Cumhurbaþkaný Erdoðan, Cenk füzesini ilk kez duyurdu. Gezgin ve yakýn zaman önce test atýþý yapýlan Tayfun'un yanýna Cenk'in de eklenmesi 'neler oluyor?' sorusunu beraberinde getirdi. Uzmanlar, detaylarý bilinmeyen füzelerle ilgili "Ankara sahip olduðu imkanlarý açýklayarak düþmanca tutum sergileyen ülkelere net bir mesaj veriyor" görüþünde.
Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayii her geçen gün üzerine koyarak ilerlemeye devam ediyor. Son dönemlerde özellikle balistik füzeler ve seyir füzelerinde milli imkanlarla oldukça etkin çözümler ortaya koyan Ankara, bu alanda vites yükselterek devam edeceðe benziyor.
Üzerindeki sýr perdesi henüz kalkmayan Milli Seyir Füzesi Gezgin'e geçtiðimiz günlerde Rize'deki test atýþýna tanýklýk ettiðimiz Tayfun balistik füzesi eklenmiþ ve ciddi ses getirmiþti. Tayfun'un yankýlarý sürerken Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan katýldýðý bir programda kamuoyuyla ilk kez paylaþýlan yeni bir milli füzeden bahsetti.
"Tayfun'un menzili 561 kilometre. Onu daha da artýracaklar." diyen Erdoðan, "Tabii bu 561 kilometre, Yunanlýlarý ürkütmeye baþladý. Atina bu menzilin içinde diye. Cenk ve Gezgin füzeleri gibi daha nicelerinin müjdelerini zamaný geldikçe vereceðiz" cümlesiyle Cenk'i resmen duyurmuþ oldu.
Türkiye'nin ilk milli seyir füzesi Gezgin için ROKETSAN ve TÜBÝTAK SAGE'nin çalýþmalarý devam ediyor. Her ne kadar Ukrayna'daki savaþ nedeniyle projede yavaþlama olacaðý iddia edilse de sürece hakim isimler böyle bir sorunun yaþanmadýðýný açýklamýþtý.
Gezgin için açýk kaynaklara yansýyan bilgilere göre, proje son derece baþarýlý bir þekilde ilerliyor. Kritik aþamalarýn geçildiði Gezgin seyir füzesi tamamlandýðýnda Türkiye için çok büyük bir güç olacak. Gezgin projesinde hangi motorun kullanýlacaðý konusu henüz net deðil. Ancak yine bir Türk firmasý tarafýndan üretilen motorun kullanýlmasý bekleniyor.
Tayfun ise kamuoyuna henüz yansýyan ve menzili dýþýnda teknik özellerinin çok da duyurulmadýðý bir balistik füze. Ýlk günlerde füzenin menziliyle ilgili farklý söylentiler çýksa da Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Menzili 561 kilometre. Onu daha da artýracaklar" cümlesi hem mevcut durum hem de yakýn gelecekteki muhtemel çalýþmalar için anahtar niteliðinde.
Gezgin, Tayfun ve Cenk için bilgiler oldukça kýsýtlý. Ancak burada asýl üzerinde durulmasý gereken konulardan biri de Türkiye'nin bu bilgileri açýklýyor oluþu... Normal þartlarda ülkeler bu tür kabiliyetlerini mümkün olduðu kadar saklamayý tercih eder. Türkiye ise kýsa sürede açýkladýðý füzelerle genel yol haritasýnýn dýþýna çýktý. Peki bu neden önemli?
TRT Haber, Savunma Sanayii Araþtýrmacýsý Yusuf Akbaba ile bu sorunun cevabýný aradý.
Tayfun ve Gezgin ile beraber anýldýðý için Cenk'in de bir balistik füze olduðuna dair beklentisi var Akbaba'nýn. "Bu bir bilgi deðil. Sadece tüme varým" dedikten sonra muhtemelen Tayfun'dan farklý özellikler taþýdýðý için Cenk'in yeni bir isimle adlandýrýldýðýndan bahsediyor.
Türkiye'nin Kara Atmaca ve SOM gibi seyir füzeleri üzerinde çalýþtýðýný, supersonic füzelerle ilgili de Ankara'nýn bir takým projeleri olduðunu anýmsatan Akbaba, "Herkes daha uzun menzil bekliyor ancak ben menzilden ziyade Cenk'in güdüm yeteneðiyle öne çýkabileceðini düþünüyorum. Tayfun sahip olduðu menzille, Cenk güdüm yeteneðiyle konuþulabilir" ifadesini kullanýyor.
Yusuf Akbaba da füzelerin teknik bilgilerinden ziyade açýklandýklarý zaman aralýðýna dikkat çekiyor. Bir yanda Ukrayna-Rusya savaþýnýn yaþandýðýný, Pasifik'te tansiyonun iyice yükseldiðini ve nükleer füze atýlmasý riskinin gündemden düþmediðini hatýrlatýyor.
Türkiye'nin böyle bir ortamda çok uzun menzilli ve etki deðeri yüksek milli füzeler açýklamasýnýn önemine deðiniyor Akbaba ve sözlerini þöyle tamamlýyor:
"Normal þartlarda ülkeler bu tür kabiliyetlerini çok açýklamaz. Amaç düþmanýn sizin elinizde ne olduðunu tam olarak kestirememesidir. Tabi ki sizin çalýþtýðýnýz füzelerin ne olduðuna dair bilgi toplayabilirler ancak hangi aþamada olduðunuzu net þekilde söylemezsiniz. Buna 'sürpriz unsuru' deniliyor harp sahasýnda.
Gelinen nokta itibariyle Türkiye'nin daha farklý bir yöntem izlediðini görüyoruz. Daha Tayfun'un dumaný tütüyorken bu kez de Cenk'i duyduk. Ülkemizin daha önce bu denli kýsa aralýklarla böylesine kritik füzeleri duyurduðu bir dönem anýmsamýyorum.
Ben, Türkiye'nin 'yakýn tehdit' algýsýyla hareket ettiði kanaatindeyim. Bu 'bir ülke bizim için tehdit oluþturuyor' anlamýna gelmiyor. Hasmane tutumlarýný bir adým öteye götürüp 'agresif düþmanlýk' boyutuna taþýmak isteyen ülkeler var. Dünyanýn geldiði durum ortada. Tüm bunlarý alt alta koyunca Ankara elindeki kritik kabiliyetleri açýkça duyuruyor ve bir þekilde 'ön alýyor' diyebiliriz.
Hem Gezgin hem Tayfun hem de Cenk'in ülkemiz için çok ciddi çarpan güç olacaðýna inanýyorum. Türk savunma sanayii firmalarýnýn devam ettirdiði projeler var. Kamuoyuna açýklananlarýn yaný sýra geri planda süratle ilerleyen ve Ankara'nýn elini çok güçlü bir konuma taþýmasýný beklediðim baþka kritik projeler de var. Umarým hepsi sýrayla envantere girer..."