Türk mühendisler baþ aðrýtan dronlara karþý geliþtirdi! Dakikada 1500 atým yapan sisteme destek veriyor
ABONE OL

Türk mühendisler, savaþ alanlarýnda sayýlarý ve tehdit düzeyleri hýzla artan dronlarý etkisiz hale getirmek için muadillerine göre ekonomik bir imha sistemi oluþturdu.

Ostim Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren DIGITEST, elektronik ve elektromekanik sistem tasarýmý/üretimi yapýyor, çeþitli test cihazlarý ile atýþ kontrol, komuta kontrol, görüntüleme, elektro-optik gibi alanlarda ürünler geliþtiriyor.

DIGITEST, sahip olduðu bu yetenekleri kullanarak son dönemde muharebe sahasýnda ciddi bir tehdide dönüþen dronlara karþý dakikada 1500 atýma ulaþabilen 12,7 milimetre Gatling Topu ve 12,7 milimetre Uzaktan Kumandalý Stabilize Silah Sistemi'nin kullanýldýðý tedbir sistemi geliþtirdi.

DIGITEST Savunma ve Havacýlýk Genel Müdürü Sefer Erseven, SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarý'nda, dron karþý tedbir sistemine iliþkin AA muhabirinin sorularýný cevapladý.

Fuar kapsamýnda 3 namlulu 12,7 milimetre silah sistemini tanýttýklarýný ifade eden Erseven, ayný zamanda oluþturduklarý sistemle bu silahý bir dron savar çözümü olarak konumlandýrdýklarýný söyledi.

Erseven, sistemin radar ile tespit ettiði tehditleri belirli bir noktada güvenli þekilde imha etmeyi saðladýðýný belirterek, "Dronlarýn maliyetleri her geçen gün düþüyor. Karþý tedbir alarak daha ekonomik çözümlerle imha etmeniz gerekiyor. Bu yüzden klasik mühimmatlarla daha ucuz çözümlerle bertaraf edeceðimiz silah sistemleri geliþtiriyoruz." dedi.

Dronlarýn sistem tarafýndan nasýl tespit edildiðini de anlatan Erseven, yaklaþýk 10 kilometrelik tespit yeteneðine sahip radarlarýn havada oluþabilecek her türlü hareketi ve tehditleri belirlediðini aktardý. Bu tehditlerin daha sonra silah üzerinde bulunan elektro-optik sistemler ile izlenip doðrulandýðýný belirten Erseven, tehditlerin etki alanýna girmesinin ardýndan güvenli þekilde bertaraf edildiðini kaydetti.

Sistemin tamamen yerli firmalarýn kabiliyetleri kullanýlarak geliþtirildiðini vurgulayan Sefer Erseven, þöyle konuþtu:

"Çözümümüz radarýmýzdan, komuta kontrol merkezine ve silah sistemlerine kadar tamamen Türkiye'de tasarlandý, üretildi ve aktif olarak þu anda testleri gerçekleþtiriliyor. Ürün tamamen bitti. Önümüzdeki ay son kabul testlerimizi yapacaðýz. Ondan sonra da envantere girmiþ olacak sistemler. Ýlgi çok fazla. Yurt dýþýndan talep çok daha fazla. Ýnanýlmaz güzel tepkiler alýyoruz. Fuarda olmamýza raðmen iki sistem üzerinde de anlaþma imzalandý. Son kullanýcý belgeleri geldikten sonra ihraç lisanslarýyla inþallah ihraçlarý yapýlacak."