Tank üretimi için güçlerini birleþtirdiler
ABONE OL

Ýtalyan savunma sanayisi þirketi Leonardo ile Alman savunma sanayisi þirketi Rheinmetall, Avrupa'da askeri muharebe araçlarýnýn geliþtirilmesi ve üretimi için ortak giriþim kurma kararý aldýklarýný bildirdi.

Leonardo'dan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, iki þirket yüzde 50'þer hisseye sahip þekilde ortak bir þirket kuracak ve bu firmanýn genel merkezi Roma'da, iþletme merkezi ise yine Ýtalya'nýn La Spezia kentinde olacak.

Ortak þirketin faaliyetlerinin yüzde 60'ýnýn Ýtalya'da olacaðý belirtilirken ilk amacýn, Ýtalyan ordusunun 'Zýrhlý Piyade Savaþ Sistemi (AICS)' programý için yeni Ýtalyan ana muharebe tankýnýn (MBT) ve yeni Lynx platformunun endüstriyel olarak geliþtirilmesi ve ardýndan pazarlanmasý olacaðý ifade edildi. Ýtalyan AICS programýnýn, gelecekte 16 varyantta 1000'den fazla zýrhlý muharebe sisteminin tedarikini içerdiði aktarýldý.

Açýklamada, Rheinmetall tarafýndan geliþtirilen "Panther KF51"in, Ýtalyan ordusundaki Ariete modelinin yerini alacak yeni ana muharebe tanký olacaðý belirtildi.

Açýklamada görüþlerine yer verilen Rheinmetall Üst Yöneticisi (CEO) Armin Papperger, "Avrupa tank üretiminde yeni bir aðýr sýklet yaratýyoruz. Savunma teknolojisinin önde gelen iki Avrupa tedarikçisi olan Leonardo ve Rheinmetall, iddialý projeler yürütmek için güçlerini birleþtiriyor. Öncelikle Ýtalyan pazarýna hitap ediyoruz ancak gelecekte muharebe sistemlerini modernize etmeye ihtiyaç duyan diðer ortak ülkeleri de hedefleyeceðiz. Rheinmetall, Ýtalya'nýn gereksinimleri için mükemmel teknolojilere sahip." ifadelerini kullandý.

Leonardo Üst Yöneticisi (CEO) Roberto Cingolani de "Rheinmetall ve Leonardo, uluslararasý düzeyde rekabet edebilecek son teknolojiyi geliþtirmeyi hedefliyor." deðerlendirmesini yaptý.

- CÝNGOLANÝ: "BU ORTAK GÝRÝÞÝM, DAHA GÜVENLÝ BÝR AVRUPA ÝÇÝN BÜYÜME YÖNÜNDEKÝ ÝLK CÝDDÝ GÝRÝÞÝMDÝR"

Cingolani ile Papperger, ortak giriþimlerine iliþkin bugün ayrýca Roma'daki Yabancý Basýn Derneðinde ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Roberto Cingolani, ortak þirketin 6 kiþilik bir yönetim kurulu olacaðý bilgisini verirken "Bu anlaþmayý Leonardo'nun yakýn tarihinde imzaladýðý en önemli anlaþmalardan biri olarak görüyoruz. Kaybedecek zamanýmýz yok. Bu, yapýlacak en iyi baþlangýç." dedi.

Altyapýda büyük kurumsal ittifaklar yaratmazlarsa çok küçük kalacaklarýný dile getiren Cingolani, "Leonardo büyük ama ABD veya Çin gibi devlerle rekabet edecek kadar deðil. Küresel pazarda rekabetçi olabilmek için paylaþmaya açýk olmalýyýz. Bu ortak giriþim, daha güvenli bir Avrupa için büyüme yönündeki ilk ciddi giriþimdir." diye konuþtu.

Papperger de "Bir savaþ senaryosuna hazýrlýklý olmak için en önemli þey uzun vadeli anlaþmalardýr ve Ýtalyan hükümeti doðru olaný yapýyor ve uzun vadeli düþünüyor." ifadesini kullandý.

Almanya'nýn, 2 yýl öncesine göre kendini savunmasýna daha fazla odaklanmýþ durumda olduðunu belirten Papperger, Rheinmetall'in yýlda 4 bin savaþ aracý, 1000 kadar da teknik araç olmak üzere yýlda 5 bin araç üretme kapasitesine sahip olduðunu kaydetti.

Papperger ayrýca bir Fransýz gazetecinin sorusu üzerine, Fransa ile 2017'de yaptýklarý savunma anlaþmasýnýn yerine geçip geçmediði sorusuna, Fransa ile yaptýklarý anlaþmasýnýn ölü bir anlaþma olmadýðý yanýtýný verdi.

Cingolani, ayrýca bir soru üzerine, Ýtalya'nýn Ýngiltere ve Japonya ile Aralýk 2022'de duyurduðu "Küresel Hava Muharebe Programý (GCAP)" isimli 6. nesil savaþ uçaðý projesiyle ilgili bir süredir devam eden müzakerelerin hýzlandýðýný, Noel'den önce bir anlaþma imzalanabileceðini düþündüðünü söyledi.

Bu arada, basýnda çýkan haberlerde, Ýtalyan ordusunun ana muharebe tanký ve savaþ araçlarýnýn yenilenmesini hedefleyen bu projenin 10 yýl için 20 milyar avronun üzerinde bir sipariþ öngördüðü ifade edilirken genel olarak Avrupa aðýr tanký olarak bakýlan bu projenin, 50 milyar avronun üzerinde bir deðere sahip pazar olduðu kaydedildi.