TCG Anadolu'dan ilham aldýlar! Konteyner gemisini ''SÝHA gemisi''ne dönüþtürdüler
ABONE OL
Dünyanýn ilk 'SÝHA gemisi' TCG Anadolu'nun Türk donanma envanterine katýlmasýndan hemen sonra kollarý sývayan Ýran, limana çektiði Güney Kore yapýmý konteyner platformunu bir 'SÝHA gemisi'ne dönüþtürdü.

Tahran, gemiyi sýfýrdan tasarlayarak imâl etmek yerine büyük bir konteyner platformunu dönüþtürme metodunda karar kýldý. Bu kararýn ardýndan Güney Koreli Hyundai þirketince 2000 yýlýnda yapýlmýþ bir konteyner gemisi, Mayýs 2023'te Hürmüz Boðazý'na yakýn bir limanda belirdi.

'Sarvin' adýndaki yük gemisi, büyük bir hýzla savaþ gemisine dönüþtürülecekti. Bu amaçla Bandar Abbas kentinde bulunan Ýran Gemi Ýnþa ve Açýk Deniz Endüstrileri Tersanesi'nde (ISOICO) hummalý bir çalýþma baþladý.

240 metre uzunlukta ve 32 metre geniþlikteki geminin Hürmüz'deki dönüþüm iþlemleri ilk kez Ocak 2024'te PlanetLabs uydu fotoðraflarýyla ifþa oldu.

Yayýnlanan fotoðraflar, konteyner gemisine Ýranlýlarýn pist eklediðini ve komuta kontrol kulesinde bazý düzenlemeler yaptýklarýný gösteriyordu.

TCG ANADOLU'DAN ÝLHAM ALDILAR! KONTEYNER GEMÝSÝNÝ "SÝHA GEMÝSÝ"NE DÖNÜÞTÜRDÜLER

'Helikopter ve SÝHA gemisine Þehid Bahman Bagherî (Shahid Bahman Bagheri) adý verildi. Güvertesi geniþletilen gemiye 180 metrelik pist yapýldý.

Gemiyi gösteren uydu fotoðraflarýnýn ortaya çýkmasýnýn ardýndan Ýran devletine baðlý haber ajanslarý, Þehid Bagherî'nin varlýðýný doðrulayarak bu gemiyi þöyle tanýmladý:

"Þehid Bagherî açýk denizlerde Ýranlý balýkçýlarýn ve ülkenin ticaret hatlarýnýn korunmasýný saðlayacak mobil deniz þehridir."

Ýnsansýz platformlarýn daha kolay havalanmasý için rampa pist eklenen Þehid Bahman Bagherî gemisinin yeni fotoðraflarý sosyal medyada yayýnlandý. Ýran'ýn 'mini uçak gemisi' yakýnda deniz seyir testlerine baþlayacak.

AMÝRAL 'RADARDA GÖRÜNMÜYOR' DEDÝ

Uzak coðrafyalarda kamikaze dron ve çeþitli tipte SÝHA uçurmaya hazýrlanan Ýran gemisinin ilk uçuþu hangi insansýz sistemle gerçekleþtireceði merak konusu oldu.

Ýran'ýn SÝHA gemisi, mevcut haliyle dikey fýrlatma sistemi ve yakýn hava savunma sistemlerinden yoksun görünüyor. Konteyner gemisinden dönüþtürülmüþ Þehid Bahman Bagherî'nin 21 metre yüksekliðe sahip olduðu belirtiliyor.

Gemi yapým aþamasýnda ilk kez görüntülendiðinde buna iliþkin bir açýklama yapan Ýran Donanma Komutaný Tuðamiral Alireza Tangsiri, geminin havuzlu hangarýnda 30 adet devriye botu konuþlandýrýlabileceðini iddia etmiþ ve "Yakýn gelecekte gençlerimizin yerli olarak tasarlayýp ürettiði Þehid Bahman Bagherî ismindeki gemiyi donanmamýza katacaðýz" demiþti.

Gemide kullanýlacak füzelerin yerli olarak üretildiðini kaydeden Tangsiri, 240 metrelik konteyner gemisinin 'radarda görünmediðini' ileri sürmüþtü.