geldik. 47'den yukarýya doðru týrmanacaðýmýzý ifade edebilirim." ifadesini kullandý.

"YENÝ AÇILAN METRO HATLARININ SÝNYALÝZASYONUNU GERÇEKLEÞTÝRDÝK"

Akyol, ASELSAN'ýn kurulduðu günden bugüne 86 ülkeye ihracat yaptýðýný ifade ederek, Güney Afrika'dan Avrupa'ya, dünyanýn her yerine ulaþan, üretim ve tasarým yapan uluslararasý bir þirket konumuna geldiðine dikkati çekti.

Akyol þöyle devam etti:

"9 AR-GE merkezimiz var, yenilerini de ekliyoruz. Her yýl öz kaynaklarýmýzýn en az yüzde 7'sini AR-GE'ye ayýrýyoruz. Türkiye'nin patent listesinde birincilik sahibiyiz. Özellikle hava savunma sistemleri geliþtirdiðimiz temel iþlerimizden birisi, elektronik kart sistemleri geliþtirdiðimizi yine söyleyebilirim. Dünyanýn en iyi elektro optik sistemlerine sahibiz. Türkiye'nin yeni açýlan metro hatlarýnýn sinyalizasyonunu ASELSAN milli olarak gerçekleþtirdik. Bugünlerde imza törenimiz olacak. Konvansiyonel hatlardaki trenlerin de milli elektronik sistemler dediðimiz sistemlerle donatýlmasýný Ulaþtýrma Bakanlýðýmýzla saðlayacaðýz."

Akyol, þirket olarak 5 milyar dolara yakýn yeni iþe imza attýklarýný da belirtti.

Türkiye'nin reformu, geleceði ve geliþmesi için katma deðerli üretimin önemine iþaret eden Akyol, "ASELSAN ortalamasýnda kilogram baþýna ihracat 2 bin dolarlara çýkýyor. Önümüzdeki dönemde kimsenin yapamadýðý teknolojilere odaklanmýþ, en iyi ürünleri yapmaya kendimizi hedeflemiþ durumdayýz." dedi.

Akyol, yüksek teknolojideki limitlerde anlamlý rakamlarý yakaladýklarýný dile getirerek, "Kapasitemizi artýrmak için hava savunma üretim tesisini Ankara'da inþa ediyoruz. Kameralarýmýzý daha yüksek adetlerde üretebilmek için tesis inþaatýmýz devam ediyor." ifadesini kullandý.

"ÇÝP SEVÝYESÝNDE YÜKSEK TEKNOLOJÝYÝ ANKARA'DA ÜRETTÝK"

Uzun yýllardýr ithal edilen foton dedektörlere dair pilot deneme çalýþmalarýnýn devam ettiðini belirten Akyol, sývý dedektörün ve soðutmasýz, bolometre diye tabir edilen dedektörün ASELSAN'ýn tesislerinde 2023 yýlýnýn sonunda seri üretime girdiðini ifade etti.

Akyol, birkaç ay içerisinde bu dedektörlerin Türk ordusuna teslim edileceði bilgisini paylaþarak, ASELSAN'ýn geçen yýl ürettiði çiplere ve transistörlere dair þunlarý kaydetti:

"ASELSAN'ýn Akyurt tesislerinde, transistörden çipe, çipten anten yapý taþýna, oradan da radara kadar uçtan uca milli olarak üretmeyi baþarmýþ durumdayýz. Artýk seri üretimdeyiz. Radarlarýmýzda kullanýlmaya baþlandý, üretim hattýnda þu anda. Çip seviyesinde yüksek teknolojiyi Ankara'da üretmeyi baþararak Cumhuriyet'in 100. yýlýna bu anlamlý hediyeyi kazandýrmýþ olduk. Önümüzdeki dönemde üretilecek tüm radarlar bu milli olarak geliþtirilmiþ transistörlü çiplerle donatýlýyor."

Geleceðe yönelik projeler ve faaliyet alanlarýný da anlatan Akyol, "Ejderha" adý verilen ve elektronik bileþenlere sahip bir sistemin elektronik sistemlerini etkisiz hale getirmeyi amaçlayan silah sisteminin AR-GE'sinin yapýldýðýný, çoklu adetlerde üretilmesi için çalýþýldýðýný söyledi.

Akyol, lazer silahlarýnýn ilk prototiplerinin güvenlik güçlerine verildiðini belirtirken, söz konusu silahta daha yüksek güçlere çýkmak için AR-GE çalýþmalarýnýn ve yatýrýmýn devam ettiðini söyledi. ASELSAN'ýn ürettiði ve yakýn zamanda envantere eklenen otonom deniz aracý hakkýnda da bilgi veren Akyol, bu aracýn otonom su altý versiyonu olan Deringöz'ün de artýk ilk müþterisiyle buluþmak üzere olduðunu dile getirdi.

  • ASELSAN
  • milli üretim
  • yüksek teknoloji