Türkiye devrim yapacak! Dünyada ilk: SÝHA hamlesi çok konuþulacak
ABONE OL
Dünyanýn ilk silahlý insansýz hava aracý (SÝHA) gemisi, Türkiye'nin de en büyük askeri gemisi TCG Anadolu donanmanýn hizmetine giriyor. Bunun için de Baykar tarafýndan kanatlarý katlanabilen Bayraktar TB3 SÝHA geliþtiriliyor. Ayrýca gemiye yine Baykar tarafýndan geliþtirilen muharip insansýz uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA ve Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii tarafýndan geliþtirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçaðý'nýn iniþ-kalkýþ yapabilmesi için çeþitli çalýþmalar devam ediyor.

TÜRKÝYE DEVRÝM YAPACAK! DÜNYADA ÝLK: SÝHA HAMLESÝ ÇOK KONUÞULACAK

TCG Anadolu Çok Maksatlý Amfibi Hücum Gemisi Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýnýn ihtiyaçlarý doðrultusunda 2015 yýlýnda baþlatýldý.

Mayýs 2019'da denize indirilen gemi, Haziran 2022'de deniz kabul testlerine baþladý. Gemi, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlacaðý törenle yarýn Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý tarafýndan Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna teslim edilecek.

TCG Anadolu, Ýstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliðinde inþa edildi. Yerlilik oraný yaklaþýk yüzde 70 olan projede 131 alt yüklenicinin yaný sýra üniversiteler ve araþtýrma merkezleri görev aldý.

Dünyada bu ölçekte gemiye sahip olan 12 ülke bulunuyor. TCG Anadolu, Türk donanmasýnýn gücüne güç katacak ve caydýrýcýlýðýný artýracak.

- MÝLLÝ SÝHA'LARA ÜS OLACAK

TCG Anadolu, üzerine iniþ-kalkýþ yapacak SÝHA'larla dünyanýn "ilk SÝHA gemisi" olacak. Bunun için de Baykar tarafýndan kanatlarý katlanabilen Bayraktar TB3 SÝHA geliþtiriliyor. Ayrýca gemiye yine Baykar tarafýndan geliþtirilen muharip insansýz uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA ve Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii tarafýndan geliþtirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçaðý'nýn iniþ-kalkýþ yapabilmesi için çeþitli çalýþmalar devam ediyor.

TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari 1 tabur büyüklüðündeki bir kuvveti ana üs desteði gerektirmeksizin, kendi lojistik desteði ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede bulunuyor.

Gemideki silah sistemleri, savaþ yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kýzýlötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi daðýtým sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliþtirildi.

Gemi, gerektiðinde, doðal afet yardým görevleri çerçevesinde de kullanýlabilecek. Bünyesinde yer alan tam teþekküllü hastane ve ameliyathane imkanlarý sayesinde doðal afet yardýmý, insani yardým ve mülteci tahliye harekatlarýnda týbbi destek sunabilecek.

- BERABERÝNDE 94 ARAÇ TAÞIYABÝLECEK

TCG Anadolu, 231 metre uzunluða ve 32 metre geniþliðe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmaný en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor.

Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasýna sahip TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taþýyan 4 mekanize çýkarma gemisi girebiliyor.

Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zýrhlý amfibi hücum aracý (ZAHA), 6 zýrhlý personel taþýyýcý, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taþýyabiliyor.

Geminin uçuþ güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SÝHA konuþlandýrýlabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SÝHA taþýnabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipliði yapacak.

Gemide, tam teþekküllü hastane imkaný ve 2 ameliyathane de bulunuyor.

- 3 YENÝ MÝLLÝ FIRKATEYNÝN SAC KESÝMÝ YAPILACAK

TCG Anadolu teslim töreninin ardýndan 3 yeni MÝLGEM fýrkateyninin sac kesimi yapýlacak.

STM-TAÝS iþ ortaklýðýnda yürütülecek projede, Anadolu, Sedef, ve Sefine tersanelerinin her birinin eþ zamanlý olarak 1 adet ÝSTÝF sýnýfý fýrkateyni 36 ayda inþa etmesi planlanýyor.

Tüm sensör ve silah sistemi milli olarak geliþtirilen ÝSTÝF sýnýfý fýrkateynler, milli hava savunma kabiliyetleri ile donatýlacak. Ek olarak baþ top, helikopter yakalama sistemi ve ana tahrik sisteminin muhtelif bileþenleri gibi birçok alanda da millileþtirme faaliyetleri sürdürülecek.