Türk savunmasý cazibesini artýyor! 170 ülkede aktif kullanýlýyor
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün, kalite, performans ve maliyet etkinliðiyle ön plana çýkan Türk savunma sanayisi ürünlerinin Avrupa ve dünyanýn her yerindeki kullanýcýlarýnýn arttýðýný belirtti.

Haluk Görgün, Türk savunma sanayisinin kara aracý üreticileri Otokar ve Nurol Makina'nýn, Estonya'ya yaklaþýk 230 adet 4X4 ve 6X6 zýrhlý personel taþýyýcý ihracatýna yönelik Tallinn'deki sözleþme imza törenine katýldý.

Görgün, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türk savunma sanayisinin her geçen gün güzel haberler paylaþtýðýný söyledi.

Askeri kara araçlarýnda Türk þirketlerinin 20'den fazla ülkeye farklý büyüklükteki araçlarýný ihraç ettiðine deðinen Görgün, "Bu platformlara sahip oldukça ve bu platformlarýn üzerinde kullanýlan teknolojik ekipmanlarý kendi ülkemizde geliþtirip fonksiyonlarýný arttýrdýkça yurt dýþýnda tercih edilme sebeplerini de ön plana çýkarmýþ oluyoruz. Tabii ki maliyet etkin olmasý, zamanýnda teslim edilebilmesi, verilen sözlerin tutulmasý, satýþ sonrasý bakýmlarýn güvence vermesi tercih sebepleri arasýnda oluyor son kullanýcýlar tarafýndan. Son olarak NATO müttefiklerimizden bir tanesi Estonya'yla kara araçlarýnda önemli bir anlaþma saðladýk. Hem 6X6 hem 4X4 iki farklý firmamýz güzel imzalar attýlar." diye konuþtu.

Türkiye'nin savunma sanayisinin ürün geliþtirme sürecinde çok büyük tecrübeler edindiðini vurgulayan Görgün, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bu tecrübeler sadece kendi ülkemizde yerli ve milliliði üst düzeye çýkarma konusunda deðil. Ayný zamanda yurt dýþýndan alýmla baþlayan süreçte þimdi kendi tasarýmlarýmýzý yapýp, platformlarýmýzý üretip, ihraç etme aþamasýna geldik. Bu süreç bize çok ciddi tecrübe kazandýrdý. Bu kazanýlan tecrübeyle ihracat faaliyetlerine giriþtiðimizde firmalarýmýz, Milli Savunma Bakanlýðýmýz, Savunma Sanayi Baþkanlýðý personelimiz karþý tarafý çok iyi anlayýp, ihtiyaçlarý çok iyi bilip bunlarý çözümünü masaya samimi þekilde koyuyor. Bunun yanýnda hem teknik olarak iyi, hem ekonomik olarak tercih edilen ürünler de sunduðumuzda bu ihracat haberlerini paylaþýyoruz."

- TÜM AKTÖRLER ÝHRACAT ÝÇÝN BÝRLÝKTE ÇALIÞIYOR

Türk savunma sanayisinin geçen yýlý 4,4 milyar dolar ihracat rakamýyla kapattýðýný anýmsatan Haluk Görgün, bu yýlki beklentileri yakalamak için özel þirketlerin, Vakýf þirketleri ve baðlý ortaklýklarýnýn, Milli Savunma Bakanlýðýnýn, Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn birlikte koordineli çalýþtýðýný belirtti.

Hedeflerinin ihracatý artýrmak olduðunu vurgulayan Görgün, þunlarý kaydetti:

"Hem karada hem havada hem denizde büyük platformlar üretiyoruz. Kendi ihtiyaçlarýmýzý karþýlýyoruz. Kendi ihtiyaçlarýmýzý karþýlamakla birlikte dost ve müttefik ülkelerimizin ihtiyaçlarýný da tercih edilen bir ortak olarak karþýlamak için elimizden geleni yapýyoruz. Bunlarýn içindeki alt sistemleri, teknolojik sistemleri, sensörleri yapabiliyoruz, geliþtirebiliyoruz. Bunlarý farklý fonksiyonlarda kullanýlabilecek hale getirebiliyoruz. Ýnsan, insansýz sistemler... Malumunuz insansýz hava araçlarýmýz, SÝHA'larýmýz zaten dünyada ayrý bir marka. Denizde, karada ve havada yine bu insansýz sistemlerle geliþtirdiðimiz ve envantere katmak üzere olduðumuz birçok platformumuz var. Ýþte bunlar, bütün platformlar kendi envanterimizde kullanýldýkça ve elde ettiðimiz sahadaki tecrübe ürünlere teknolojik yönleriyle aktarýldýkça ve maliyet etkin hale getirildikçe bahsettiðim birikimle beraber yurt dýþýnda da tercih ediliyor olacak ve ihracatýmýz artacak diye düþünüyorum. Bütün gayretlerimiz bu yönde."

- 170'TEN FAZLA ÜLKE, 230'DAN FAZLA ÜRÜN

Haluk Görgün, dünyanýn farklý bölgelerinden Türk savunma sanayisi ürünlerine gösterilen ilgiye iliþkin þöyle konuþtu:

"Ürünlerimizi son derece kaliteli yapýyoruz. Önemli test süreçlerinden geçiriyoruz. Her türlü çalýþma þartlarýna uygun ürünler geliþtiriyoruz. Sadece Avrupa'da deðil dünyanýn her yerinde kullanýcýlarýmýz artmaya baþladý. 170'in üzerinde ülkeye savunma sanayisi ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Ürün çeþitliliðimiz de çok fazla.

230'un üzerinde farklý ürün Türkiye'den dost ve müttefik ülkelere ihraç edilir durumda. Avrupa'da da farklý ülkelerde son zamanlarda geliþen anlaþmalarý farklý platformlar için kara, hava vesaire konuþuyoruz, satýþýný gerçekleþtiriyoruz. Bunlar sadece Avrupa'da deðil dünyanýn her tarafýnda geçerli. Elde ettiðimiz tecrübe, birikim, yetkinlik, kapasite ve kaliteyle bu örnekler artacak diye deðerlendiriyorum."