Hayati parçalar yerlileþtirildi: Türkiye bunu baþaran sayýlý ülkelerden...
ABONE OL

"Barbaros Sýnýfý Fýrkateyn Yarý Ömür Modernizasyonu" projesi kapsamýndaki çalýþma, TCG Oruçreis'in Gölcük Tersanesi Komutanlýðýna 26 Ocak'ta giriþiyle baþladý.

YERLÝ VE MÝLLÝ SÝSTEMLER

Modernizasyon doðrultusunda atýþ kontrol radarlarý, gemi veri daðýtým sistemi, top atýþ kontrol sistemi gibi öne çýkan sistemler ile geminin adeta "beyni" olarak deðerlendirilen savaþ yönetim sistemi ve "kalbi" olarak nitelenen gemi veri daðýtým sistemi büyük oranda yerli ve milli sistemlerle yenilenecek.

Projenin ana yükleniciliðini ASELSAN ve HAVELSAN yaparken, TCG Oruçreis'teki montaj faaliyetlerinin 26 Mayýs 2023'te tamamlanmasý planlanýyor. Daha sonra modernizasyona TCG Salihreis, TCG Kemalreis ve TCG Barbaros ile devam edilecek. Çalýþmalarýn 2026 yýlýna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Çalýþmayla harekat sahasýndaki durumsal farkýndalýðý artacak bu sýnýf gemiler, diðer gemilerle daha yüksek kapasitede, daha hýzlý ve güvenli bir þekilde haberleþebilecek, tehditlere karþý kendini daha fazla savunabilecek, daha uzun menzillerden daha hassas ve etkili hücum edebilecek.

Türk Deniz Kuvvetlerinin önemli güç unsurlarýndan olan Preveze sýnýfý denizaltýlarýn da "Preveze Sýnýfý Denizaltý Yarý Ömür Modernizasyonu Projesi" kapsamýnda platform ve savaþ sistemlerinin büyük oranda yerli ve milli sistemlerle deðiþtirilmesi çalýþmalarý Gölcük Tersanesi'nde devam ediyor.

Yenilenecek sistemlerle denizaltýlarý, harekat sahasýndaki durumu daha iyi algýlayabilecek, diðer deniz ve sahil unsurlarýyla daha seri, korunaklý ve yüksek kapasitede haberleþebilecek.

- "SÝSTEMLER ÝHTÝYAÇ DUYULDUKÇA YERLÝ VE MÝLLÝ FÝRMALAR TARAFINDAN ÜRETÝLEN ÜRÜNLERLE DEÐÝÞTÝRÝLÝYOR"

Gölcük Tersane Komutaný Tuðamiral Mustafa Saygýlý, AA muhabirine, gemilerin hizmette kalmýþ olduklarý sürelere baðlý olarak zaman içerisinde hem geliþen teknolojinin getirdiði yeni imkanlardan yararlanmak hem de sistemlerin modernizasyonunu yapmak için hizmet ömürlerinin yarýsýnda sistemlerin deðiþimine ihtiyaç duyulduðunu söyledi.

Denizaltýlarda ve su üstü gemilerdeki platform sistemlerin ihtiyaç duyuldukça yerli ve milli firmalar tarafýndan üretilen ürünlerle deðiþtirildiðini belirten Saygýlý, yarý ömür modernizasyonlarýnýn süre anlamýnda çok daha geniþ ve kapsamlý olduðunu kaydetti.

Bu anlamda hem Preveze sýnýfý denizaltýlar hem de Barbaros sýnýfý fýrkateynlerin savaþ yönetim sistemi ve diðer sistemlerinde kapsamlý bir modernizasyon yaptýklarýný anlatan Saygýlý, þu anda her iki faaliyetin de Gölcük Tersanesi Komutanlýðýnda devam ettiðini dile getirdi.

Saygýlý, bu çalýþmayla gemilerin özellikle harekat açýsýndan imkanlarýnýn belirgin þekilde geliþtirilip harp kabiliyetlerinde önemli artýþ saðlanacaðýný sözlerine ekledi.

- "BU DERECE KAPSAMLI MODERNÝZASYON YAPABÝLEN SAYILI ÜLKELERDEN BÝRÝYÝZ"

Gölcük Tersanesi Komutanlýðý Savaþ Sistemleri Baþmühendisi Deniz Yüksek Mühendis Yarbay Gürcan Özsatýr da Barbaros sýnýfý gemilerin ilkinin 1995 yýlýnda TCG Barbaros ile hizmete girdiðini belirterek, gemilerin donanmanýn ana vurucu unsurlarýný oluþturduðunu söyledi.

Modernizasyon çalýþmalarýyla gemilerin daha etkin ve caydýrýcý gemilere dönüþeceðine iþaret eden Özsatýr, þöyle devam etti:

"Dünya üzerinde bu derece kapsamlý modernizasyon yapabilen sayýlý ülkelerden biriyiz. Dolayýsýyla bu durumun diðer bahriyeler tarafýndan ve dünya çapýnda takip edildiðini deðerlendiriyoruz. Tamamlandýktan sonra diðer ülkelerden de talep gelebileceðini düþünüyoruz. TCG Oruçreis'e modernizasyon kapsamýnda toplamda 72 kilometre kablo serilecek ve 800 metre civarýnda da boru devresi çekilecek." diye konuþtu.

- "DENÝZALTILARIN BEKALARI VE VURUÞ GÜÇLERÝ ARTMIÞ OLACAK"

Özsatýr, Preveze sýnýfý denizaltýlarýn da Türk donanmasýnýn ana vurucu güçlerinden olduðunu, bu sýnýfta 4 denizaltý bulunduðunu söyledi.

Modernizasyon projesi kapsamýnda sýnýfýnýn ilk gemisi olan TCG Preveze denizaltýsýnýn 2 Haziran 2020-25 Þubat 2022 tarihlerinde Gölcük Tersanesi'nde kýsmi modernizasyona tabi tutulduðunu belirten Özsatýr, "Þu anda modernizasyonumuz ikinci gemi TCG Sakarya ile devam etmekte. TCG Sakarya'nýn modernizasyonuna 1 Temmuz itibarýyla baþlamýþ bulunmaktayýz. Halihazýrda söküm faaliyetleri devam etmekte." diye konuþtu.

Yeniden 25 Þubat'ta donanmaya hizmet vermeye baþlayan TCG Preveze ile ilgili geri dönüþlerde memnuniyet düzeyinin yüksek olduðunu vurgulayan Özsatýr, "Ýkinci denizaltýmýz olan TCG Sakarya'nýn modernizasyonunun 1 Ocak 2024'te tamamlanmasý planlanýyor. Bu kapsamda sýradaki denizaltýlar TCG 18 Mart, TCG Anafartalar ve yarým kalan modernizasyonu tamamlanmasý için TCG Preveze olacak." ifadelerini kullandý.

Yarý ömür modernizasyon projesinin ardýndan gemilerin kazanacaðý özelliklere deðinen Yarbay Gürcan Özsatýr, "Su yüzeyine gelmeden iletiþim kurabilecek, öz savunmasý daha da artacak. Aðýr torpidolarla daha uzak mesafelerden daha etkili bir þekilde hücum geliþtirebilecek. Böylece bekalarý ve vuruþ güçleri artmýþ olacak." dedi.

Özsatýr, modernizasyonun ilk gemisi TCG Preveze'de toplamda 6,5 kilometre kablo serildiðini ve 100 metre boru devresi çekildiðini belirterek, tam modernizasyon uygulanacak gemilerde bu rakamlarýn artacaðýný söyledi.