Türkiye artýk dýþarýdan satýn almayacak! Seri üretim baþladý
ABONE OL

Türkiye'nin hafif mühimmat ihtiyacýný yerli imkanlarla karþýlamak üzere kurulan ve ülke ekonomisine yýllýk 80 milyon avro katký saðlamasý planlanan Mite Defence fiþek fabrikasý, seri üretime baþladý.

Çorum Sungurlu Organize Sanayi Bölgesi'nde 404 bin metrekare açýk, 30 bin metrekare kapalý alana sahip tesisin temeli, 13 Aðustos 2022'de Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan atýldý.

Türkiye'de tek seferde temeli atýlan en büyük savunma sanayisi yatýrýmlarýndan olan tesiste deneme üretiminin baþarýyla tamamlanmasýnýn ardýndan 9,19 milimetre fiþeklerin seri üretimine geçildi.

Mite Defence Genel Müdürü Fatih Doðan, AA muhabirine, tam kapasite üretime ulaþmalarýyla Türkiye'nin hafif mühimmat ihtiyacýný karþýlayacaklarýný, Türkiye'nin bu alanda pazar olmaktan çýkýp üretici pozisyonuna geçeceðini söyledi.

Tesiste üç farklý çapta mermi üreteceklerini belirten Doðan, "Milli Savunma Bakanlýðýmýzýn denetimlerinden geçerek þu anda 9,19 milimetre diye tabir ettiðimiz fiþeklerimizin üretimini yapýyoruz. Bir sonraki aþamada 5,56 milimetre, 45 kalibre diye tabir ettiðimiz fiþeklerin üretimine geçeceðiz. Daha sonra 7,62 milimetre, 51 kalibreli fiþeðimizi Türk savunma sanayisine vermiþ olacaðýz." dedi.

Tesiste 150 kiþinin çalýþtýðýný, tam kapasite üretime geçmeleriyle istihdamýn 400'e kadar yükseleceðini vurgulayan Doðan, "Tesiste yýlda 360 milyon fiþek üretmeyi planlýyoruz. 360 milyon fiþeði Milli Savunma Bakanlýðýmýz, asker ve polisimize verdikten sonra ihracatýný da yapacaðýz." ifadesini kullandý.

Tesisin tam kapasiteye ulaþmasýyla Türk savunma sanayi sektörüne yýllýk 80 milyon avro civarýnda ekonomik katký saðlayacaklarýnýn altýný çizen Doðan, "Bu bizim için çok deðerli. Artýk Türk savunma sanayi kesinlikle dýþa baðýmlý deðil. Artýk yerli ve milli ürünlerimizi üretiyoruz. Türk savunma sanayisi geçmiþte dýþa baðýmlýyken bugün kendi fiþeðini üreten, kendi savunma sanayi araçlarýný üreten pozisyona geldi. Bu da ülkemiz adýna gurur verici." diye konuþtu.

Doðan, Türkiye'nin, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan öncülüðünde savunma sanayisini geliþtirdiðine dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"1980 öncesinde dýþa baðýmlý bir Türk savunma sanayisi var. Sonrasýnda ise kendi ayaklarý üzerinde yürüyen bir savunma sanayisi görüyoruz. Özellikle 2001'den sonra Cumhurbaþkaný'mýzýn himayelerinde Türk savunma sanayisi þaha kalkýyor. Bu da bize, savunma sanayi þirketlerine güç veriyor. Buradan aldýðýmýz güçle artýk Türk savunma sanayisi dünyada da dikkat çekiyor."

Türk savunma sanayisinde üretilen ürünlerin yurt dýþýnda dikkati çektiðine iþaret eden Doðan, "Yurt dýþýna çýktýðýmýzda Türk savunma sanayisinde üretilen malzemeler için 'Türkiye ürettiyse kaliteli üretmiþtir, saðlam üretmiþtir' dediklerini görüyoruz. Bu da bize gurur veriyor. Türkiye'nin en büyük hafif mühimmat fabrikasýyýz. Türkiye olarak bu alanda pazar konumundayken, artýk dünyayý Türkiye Cumhuriyeti'ne çeken aktör konumundayýz." açýklamasýnda bulundu.

  • Mite Defence fiþek fabrikasý
  • mermi
  • savunma sanayii