''TULGA'' 2025'te görevde olacak
ABONE OL

BMC Ýcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçýntaþ, AA muhabirine, BMC'nin yürüttüðü projelerle ilgili açýklamalarda bulundu.

Son yýllarda dünyanýn savaþlarla sarsýlmaya baþladýðýný belirten Yalçýntaþ, ülkelerin savunma sanayisine yönelik yatýrýmlarý artýrdýðýna iþaret etti.

Kendilerinin de yaþanan son savaþlardan elde edilen tecrübelere göre yeni araçlar üzerinde çalýþtýklarýný dile getiren Yalçýntaþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu savaþlarda edinilen tecrübeler de yeni ihtiyaçlar doðurdu. Bu ihtiyaçlar doðrultusunda Türk Silahlý Kuvvetlerinin taleplerinde hem bazý deðiþiklikler hem de bazý daha evvel olmayan noktalar oluþtu. Bu çerçevede Türk Silahlý Kuvvetleri ile geliþtirmekte olduðumuz araçlar var. Bunlarýn çok fazla detaylarýný vermeyeyim, geliþme aþamasýnda olduðundan dolayý ama þunu söyleyebilirim; çok hýzlý hareket kabiliyetine sahip, otonom özellikleri olan, uzaktan kullanma özellikleri olan akýllý araçlara bir yöneliþ var. Bu anlamda da bizlerin de geliþtirmekte olduðu yeni araçlar var."

- "TULGA" 2025'TE YOLLARDA OLACAK

Ýlk kez Ýzmir'de düzenlenen TEKNOFEST'te sergilenen Türkiye'nin ilk yerli ve milli, doðuþtan zýrhlý SUV'u TULGA'ya iliþkin bilgi veren Yalçýntaþ, aracýn pikap versiyonunun da bulunduðunu söyledi.

Aracýn doðuþtan zýrhlý olarak tasarlandýðýný belirten Yalçýntaþ, þunlarý ifade etti:

"Þu anda TULGA aracýmýzýn hedef kitlesi jandarma ve emniyet. Onlarýn ihtiyaçlarýna göre tasarlandý, onlarýn ihtiyaçlarýna göre üretildi. Þu anda prototiplerin üretilmesi bitti, test aþamasýndalar. Bu testin en az 6 ay, çýkacak olan sonuçlara göre belki biraz daha uzun 8 veya 10 ay süreceðini düþünüyoruz. Dolayýsýyla test aþamasý herhalde 2024 sonuna doðru biter. 2025 baþýnda da inþallah bunu hem Emniyet Genel Müdürlüðü'müze hem de jandarmamýza vermiþ oluruz. Bunun sivil versiyonu ne yazýk ki olmayacak. Zýrhlý bir araç olduðundan dolayý sivillere hitap eden bir araç deðil."

- MOTOR ÇALIÞMALARI

BMC'nin 4 tip yerli motor üzerinde çalýþtýðýný, 400 beygirlik "Tuna" ismini verdikleri motorda seri üretime baþladýklarýný anlatan Yalçýntaþ, "Bu motorun hem tüm tasarýmý bize ait hem de yerli olarak üretiliyor. Dolayýsýyla tüm haklarý da bizim. Hiçbir lisans altýnda deðildir. Bunu þu anda 'Kirpi' ve 'Vuran' gibi zýrhlý araçlarýmýza takýyoruz." dedi.

Diðer 3 motor üzerinde çalýþmalarýn sürdüðünü dile getiren Yalçýntaþ, þöyle konuþtu:

"Ýkinci geliþtirdiðimiz motor bunun bir büyüðü, 'Azra' adýný verdiðimiz 600 beygirlik motorumuz. Bunu 8x8 büyük askeri kamyonlara takacaðýz. Bu motorumuzun seri üretime giriþ tarihi büyük ihtimalle 2025 ortasý veya sonu olacak. Bu motorun ayný þekilde 'Marin', yani deniz versiyonunu da geliþtiriyoruz. Bu su üstü insansýz deniz araçlarýnda kullanýlacak. Türk Deniz Kuvvetlerinin muhtelif deniz gemilerinde yardýmcý motor olarak kullanýlacak. Bu da 2025'in ortasý gibi gözüküyor. Üçüncü geliþtirdiðimiz 1000 beygir gücündeki güç grubu. Güç grubundan kastettiðimiz, motor var, transmisyon var ve soðutma grubu var. Bu fýrtýna obüslerinde kullanýlacak. Seri üretime giriþ tarihini 2026 sonlarý olarak hedefledik. Dolayýsýyla 2026 sonlarýndan itibaren inþallah ürettiðimiz fýrtýna obüslerinin hepsi yerli güç grubuyla hizmete girmiþ olacak. Bir de 1500 beygirlik güç grubumuz var. Altay tankýmýzý yerli olarak hareket ettireceðiz. Bunda da 2027 sonu 2028 baþý gibi seri üretim gözüküyor. Ýnþallah bu 4 tip motorumuzla Türk Silahlý Kuvvetlerine ve de ayný þekilde dost ve müttefik ülkelerin silahlý kuvvetlerine hizmet edeceðiz."

- "2023'Ü DAHA ÝYÝ RAKAMLARLA KAPATACAÐIMIZA ÝNANIYORUZ"

BMC olarak geçen yýl savunma sanayi kara aracý ihracatýnda Türkiye birincisi olduklarýný belirten Yalçýntaþ, þunlarý kaydetti:

"Türk Silahlý Kuvvetleri dünyanýn en iyi ordularýndan bir tanesi. Bu çerçevede Türk Silahlý Kuvvetlerinin kullandýðý araçlar tüm ordular tarafýndan kullanýlmak isteniyor ve büyük talep görüyor. Bu yüzden Türk savunma sektörünün ihracatý da her geçen gün artýyor. 2022 yýlýnda biz Türk savunma sanayi kara aracý ihracatýnda Türkiye birincisiydik. Tüm Türkiye'nin savunma sanayii kara aracý ihracatýnýn yüzde 45'ini biz gerçekleþtirdik. Tüm üretimimizin yaklaþýk yüzde 85'ini ihraç ettik. 2023 yýlýnda bu rakamlar artarak devam etti. Dolayýsýyla 2023'ü çok daha iyi rakamlarla kapatacaðýmýza inanýyorum. 2024'te de yeni ürünlerimizin devreye girmesiyle hem Türk Silahlý Kuvvetlerine hem de dost ve müttefik ülkelerin silahlý kuvvetlerine hizmet etmeye devam edeceðiz."