Türkiye dünyada dördüncü olacak! Milli Muharip Uçak'ýn göreve baþlayacaðý tarih belli oldu
ABONE OL

Kotil, TRT Radyo 1’de Belma Þahaner’in hazýrlayýp sunduðu “Yerli ve Milli” programýna canlý telefon baðlantýsýyla katýldý ve önemli açýklamalarda bulundu.

“MMU 2 YIL SONRA HANGARDAN ÇIKACAK”

Milli Muharip Uçaðý 18 Mart 2023’te hangardan çýkarmayý planladýklarýný açýklayan Kotil, 2025’te teslimatý yapacaklarýný, sertifikasyon çalýþmalarýnýn da 3 yýlý bulacaðýný kaydetti.

Prof. Dr. Kotil, Milli Muharip Uçaðýn göreve baþlamasý için 2029 tarihini verdi.

Proje tamamlandýðýnda, Türkiye’nin 5. nesil savaþ uçaðý üretebilen, bu teknoloji ve alt yapýya sahip 4. ülke olacaðýna dikkat çeken Prof. Dr. Temel Kotil, “Bu uçak bittiðinde, ülkemizde bir savaþ uçaðý tasarým tecrübeli 6000 mühendisimiz olacak. Gerçi yabancý mühendislerimiz de var, ama onlar az sayýda. Bu mühendislerimiz, bundan sonraki projelerimiz için alt yapýyý oluþturacak” dedi.

Prof. Dr. Kotil, Milli Muharip Uçak projesinin Türkiye’ye teknoloji açýsýndan da sýçrama yaptýracaðýna dikkat çekti, “Ýmalat, tasarým, mekanik test dahil 13 sektörde dünya sýnýfýnda olacak” öngörüsünde bulundu.

“ATAK-2 TAARRUZÝ HELÝKOPTER 2025’TE ENVANTERE GÝRECEK”

Prof. Dr. Kotil, Atak 2 helikopteri için de ilk Atak helikopterinden farklý olarak tamamen yerli ve milli olacaðýný, Amerikalýlarla Ruslarýn ardýndan en geliþmiþ helikopteri üretmiþ olacaklarýný kaydetti.

TSK’nýn envanterinde bulunan Atak taarruz, taktik keþif helikopterinin diþli kutusu, topu ve motorunun Ýtalya’dan geldiðine dikkat çeken Kotil, Atak 2’nin diþli kutusu ve motoru dahil tümüyle yerli olacaðýný, aðýrlýk itibariyle Amerikalýlarýn Apache helikopterlerini geride býrakacaðýný belirtti.

Kotil, “Amerikalýlarýn bu konudaki helikopteri Apache’dir. Aþaðý yukarý 8-8,5 tondur. Bizim helikopterimiz 12 ton. Daha aðýr. Bunun üzerindeki mühimmat, patlayýcýlar 1200 kg. Bugünkü Atak’ta 300 kg civarýnda. Dolayýsýyla bayaðý büyük bir abi olacak.” dedi.

Atak 2’nin Deniz Kuvvetleri ve uçak gemileri için düþünüldüðünü belirten Kotil, “Kara Kuvvetleri ve Jandarma için de yapýyoruz” bilgisini verdi.

Temel Kotil, Atak 2 için tarih de verdi.

Buna göre Atak-2 aðýr taarruz helikopterinin 2023’te ilk uçuþunu yapmasý, 2025’te de teslim edilmesi planlanýyor.

Prof. Dr. Temel Kotil, bu projede de binlerce mühendisin çalýþtýðýna dikkat çekti.

“GÖKBEY HELÝKOPTERÝNDE ÝLK TESLÝMATLAR 2022 BAÞINDA”

Prof. Kotil, geliþtirmekte olduklarý genel maksat helikopteri Gökbey’in, kendi sýnýfýnýn birincisi olacaðýný vurguladý.

12 kiþi kapasiteli olacak, cephe gerisinde asker taþýmak ve ambulans helikopteri olarak kullanýlabilecek helikopterin, uluslararasý piyasada da en çok raðbet gören helikopterlerden biri olmasýnýn beklendiðini söyleyen Kotil, þu anda sertifikasyon uçuþlarýnýn yapýldýðýný bildirdi.

Kotil, bu sertifikasyon uçuþlarýnda bütün ihtimalleri havada denediklerini, gerekirse yerde söküp yeniden yaptýklarýný belirten Kotil, bu yüzden sürecin uzun olduðunu ve 2 yýl alabileceðini belirtti.

Temel Kotil, Gökbey’i ayda 2 adet olmak üzere yýlda 24 adet üretmeyi planladýklarýný da anlattý.

Kotil, Anka’nýn devamý olan Aksungur’un seri üretimine geçtiklerini açýkladý; “Daha çok yük taþýyabilen, daha çok havada kalabilen Anka-2’mizin de seri üretimini yapýyoruz. Anka-2 48 saat havada kaldý. Dolayýsýyla uzak yerden kontrol edilebileceði için, Türkiye’nin herhangi bir noktasýnda kumanda merkezinden her tarafa gidip gelebiliyorlar. Bugün dünya turu atmýyorlar ama inþallah yakýnda dünya turu atan ÝHA’larýmýz olacak.” þeklinde konuþtu.

“DÜNYANIN 4. BÜYÜK KOMPOZÝT FABRÝKASINI KURUYORUZ”

Airbus, Boeing gibi dünya devlerine parça ürettiklerini de anýmsatan Kotil, böylece hem deðer ürettiklerini, bu arada da imalat teknolojisini öðrendiklerini belirtti.

TUSAÞ’ýn sadece parça üreticisi deðil ayný zamanda çözüm ortaðý olduðunun altýný çizen Kotil, termoplastik geliþtirdiklerini, sadece kompozit üretecek, dünyada 4. büyük kapalý alana sahip yeni nesil fabrika kurulduðunu anýmsattý.

Kotil, büyük uçak þirketlerine parça üreterek Türk ekonomisine 250 milyon dolar net girdi saðladýklarýnýn da altýný çizdi; bu miktarý 2 milyar dolara çýkartmayý hedeflediklerini kaydetti.

“2023’ÜN ÇANAKKALE ZAFERÝNE HAZIRLANIYORUZ”

Kotil, devletin TUSAÞ’a bir çok projeyi ayný anda vererek, büyük bir avantaj saðladýðýný belirtti.

“HÜRKUÞ pervaneli eðitim uçaðý, HÜRJET jet eðitim uçaðý ve Milli Muharip Uçak. Bu üçünü yan yana koyduðunuzda, pervaneli, jet eðitim ve savaþ uçaðý, adeta ayný fabrikadan, ayný kültürden çýkar gibi oluyor. Bunlarý birbirine entegre ettiðiniz zaman DÜNYANIN EN ÝYÝ SÝSTEMÝNÝ kuruyorsunuz” þeklinde konuþtu.

TUSAÞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 18 Mart 2023 yýlýnda kutlanacak Çanakkale Zaferi için de harýl harýl çalýþtýklarýný bildirdi.

Kotil þöyle dedi:

“HÜRKUÞ’umuz uçuyor þu anda. ‘HÜRJET”imiz 18 Mart 2023’te uçacak. Çanakkale Zaferinin 2023’ünün yýldönümünde. MMU motor çalýþtýrarak hangardan 18 Mart 2023’te çýkacak. ATAK-2 de ilk olarak 18 Mart 2023’te uçacak.“

“TUSAÞ’IN 2028 HEDEFÝ ÝLK 10”

Temel Kotil, 4 yýldýr görev yaptýðý TUSAÞ’ýn 2028 hedeflerini de açýkladý.

“Ýlk 10’a girmedikten sonra dünya sizi bilmez. Ýlk 10’a girerseniz her fýrsatta, her masada yer alýrsýnýz” diyen Kotil, önlerine koyduklarý çýtalarý þöyle sýraladý:

* Ýlk 10 savunma þirketi arasýnda yer almak,

* Mühendis sayýsýný 3500’den 10 bine çýkarmak,

* 10 milyar dolarlýk ciro,

* Dünya savunma pazarýnýn %2’sini ele geçirmek.