Turbofan uçak motoru TEI-TF6000 sürprizi!  Yüzbinlerin karþýsýna çýktý
ABONE OL

TUSAÞ Motor Sanayi AÞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akþit, her yýl TEKNOFEST'te yeni bir þeyi ziyaretçilerle buluþturmaya çalýþtýklarýný belirttti. Akþit, TEKNOFEST'e her yýl bir sürprizle geldiklerini anlattý. Akþit ayrýca önümüzdeki yýl içinde bir sürprizle TEKNOFEST'e geleçeklerini açýkladý.

TEKNOFEST ADANA'DA TURBOFAN UÇAK MOTORU TEI-TF6000 SÜRPRÝZÝ

Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST Adana, T3 Vakfý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde, kamu kuruluþlarý, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluþlarýnýn da aralarýnda olduðu 128 kurumun katýlýmýyla Adana Havalimaný'nda gerçekleþtiriliyor.

TEKNOFEST'in paydaþlarý arasýnda yer alan TEI, geliþtirdiði milli uçak motorlarýný ziyaretçilere tanýtýyor. TEI'nin standýnda sergilenen motorlar arasýnda, Türkiye'nin ilk milli turbofan uçak motoru TEI-TF6000, Türkiye'nin ilk yerli helikopter motoru T700-TEI-701D, Türkiye'nin ilk milli turbodizel havacýlýk motoru TEI-PD170, Türkiye'nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400, Türkiye'nin en güçlü milli havacýlýk motoru TEI-TF10000 yer alýyor.

Stantta ayrýca Airbus A320 ve Boeing 737 uçaklarýna güç veren leap motorunun TEI'de üretilen parçalarý da sergileniyor. Katmanlý imalat parçalarý da ziyaretçilere tanýtýlanlar arasýnda.

TEI ayný zamanda TEKNOFEST kapsamýndaki Jet Motor Tasarým Yarýþmasý'nýn yürütücülüðünü yapýyor.

- "TF6000 MOTORUNUN KENDÝSÝNÝ TEKNOFEST ADANA'YA GETÝRDÝK"

Mahmut Akþit, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, her yýl TEKNOFEST'te yeni bir þeyi ziyaretçilerle buluþturmaya çalýþtýklarýný belirterek, daha önce plastik modelini sergiledikleri TF6000 motorunun bu yýl kendisini TEKNOFEST Adana'ya getirdiklerini söyledi.

Her yýl bir sürprizle TEKNOFEST'e geldiklerini anlatan Akþit, "Ýnþallah önümüzdeki yýla baþka bir sürpriz hazýrlamaya çalýþacaðýz." dedi.

Akþit, TF6000 motorunun Türkiye'nin gerçek anlamda ilk uçak motoru olduðunu aktararak, þunlarý kaydetti:

"TF6000, turbofan askeri bir uçak motoru. 6 bin libre sýnýfýndaki motorumuz, Türkiye'nin de artýk uçak motoru üretebildiðinin delili. Daha önce, 'bu motorlarý yapýp çalýþtýrdýðýmýzda havacýlýk motorlarý teknolojileri açýsýndan havacýlýkta Süper Lig'e çýkmýþ olacaðýz' demiþtim. ABD, Ýngiltere, Fransa, Almanya ligine, kendi motorlarýný geliþtirmiþ ülkeler sýnýfýna, Süper Lig'e çýktýk. Motoru þubat ayýnda çalýþtýrdýk. 15 bin devire kadar da çýkardýk ve orada uzun süre de tuttuk. Þu ana kadar 60'a yakýn baþarýlý bir þekilde testler yaptýk."

- "GENÇLER, KOMPLEKS VE YÜKSEK TEKNOLOJÝ GEREKTÝREN MOTORLARI BÝLE ÝLGÝYLE TAKÝP EDÝYOR"

Gençlerin TEKNOFEST Adana'daki stantlarýna ilgi göstermesinin kendilerini çok mutlu ettiðini vurgulayan Akþit, "'Zamane çocuklarý' teknolojik þeylere çok meraklýlar. Gençler, bu kadar kompleks ve yüksek teknoloji gerektiren motorlarý bile ilgiyle takip ediyorlar. Þaþýracaðýnýz sorular soruyorlar. Hepsini tebrik ediyorum. Bu bize umut veriyor. Bu gençlerimiz üniversiteli olacaklar, mezun olacaklar, görevi onlara devredeceðiz. Yeni gelen nesil teknolojik konularda çok daha farkýnda, çok daha bilinçli ve çok daha hevesli." diye konuþtu.

Akþit, yürütücülüðünü üstlendikleri Jet Motor Tasarým Yarýþmasý'na iliþkin þu ifadeleri kullandý:

"Daha önce küçük bir jet motoru yarýþmasý yaptýk. Yapýp çalýþtýrdýklarýmýz oldu. Her yýl ayný yarýþmayý yapmamak için yavaþ yavaþ daha zor kýsýmlara geçtik. Bu seneki yarýþmamýz çift kademe bir fan tasarýmý. Bu aslýnda transsonik süpersonik çalýþan bir fan. Bunu lise öðrencilerimizin tasarlamasý çok zor. Üniversite seviyesinde bir yarýþmaydý. Milli Savunma Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ilk üçü paylaþtýlar. Kendilerini tebrik ediyorum. Gerçekten genç arkadaþlarýmýz çok harika tasarýmlar çýkardýlar. Yavaþ yavaþ bu gençleri yarýþmadan sonra ekibimize katýyoruz ve gerçek motorlarýn baþýna oturtuyoruz. TEI'de çalýþmak, kariyer yapmak için de iyi bir fýrsat. Çok sürpriz ekipler de çýkýyor. Yarýþmayý ilk yaptýðýmýz yýllarda Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi yeni kurulmuþtu. Oradan bir ekip birinci olmuþtu ve çok parlak arkadaþlarýmýz çýktý. Þu anda bizde çalýþýyorlar. Bunlar bizim için umut ve sevinç kaynaðý."

  • TEI-TF6000
  • turbofan
  • uçak motoru
  • TUSAÞ