TB2 ve Albatros kamikaze ile dünyada bir ilk! Büyük bir baþarýya imza atýldý
ABONE OL

ASELSAN tarafýndan geliþtirilen ve içerdiði patlayýcýnýn su üzerinde yüksek hýzla düþman hedeflerine çarparak patlatýlmasýný saðlayan kamikaze ÝDA Albatros için Mersin'de test atýþý gerçekleþtirildi.

Test kapsamýnda 8'li sürü halinde hareket edebilen Albatros, hedef gemiye saldýrý gerçekleþtirdi. Üzerinde ROKETSAN'a ait mühimmat bulunan Albatros Kamikaze ÝDA sürüsünden bir araç hedef gemiye çarparak patladý. Baþarýyla tamamlanan test atýþý sonucunda 22 metrelik hedef gemi dakikalar içinde sulara gömüldü.

Atýþlý testte Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna baðlý Bayraktar TB2 insansýz hava aracý (ÝHA) da görev aldý. Uygulanan senaryo kapsamýnda Bayraktar TB2 tarafýndan tespit edilen hedefe, insansýz deniz araçlarý yönlendirildi.

Böylelikle dünyada ilk defa ÝDA-ÝHA müþterek operasyonu ile ÝDA sürüsü kamikaze saldýrý konsepti gösterilmiþ oldu.

Mersin açýklarýndaki test, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý Karargahý'nda bulunan Deniz Kuvvetleri Komutaný Oramiral Ercüment Tatlýoðlu, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün ile ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve diðer yetkililer tarafýndan da anbean takip edildi.

Öte yandan çevreye zarar vermemek için test öncesinde hedef geminin yýkandýðý, yakýt ve yað gibi kirlilik içerecek unsurlardan arýndýrýldýðý öðrenildi.