Türkiye bir ilki gerçekleþtirdi! Son parti 24 adet Bayraktar TB2 SÝHA resmen teslim edildi
ABONE OL

Baykar ile Polonya Savunma Bakanlýðý arasýnda 24 Mayýs 2021'de imzalanan sözleþme kapsamýnda, 24 adet Bayraktar TB2 SÝHA, Polonya Savunma Bakanlýðýna teslim edildi.

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn (SSB) açýklamasýna göre, proje kapsamýndaki ilk parti teslimatlar Ekim 2022'de, ikinci parti teslimatlar Nisan 2023'te, üçüncü parti teslimatlar Ekim 2023'te, son parti teslimatlar ise bu ay yapýldý.

Sistem teslimat töreni, SSB Baþkaný Haluk Görgün, Polonya Milli Savunma Bakan Yardýmcýsý Pawel Bejda, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Polonya Milli Savunma Bakanlýðýndan heyetin katýlýmýyla Polonya 12. ÝHA Üssü'nde gerçekleþtirildi.

- "TÜRKÝYE, ÝNSANSIZ HAVA ARAÇLARINDA KÜRESEL BÝR OYUNCU"

Açýklamada görüþlerine yer verilen Haluk Görgün, Türkiye'nin özgün tasarým ve ileri teknoloji kabiliyetleriyle artýk insansýz hava araçlarý, milli gemi projeleri, elektronik sistemler, kara araçlarý, silah ve mühimmat sistemleri alanlarýnda küresel bir oyuncu olduðunu belirtti.

Türkiye'nin, özellikle insansýz hava araçlarý, kara ve deniz platformlarý konusunda kendisinin yaný sýra dost ve kardeþ ülkelerin ihtiyaçlarýný da karþýlayan bir ülke haline geldiðini aktaran Görgün, "ÝHA'larýmýza entegre radarlar, elektronik bileþenler, elektro-optikler, mühimmatlar, faydalý yükler ve platformlara entegre yazýlýmlar savunma sanayii ekosistemimiz tarafýndan milli olarak geliþtiriliyor." ifadesini kullandý.

- "ÜLKEMÝZ ÝLK KEZ NATO VE AB ÜYESÝ BÝR ÜLKEYE SÝHA ÝHRACATINI GERÇEKLEÞTÝRMÝÞ OLDU"

Görgün, ÝHA teknolojisinde dünyanýn önde gelen 3 ülkesinden birisinin Türkiye olduðuna iþaret ederek þunlarý kaydetti:

"Baykar, istihdam ettiði genç yetenekleri, oyun deðiþtirici gücü, çýðýr açýcý üstün teknolojileri ve ihracat baþarýlarýyla tüm dünyanýn yakýndan takip ettiði bir firma olup, ülkemizin de milli gururudur. Firmamýzýn yakalamýþ olduðu bu baþarý ülkemizin dünyadaki imajýný olumlu yönde artýrmaktadýr. Gerçekleþen ihracatla ülkemiz, tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye yüksek teknolojiye sahip SÝHA ihracatýný gerçekleþtirmiþ oldu. Proje kapsamýnda görev yapan Baykar ailesi baþta olmak üzere emeði geçen tüm alt yüklenici ve KOBÝ'lere de üstün çabalarýndan dolayý teþekkür ediyorum. Bugün gerçekleþtirilen teslimat töreninin dost ve kardeþ ülke Polonya Silahlý Kuvvetleri'ne hayýrlý olmasýný diliyor, ikili yoðun iþbirliði ve iliþkilerimizin yakýn gelecekte de devam etmesini temenni ediyorum."

Haluk Bayraktar ise konuya iliþkin X'teki paylaþýmýnda, Bayraktar TB2 SÝHA'larýn son sisteminin Polonya'ya teslimatýný gerçekleþtirdiklerini belirterek, böylece Türkiye tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye yüksek teknolojiye sahip SÝHA ihracatýný baþarýyla tamamladýklarýný ifade etti.

Bu tarihi anlaþmanýn derin baðlara sahip iki ülke arasýndaki stratejik iþbirliðini ve teknoloji ortaklýðýný pekiþtirdiðini vurgulayan Bayraktar, "Türkiye'nin savunma sanayisi alanýndaki yeteneklerini dünya sahnesinde sergilemekten gurur duyuyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

  • Türkiye Baykar
  • Bayraktar TB2 SÝHA
  • Polonya ihracat
  • Haluk Görgün