Belçika merkezli savunma ve güvenlik dergisi Army Recognition, Türkiye'nin Roketsan aracýlýðýyla geliþtirdiði þu ana kadarki en uzun menzilli füzesi TAYFUN'u yakýn markaja aldý.
Türk savunma sanayisinin neferlerinden Roketsan'ýn çalýþmalarýna övgüde bulunan Belçika basýný, TAYFUN için yürütülen çalýþmalara atýfta bulundu. TAYFUN hakkýnda "Türkiye'nin büyüyen füze kabiliyetlerinde muazzam bir baþarýya iþaret etti" ifadelerini kullanan Belçika basýný, füzenin Mach 5.5 hýzýna ulaþabildiðine dikkat çekti.
TAYFUN'un Türkiye'yi seçkin füze teknolojisine sahip ülkeler arasýna soktuðunu yazan Army Recognition haberinde, "Mach 5'ten (ses hýzýnýn beþ katý) daha yüksek hýzlarda seyahat etme kabiliyetleriyle tanýmlanan hipersonik füzeler, benzeri görülmemiþ hýzlarý ve manevra kabiliyetleri nedeniyle modern savaþta oyun deðiþtiriciler olarak kabul ediliyor ve bu da onlarý tespit etmeyi ve engellemeyi oldukça zorlaþtýrýyor." ifadelerini kulandý.
Türkiye'nin savunma sanayindeki baþarýsý ve TAYFUN'un yeni varyantýndan bahseden Avrupa basýný, "Tayfun füzesinin hipersonik varyantýnýn geliþtirilmesi, Türkiye'nin stratejik ve savunma yeteneklerini geliþtirme yönündeki büyüyen hýrslarýný vurgulamaktadýr. Geleneksel olarak, füze teknolojisi Türkiye'nin savunma politikasýnýn temel bir bileþeni olmuþtur ve hipersonik yeteneklerin eklenmesi caydýrýcýlýk ve saldýrý potansiyeline önemli bir destek saðlamaktadýr." dedi.
Haberde ayrýca TAYFUN füzesinin 300 ila 1000 kilometre arasýndaki kýsa menzillerde hassas vuruþ yetenekleri hatýrlatýldý. Roketsan'ýn füzeyle ilgi daha ayrýntýlý özelliklerini açýklamadýðý belirtilerek, Türk savunma þirketinin Türkiye'nin füze teknolojisinin ilerlemesinde temel taþý olduðunu yazdý.
Ayrýca Tayfun füzesinin hipersonik varyantýyla elde edilen son baþarýnýn, Roketsan'ýn yüksek teknoloji silah geliþtirmedeki artan becerisini gösterdiði belirtildi.
Belçika basýnýn haberinde ayrýca þu ifadeleri kullandý;
"Hipersonik füzelerin geliþtirilmesi, ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerin bu son teknolojiye büyük yatýrýmlar yapmasýyla daha geniþ bir küresel silahlanma yarýþýnýn bir parçasý. Hipersonik füzeler, aþýrý hýzlarý ve çeviklikleri nedeniyle mevcut füze savunma sistemlerini aþma potansiyeline sahip ve bu da onlarý dünya çapýnda askeri cephaneliklerde en çok aranan yeteneklerden biri haline getirdi"
Türkiye'nin savunma sanayisindeki geliþmelerine atýfta bulunan Belçika basýný, "Türkiye'nin bu seçkin hipersonik füze üreticileri kulübüne girmesi, savunma duruþunda yeni bir dönemin sinyalini veriyor. Bu tür geliþmiþ teknolojiyi konuþlandýrma yeteneði, Türkiye'nin özellikle Akdeniz, Orta Doðu ve çevre bölgelerdeki bölgesel güvenlik dinamiklerindeki konumunu muhtemelen artýracaktýr. Yeni füzenin potansiyel menzili, Türkiye'ye yalnýzca savunma açýsýndan deðil, ayný zamanda bu bölgelerdeki güç projeksiyon yetenekleri açýsýndan da stratejik bir avantaj saðlayabilir." denildi.
Haberde son olarak þöyle ifadeler yer aldý;
"Tayfun'un hipersonik varyantýnýn baþarýlý bir þekilde geliþtirilmesi ve test edilmesiyle Türkiye, yalnýzca savunma yeteneklerini geliþtirmekle kalmadý, ayný zamanda küresel savunma arenasýnda büyüyen teknolojik becerisini de gösterdi. Dünya yakýndan izlerken, Türkiye'nin yeni hipersonik füzesi, 21. yüzyýlda lider bir askeri güç olma hedefinde önemli bir dönüm noktasýný iþaret ediyor."
Star Gazetesi