Roketsan Genel Müdürü Murat Ýkinci, CNN TÜRK'te sorularý cevapladý.
Ýkinci'nin açýklamalarýndan satýr baþlarý þöyle:
Roketsan 1988 yýlýnda kurulmuþ, ana olarak TSK'yý güçlendirme amacýyla kurulmuþ bir þirket. Kuruluþ tarihinden itibaren büyümeye devam etmiþ. Ülkemizin ihracatýna çok ciddi katký veriyor. Türkiye'nin en büyük 3 AR-GE kurumundan bir tanesi. Bu yýl dünyanýn en büyük 100 savunma þirketi arasýndan 86'ýncý sýrada ülkemizi temsil ediyor. Hedefimiz 2025'e kadar 1 milyar dolarýn üzerinde ciro.
Aslýnda ben bütün ömrünü savunma sanayinde geçiren biri olarak, geliþime baktýðýmda özellikte son 10 yýlda sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn desteðiyle çok ciddi ivme kazanmýþ ve bu ivme de karþýmýza baþarýlý bir ürün olarak çýkýyor. Yüzde 90 yerlilik oranýna sahibiz. Roketsan'ýn en büyük artýlardan bir tanesi. Biz sadece roket teknolojilerine deðil birçok sisteme yatýrýmlar yapýyoruz.
Biz en iyi arkadaþlarý takým arkadaþý olarak takýmýmýza katmaya çalýþýyoruz. Yüksek lisans dereceleri bizim için önemli. Yeteneðini ve tecrübesini gösterecek çalýþmalar yapmak, öðrenme azmi olan arkadaþlarý aramýza katýyoruz. TEKNOFEST sýrasýndaki yarýþmalarda rekabet ortamý ortaya çýkýyor. Buradan çok fazla takým arkadaþý da alýyoruz. Biz yapmýþ olduðumuz iþ nedeniyle çok tecrübeye sahip personele sahip olma mecburiyetindeyiz. Roketsan gerçekten ülkemizin güzide bir kurumu. Roketsan ürünleri her yerde kullanýlan ve rekabetle bu pazarlara girmiþ ve kullanýcýlarýndan çok pozitif geri bildirim almýþ ürünler. Geldiðimiz çað itibariyle dost ve kardeþ unsurlara da zarar vermeden hedefini nokta þeklinde vurabilecek sistemler tercih ediliyor. Bu sistemler de füze teknolojileriyle olabiliyor.
Akýllý mühimmatlar tehdidi kaynaðýnda yok etmenizi saðlayan mühimmatlar. Noktasal olarak etkisiz hale getirmek için kullanýyorlar. Karýþtýrmaya karþý dayanýklý, hedefini her ne koþul olursa olsun bulabilen sistemler. Sensörlerin çok önemi var. Roketsan'ýn en büyük avantajý bu sensörleri ülkemizin ekosistemiyle kullanmasý. Dünyada binden fazla iþ ortaðýmýz var. Sistemlerin kýsa zamanda hayata geçirilebilmesi için her alanda uzmanlaþmýþ kurumlara ihtiyaç var. Ekosistemimizi bizimle beraber hareket eden þirket sayýsýný artýrmak istiyoruz.
Roketsan'ýn ürünleri Uzak Doðu'dan Amerika kýtasýnda kadar tüm dünyaya yayýlmýþ þekilde karþýlýk bulmuþ ürünler. Orta Asya'da Afrika'da, son yýllarda Avrupa pazarýnda da ciddi bir talep ortaya çýkmýþ durumda. Malumunuz bizim ürettiðimiz sistemler hassas sistemler olduðu için ülkeler açýkça söylenmesini istemiyorlar. Ýþ birliði hedeflerimiz dost ve kardeþ ülkeler. Bizim ihtiyacýmýz olan Ar-Ge kaynaklarýnýn bir kýsmýný ihracatla karþýlamamýz bize hareket alaný saðlýyor.
Yaptýrýmlar bize bu sistemleri hayata geçirme kabiliyeti saðlýyor. Yaptýrýmlar, Türk savunma sanayiine zarardan çok fayda saðlýyor diyebiliriz. Bu ürünleri istediðimiz þekilde kullanma kabiliyetini ülkemize kazandýrmýþ oluyoruz. Çok ciddi bir sýkýntý çektiðimizi söyleyemeyeceðim bundan sonra da bunu çok daha üst seviyelere çýkaracaðýz.
Türkiye'de ve dünyada TÜRK SÝHA'larý son derece ciddi ilgi çekiyor. Çok farklý bir noktaya doðru da gidiyor Türkiye. Dünyada liderliði kazanmaya doðru gidiyor, SÝHA'lar ve mühimmatlarý konusunda. Bazý segmentlerde dünya lideri oldu. Giderek de pazar payýný artýran bir alan olarak düþünebiliriz.
Genç arkadaþlarýmýz çok büyük bir tecrübe elde ediyorlar. Biz Roketsan'dan ayrýlan her bir takým arkadaþýmýzý kayýp olarak görüyoruz. Bu kayýplar dolayýsýyla çok büyük sýkýntýya düþecek noktadan çok uzak yerdeyiz. Bu bizim için bir sýkýntý, Türkiye'nin genelinde beyin göçü sýkýntý olabilir ama faaliyetleri engelleyecek bir durum deðil. Her bir yetiþtirdiðimiz mühendislerimiz bizim için çok deðerli.
Aslýnda biraz hava savunma konseptinden bahsetmek lazým. Katmanlý bir þekilde, aynen bir lahana gibi, birbirini örten sistemlerin beraber çalýþtýðý sistemi ifade ediyor. Bunlarýn hepsini bir araya getirdiðinizde katmanlý bir hava savunma sistemi elde etmiþ oluyorsunuz. Her biri ayrý teknoloji getiren noktalardan. Sadece Roketsan'ýn deðil, tüm þirketlerimizin çalýþmalarýyla Türkiye çok iyi bir noktaya ulaþtý. Bunun ucu açýk, devamlý üzerine kabiliyet koyabileceðiniz bir yapý olmasý lazým.
Malumunuz bizim çok kýsa zaman önce Atmaca füzemiz TSK envanterine girdi. Ülkemize gelebilecek tehditlere karþý kullanýlabilecek sistemlere sahibiz. Atmaca'nýn küçük kardeþi, Roketsan'ýn yaramaz çocuðu diyoruz; hedefini her ne koþulda olursa olsun bulabilecek bir sistem. Bütün platformlardan kullanýlacak bir sistem ortaya çýkacak. Çakýr'ýn yýl sonunda ilk atýþlý testi yapýlacak. Kýzýlelma'dan da kullanýlacak. Deniz araçlarýnda da ciddi çalýþmalar ortaya koyuluyor. Baþarýyla bir gemisavar füzesi olarak Çakýr kullanýlacak. Ýkinci mobil kýyý sistemi hayata geçiyor. Çok daha ciddi bir kabiliyet ortaya çýkmýþ olacak.
Tanksavar füzeler farklý platformlara entegre edilebiliyor.
MAM-L dünyada kendi alanýndaki en önde giden mühimmatlardan biridir. 16 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip. MAM ailesi SÝHA'larýn ana vurucu gücü. Bu ürünlerin her biri geliþtirilmeye devam ediliyor.
SÝPER uzun menzilli hava sistemimiz olacak.
Uzay yarýþý ülkemizin hak ettiði noktada olmadýðý bir yarýþ. Uzaydaki sistem konusunda ciddi bir yarýþýn global düzeyde olduðunu görüyoruz. Kendisini geliþtirmek isteyen tüm ülkelerin yatýrým yaptýðý bir alan. Uzaya Türkiye'nin baðýmsýz eriþmesi görevi verildi. Bu zamana kadar Roketsan birçok teknolojiyi hayata geçirdi. Biz kendi teknolojimizle uzaya eriþen ilk aracýmýzý yaptýk. 2018'de 130 kilometrelik uzay sýnýrý aþýldý. 2023'te Türkiye uzayda 300 kilometreye ulaþmayý hedefliyor.