Türkiye altý ülkeden biri olacak! Tarihi teknoloji tamamen milli silahlarla donatýlacak
ABONE OL

Tatlýoðlu, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlýðýnda düzenlenen Aksaz Tersanesi Komutanlýðý Açýlýþ ve Deniz Platformu Teslim Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Deniz Kuvvetleri'nin stratejik unsurlarýnýn baþýnda denizaltýlarýn geldiðini belirtti.

Bugün donanmaya katýlarak caydýrýcý güçlerini arttýracak havadan baðýmsýz tahrik sistemine sahip ilk denizaltý "TCG PÝRÝREÝS"in hizmete giriþinin haklý gururunu yaþadýklarýný ifade eden Tatlýoðlu, "Bu denizaltýmýz uzun süre satha çýkmak zorunda kalmadan gizliliðini azami seviyede idame ederek harekat icra edebilecek, kendi milli güdümlü mermilerimiz 'ATMACA' ve 'GEZGÝN'e ilave olarak yakýn zamanda harp atýþý ile etkisini gördüðümüz, gururumuz milli ve yerli 'AKYA' torpidomuzu kullanacaktýr. Ayný proje kapsamýnda inþa edilen ikinci denizaltýmýz 'HIZIRREÝS', 2023 yýlý mayýs ayýnda denize indirilmiþtir. Bugün bayraðýmýzý çekerek seyir deneyimlerine baþlayacak olan denizaltýmýz 2025 yýlýnda hizmete girecektir." diye konuþtu.

Oramiral Tatlýoðlu, diðer yandan projenin üçüncü denizaltýsý olan "MURATREÝS"in Haziran 2024'te havuza çekilmesini müteakip havuz donatým faaliyetlerine baþlandýðýný aktardý.

"MURATREÝS" denizaltýsýnýn 2026 yýlý içerisinde hizmete gireceðini bildiren Tatlýoðlu, sözlerine þöyle devam etti:

"2024 yýlýnda 'PÝRÝREÝS', 2025 yýlýnda 'HIZIRREÝS', 2026 yýlýnda da 'MURATREÝS' denizaltýlarýnýn hizmete girmesinin ardýndan proje kapsamýnda inþasý devam eden diðer 3 denizaltýmýz da müteakip her yýl olacak þekilde hizmete girecek ve 6 gemiden oluþan Reis sýnýfý D/A projesi tamamlanacaktýr. Bu sayede Mavi Vatan'daki hak ve menfaatlerinin gözetilmesi için Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýmýzýn envanterindeki stratejik öneme sahip denizaltýlarýmýzýn sayýsý artmýþ olacaktýr. Bu projede elde edilen tecrübe ve bilgi birikimi ile milli denizaltýmýzý inþa etme açýsýndan da büyük kazanýmlar elde edilmiþtir. Milli denizaltýlarýmýzýn ilkinin inþasýna 2025 yýlýnda baþlanacaktýr. Milli Denizaltý Projesi ile kendi denizaltýmýzý inþa etme konusundaki hedefimize ulaþarak kendi denizaltýsýný dizayn, inþa edebilen dünyadaki altý ülkeden biri olacaðýz. Milli denizaltýmýzý milli sistem ve cihazlarla donatýp tamamen milli silahlarla kullanmak ise nihai hedefimizdir."

Deniz Kuvvetleri Komutaný Oramiral Ercüment Tatlýoðlu, bu kapsamda, her türlü iklim þartýnda gece ve gündüz denizaltýlarýnýn inþa, bakým, onarým ve modernizasyon faaliyetlerinin icra edilebileceði 3000 tonluk kapalý denizaltý havuzunun da bugün hizmete alýndýðýný dile getirdi.

- "ÞÝMDÝ DÖRDÜNCÜ TERSANEMÝZ OLAN AKSAZ TERSANEMÝZE KAVUÞUYORUZ"

Kapalý denizaltý havuzunun milli denizaltý üretimi hedefinin bir parçasý olmasý nedeniyle milli teknolojinin geliþimine katkýda bulunacak kritik ve stratejik bir öneme sahip olduðunu vurgulayan Oramiral Tatlýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Bugün burada, MÝLGEM korvet ve fýrkateynlerimizi baðrýndan çýkaran Ýstanbul Tersanesi, hizmete aldýðýmýz Reis sýnýfý denizaltýlarý inþa eden Gölcük Tersanesi ve Ege'deki stratejik öneme sahip Ýzmir Tersanesinden sonra þimdi dördüncü tersanemiz olan Aksaz Tersanemize kavuþuyoruz. 13 bin metrekaresi kapalý alan olmak üzere 113 bin metrekare alana sahip olan Aksaz Tersanesi Komutanlýðý 7500 tonluk yüzer havuz, 450 tonluk çekek yeri ve 100 tonluk yüzer vinç ile fýrkateyn ve korvetler baþta olmak üzere birçok farklý tip su üstü gemisi ve denizaltýlarýmýza hizmet vermektedir. Aksaz Tersanesi Komutanlýðýnýn mevcut imkan ve kabiliyetlerinin arttýrýlmasý çerçevesinde, TCG ANADOLU'yu ve envantere alacaðýmýz uçak gemisini de havuzlayabilecek bir taþ havuzun da yakýn gelecekte hizmete girmesi planlanmaktadýr. Bundan sonraki hedefimiz Doðu Akdeniz harekat alanýnda kritik önemi haiz Mersin Tersanemizin teþkili ve açýlýþý olacaktýr."

Tatlýoðlu, bugün ayrýca Deniz Kuvvetlerinin muharip unsurlarýna harekat alanýnda lojistik destek saðlayacak üç yakýt gemisini de hizmete almanýn mutluluðunu yaþadýklarýný söyledi.

Bu gemilerin yüzer muharip unsurlarýn limanlarda ve harekat alanýnda lojistik bütünlemelerini süratli ve etkin bir þekilde gerçekleþtirerek harekatýn kesintisiz icra edilmesine imkan saðlayacaðýný belirten Oramiral Tatlýoðlu, sözlerini þöyle tamamladý:

"Son 15 yýl içerisinde 73 adet yüzer platform, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý envanterine girmiþtir. Milli fýrkateyn, milli korvet, milli hücumbot, milli mayýn avlama gemisi, milli amfibi ve lojistik gemilerine sahip Türk Deniz Kuvvetlerimiz, ayný zamanda milli ve yerli ÝHA ve ÝDA'larýmýz, milli güdümlü mermilerimiz, milli torpidomuz ve milli yapým deniz mayýnlarýmýza sahiptir. Dosta güven düþmana korku veren Türk Deniz Kuvvetleri sadece Mavi Vatan ve çevre denizlerde deðil, ilgi alanýmýz olan tüm deniz ve okyanuslarda þanlý bayraðýmýzý dalgalandýrmaktadýr. Her geçen gün yeni platformlar ile geliþen ve güçlenen Deniz Kuvvetlerimiz, bu kazanýmlarýna uygun olarak yeni üslenme ve teþkilatlanma faaliyetlerini de hayata geçirmektedir. Sayýn Cumhurbaþkaným; bugün yaþadýðýmýz gurura vesile olan, son dönemde milli ve yerli savunma sanayimizin ve bu kapsamda Deniz Kuvvetlerimizin daha da güçlenmesini mümkün kýlacak projelerin hayata geçirilmesine önderlik eden ve himayelerini bizden esirgemeyen Zat-ý Devletlerine ve Sayýn Milli Savunma Bakanýmýza þahsým ve Deniz Kuvvetleri olarak þükranlarýmý sunarým."

Cumhurbaþkaný Erdoðan: Mavi Vatan'a 'masal' diyenlere aldýrmadan yürüyeceðiz

Bakan Güler: Deniz sistemlerimizin bakým ve onarýmý daha yüksek kapasitede icra edilecek

  • Tatlýoðlu
  • denizaltý projesi
  • milli sistem ve cihazlar
  • milli silahlar