Asya basýnýnda yer alan analiz yazýsýnda Türkiye'nin savunma sanayiinde küresel bir oyuncu olarak ortaya çýktýðý belirtildi.
Türkiye'nin son yýllarda savunma sanayisini yerlileþtirmede önemli adýmlar attýðýný yazan Asya basýný, "Ülkenin yüksek kaliteli, uygun maliyetli savunma ekipmanlarý üretmedeki ilerlemeleri, Afrika ve Körfez gibi bölgelerdeki stratejik etkisini güçlendirdi. Özellikle Bayraktar TB2 olmak üzere Türk insansýz hava araçlarý, Azerbaycan'ýn Karabað çatýþmasýnda Ermenistan'a karþý kazandýðý kapsamlý zaferde önemli bir rol oynayarak Türk savunma teknolojisinin etkinliðini sergiledi. 2023'te savunma ihracatýnda rekor bir yýlý geride býrakan Türkiye, pazar payýnda yükseliþ eðilimini sürdürmeye hazýr" ifadelerini kullandý.
Savunma sanayisinin büyümesinin Türkiye'nin ulusal güvenlik stratejisinin önemli bir unsuru olduðu aktarýlan yazýda, "Yabancý tedarikçilere baðýmlýlýðý azaltarak ve yerel üretimi artýrarak Türkiye, stratejik özerkliðini artýrmayý ve sýnýrlarýnýn ötesinde güç yansýtmayý amaçlamaktadýr. Bu geliþen sektör, Ankara'nýn dýþ politikasýnýn temel taþýdýr ve yeni ittifaklar kurmasýna ve jeopolitik etkisini güçlendirmesine olanak tanýr" denildi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli bir büyüme ve dönüþüm yaþadýðý ifade edilen yazýda milli muharip uçaðýmýz KAAN'a iþaret edildi. Türkiye'nin KAAN ile ABD, Rusya ve Çin'in aralarýnda bulunduðu "5'inci nesil savaþ uçaðýný tasarlayabilen ülkeler kulübüne" dahil olduðu kaydedildi. KAAN'ýn tarafsýz ülkelerin siyasi kabulü ve mali deðerlendirmeleri için hayati bir boþluðu doldurduðu belirtildi.
TB2 OYUN DEÐÝÞTÝRÝCÝ OLDUÐUNU KANITLADITürkiye'nin savunma sanayisi, insansýz hava araçlarý, zýrhlý araçlar ve deniz platformlarý dahil olmak üzere çeþitli ürün kategorilerinde önemli ilerlemeler kaydettiði vurgulanan analiz yazýsýnda, "Bunlar arasýnda, özellikle Bayraktar TB2 olmak üzere insansýz hava araçlarý en fazla uluslararasý ilgiyi topladý. TB2, Suriye, Libya ve Karabað'daki çatýþmalarda etkili bir þekilde kullanýlarak modern savaþta bir oyun deðiþtirici olduðunu kanýtladý. TB2'nin baþarýsý, maliyet etkinliðiyle birleþen geliþmiþ teknolojisinde yatmaktadýr. ÝHA, NATO muadillerine göre rekabetçi bir fiyat noktasýnda ve kaliteden ödün vermeden sunulmakta olup, onu sýnýrlý savunma bütçelerine sahip ülkeler için çekici bir seçenek haline getirmektedir. Türkiye, ÝHA'lara ek olarak, Altay ana muharebe tanký ve Otokar ARMA tekerlekli zýrhlý araç gibi zýrhlý araçlarýn geliþtirilmesinde de ilerleme kaydetmiþtir" deðerlendirmesinde bulunuldu.
ABD, Birleþik Krallýk ve Fransa gibi ülkeler silah satýþlarýný siyasi koþullarla yaparken Türkiye'nin gerçekçi bir politika yaklaþýmý seçtiðinden bahsedildi.
TÜRKÝYE'DEN TEKNOLOJÝ TRANSFERÝYazýda, "Bu strateji daha az kýsýtlama ve teknoloji transferi ve ortak üretim için daha elveriþli koþullar içeriyor. Örneðin, Türkiye Katar ve Azerbaycan gibi ülkelerle birkaç ortak üretim anlaþmasý imzalayarak Türk savunma teknolojisinin yerelleþtirilmiþ üretimine ve montajýna olanak saðlýyor. Bu yaklaþým yalnýzca ortak ülkelerin teknolojik yeteneklerini geliþtirmekle kalmýyor, ayný zamanda ikili baðlarý güçlendiriyor ve Türk savunma þirketlerinin ortak giriþimlerde bulunmasý ve ek sözleþmeler elde etmesi için yeni pazarlar açýyor" denildi.
Afrika Boynuzu'nda varlýk gösterilmesinin Türkiye'nin bölgesel güvenlik dinamiklerini etkilemesine ve gücünü Kýzýldeniz ve Hint Okyanusu'na yansýtmasýna olanak saðladýðý ifade edildi.