Dünyada sýnýfýnýn en iyisi olarak nitelendirilen "Zýrhlý Amfibi Hücum Araçlarý"ndan (ZAHA) 27'si Türk Silahlý Kuvvetleri envanterine girdi.
ZAHA Araçlarý Teslim ve Geliþtirilmiþ Zýrhlý Personel Taþýyýcý (GZPT) Modernizasyon Projesi Ýmza Programý, FNSS Savunma Sistemleri AÞ'nin Gölbaþý'ndaki tesislerinde gerçekleþtirildi.
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, burada yaptýðý konuþmada, zýrhlý araçlar konusunda Türkiye'de çok etkin firmalarýn olduðunu ve bunlarýn çok etkin ürünler ortaya koyduklarýný söyledi.
Birçok alanda kullanýlan ve savunma sanayisi tarafýndan geliþtirilen çok sayýda kabiliyetli araç bulunduðunu vurgulayan Demir, kara platformlarýnda eksik kaldýklarý konularý da tamamlamak üzere yola devam ettiklerini bildirdi.
Demir, kara harekatý ortamýnýn her geçen gün daha karmaþýk hale gelmesinin zýrhlý araçlarýn geliþtirilmesi ve iyileþtirilmesini kaçýnýlmaz hale getirdiðine dikkati çekerek, "ZAHA belki de dünyada sýnýfýnda en iyi araç olarak söylenebilir. Çünkü bizden baþka bir ya da iki ülkede var ama bizim aracýmýzýn son modern geliþmelerle en iyisi olduðunu söylemek herhalde yanlýþ olmaz." dedi.
23 Amfibi Hücum Personel Aracý, 2 Amfibi Hücum Komuta Aracý, 2 Amfibi Hücum Kurtarma Aracý olmak üzere toplam 27 ZAHA'nýn tedarik edilmesinin planlandýðý bilgisini veren Demir, sadece konvansiyonel harp araçlarý deðil, yeni nesil teknolojik ve farklý ihtiyaçlara cevap verebilen araç geliþtirme çalýþmalarýna da "Türkiye Yüzyýlý"nýn mimarý Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde devam edeceklerini dile getirdi.
Demir, Türkiye'de faaliyet gösteren savunma sanayisi þirketlerinin hepsinin Türk firmasý olduðuna iþaret ederek, bunlarýn katma deðer üreten ve sanayi sektörünün göz bebeði firmalar olduðunu söyledi.
ZAHA'larýn üreticisi FNSS'nin Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Nail Kurt da SSB öncülüðünde son 9 yýllýk dönemde gerçekleþtirdikleri projelere iliþkin bilgi verdi.
ZAHA Projesi'nin 2017'de imzalandýðýný belirten Kurt, "ZAHA, dünyadaki en güncel amfibi hücum aracý niteliðindedir. Baþkanlýðýmýz ve Deniz Kuvvetlerimiz ile kalifiye olmuþ ve ilk parti teslimatlarý baþlamýþ durumdadýr." diye konuþtu.
Kurt, 2018'de SSB ile imzaladýklarý ve Özel Kuvvetler Komutanlýðý için geliþtirdikleri 6x6 PARS Özel Operasyonlar Araçlarýnýn diðer bir örnek olduðuna dikkati çekerek þu deðerlendirmede bulundu:
"Bu araçlarýn kendi sýnýfýnda mayýn koruma, balistik, EYP korumasý ve görev anlamýnda dünyada eþi benzeri olmadýðýný vurgulamak istiyorum. Bu araçlarýmýz kullanýmda ve baþarýlý bir þekilde görev yapmaktadýr. Mayýs 2019'da Baþkanlýðýmýz ile imzaladýðýmýz Özel Maksatlý Taktik Tekerli Araçlar ki 6x6 ve 8x8 konfigürasyonundadýr, Kara Kuvvetlerimize ve düþük bir miktar da olsa Jandarmamýza teslimatlarý yapýlacaktýr. Bu araçlarýmýzýn geliþtirilmesi halen devam etmekte olup, önümüzdeki yýl teslim edilmesi hedeflenmektedir. Bugüne kadar yapýlmýþ araçlar içinde en yüksek yerlilik oranýna sahip araçlar da olacaklar."
FNSS'nin SSB öncülüðünde gerçekleþtirdiði "Kaplan Hafif Tank"ýn önemli ve stratejik bir proje olduðunu vurgulayan Kurt, "Kaplan Hafif Tank'ýn Endonezya ile birlikte ortak geliþtirilmesinin iki ülke iþbirliði anlamýnda önemli bir baþarý olduðunu düþünüyorum. Geçen sene yaptýðýmýz bir törenle araçlarý Endonezya'ya uðurladýk. Bu araçlarýmýzýn da Kara Kuvvetleri Komutanlýðýmýzda hizmete girmesi en büyük arzumuzdur." ifadelerini kullandý.
Kurt, Türk Silahlý Kuvvetlerinin caydýrýcý gücünün artýrýlmasý hedefiyle yeni nesil araçlarýn geliþtirilmesi ve mevcut envanterin modernizasyonu için 2019'da ASELSAN ana yükleniciliðinde Zýrhlý Muharebe Aracý Modernizasyon Projesi baþlatýldýðýný anýmsatarak, "Bu projede teslimatlarýmýz da takvim hedeflerine uygun olarak devam etmektedir." dedi.
Silahlý Taþýyýcý Araçlar (STA) Projesi kapsamýnda geliþtirilen KAPLAN'lardan 3 prototipin de KMC-ROKETSAN tarafýndan yürütülen KMC-U Projesi'nde tesliminin yapýldýðý bilgisini veren Kurt, "ROKETSAN ana yükleniciliðinde KMC-U Projemiz de devam etmektedir. Ýlk aracýmýzý 8 ay gibi rekor bir sürede ROKETSAN'a teslim ettik. Kara Kuvvetlerimizin kullanýmýna yakýn zamanda verilecek." diye konuþtu.
Kurt, tüm bu projelerin FNSS mühendislik gücünün Türk Silahlý Kuvvetlerine yetenek kazandýrmayý hedeflediðini söyledi.
Konuþmalarýn ardýndan FNSS tarafýndan GZPT Modernizasyonu Ýmza Töreni gerçekleþtirildi ve sözleþme imzasý anýsýna plaket takdimi yapýldý. GZPT Modernizasyon Projesi ile FNSS'nin 2000'li yýllarýn baþýnda Türk Silahlý Kuvvetlerine teslim ettiði ve birçok operasyonda görev yapmýþ GZPT'lerin en az 20 yýl daha yüksek performansla görev yapmasýnýn önünün açýlmasý hedefleniyor.
Ýmza töreni sonrasý FNSS Test Sahasý'nda ZAHA'nýn kabiliyetleri sergilendi.
Savunma Sanayii Baþkaný Demir de araçla test havuzuna girdi.
Araçtan indikten sonra gazetecilerin sorularýný yanýtlayan Demir, aracýn özelliklerinin Türkiye'nin geldiði noktayý gösterdiðini bildirdi. Demir, aracýn, Türk donanmasýnýn hizmetine 10 Nisan'da giren, hava, kara ve çýkarma araçlarýnýn da yer aldýðý dünyanýn ilk silahlý insansýz hava aracý gemisi TCG Anadolu'da görüleceðini bildirdi.
Teslimi yapýlan ZAHA'lar, yüzde 60 meyile týrmanabilirken yüzde 40 meyilde hareket edebiliyor ve 2 metrelik hendeði aþabiliyor. Su içinde kendini düzeltme yeteneðine sahip ZAHA'lar, iklimlendirme, otomatik yangýn bastýrma, balistik koruma, mayýn koruma ve sis perdesi üretme gibi birçok özelliðe sahip bulunuyor. ZAHA'larda 2 su jeti, termal ve gündüz kameralarý yer alýyor.